6 Fakta Peluang Bulu Mata Penting untuk Tahu

Sambungan bulu mata Ini dilakukan untuk menjadikan bulu mata kelihatan lebih panjang dan cantik. Walau bagaimanapun, sebelum memutuskan untuk menjalani kaedah ini, terdapat beberapa perkara mengenai pelanjutan bulu mata apa yang anda perlu tahu. Ayuh, lihat fakta dan penjelasan dalam artikel berikut.

Sambungan bulu mata Panjangan bulu mata atau pemanjangan bulu mata adalah prosedur kosmetik yang dilakukan untuk mendapatkan bulu mata yang panjang dan kerinting. Keputusan pelanjutan bulu mata kelihatan lebih semula jadi dan boleh bertahan hingga lebih kurang 2 bulan.

Walau bagaimanapun, seperti prosedur kosmetik lain, pelanjutan bulu mata juga mempunyai risiko. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui beberapa fakta dan maklumat penting mengenai prosedur ini sebelum membuat keputusan untuk menjalani proses ini.

Pelbagai Fakta Sambungan Bulu Mata

Terdapat beberapa perkara yang berkaitan pelanjutan bulu mata yang penting untuk anda ketahui termasuk:

1. Tidak sama dengan bulu mata palsu

Sekiranya bulu mata palsu dilekatkan pada kelopak mata dalam jalur, pelanjutan bulu mata Ini dilakukan dengan melekatkan bulu mata ekstensi pada setiap helai bulu mata semula jadi.

Di samping itu, gam yang digunakan dalam pelanjutan bulu mata umumnya gam yang biasa digunakan dalam prosedur pembedahan. Gam khas ini tahan terhadap air, peluh dan minyak sehingga tahan lebih lama.

2. Bahan bulu mata yang digunakan adalah pelbagai

Sama dengan bulu mata palsu, pelanjutan bulu mata juga menggunakan bulu mata dari bahan semula jadi dan sintetik. Bahan-bahan ini biasanya kalis air dan berisiko rendah menyebabkan kerengsaan pada kelopak mata.

Bahan semula jadi yang digunakan untuk membuat bulu mata pelanjutan bulu mata boleh menjadi benang sutera, rambut binatang, atau rambut manusia. Sementara itu, bahan sintetik yang biasanya digunakan untuk membuat bulu mata pelanjutan bulu mata adalah gentian plastik dan akrilik.

3. Prosedurnya memakan masa yang lama

Sambungan bulu mata mesti dilakukan dengan teliti dan berhati-hati. Oleh itu, prosedur ini boleh memakan masa sekitar 2–4 jam. Semasa prosedur, anda akan diminta untuk menutup mata.

4. Rawat setelah prosedur penting dilakukan

Lama kelamaan, bulu mata palsu akan jatuh dengan sendirinya. Namun, agar keguguran rambut tidak berlaku sejak awal, anda perlu menahan diri dari menggosok atau menggosok mata.

Anda juga disarankan untuk tidak kerap mandi mandi atau berenang kerana boleh memberi tekanan pada kelopak mata. Ini boleh menjadikan bulu mata mudah gugur.

Di samping itu, disarankan agar anda mengganti pencuci muka berasaskan minyak dengan produk berasaskan air. Ini kerana minyak dapat membuat bulu mata yang terpasang jatuh lebih mudah. Semasa mencuci muka, lap mata dengan lembut dan berhati-hati.

5. Risiko kesan sampingan

Sebilangan besar kesan sampingan berpunca dari pelanjutan bulu mata adalah reaksi alergi atau kerengsaan terhadap bahan kimia yang terkandung dalam gam bulu mata. Reaksi alergi atau kerengsaan boleh menyebabkan gejala berikut:

  • Mata merah dan bengkak
  • Gatal dan sakit pada kelopak mata
  • Ruam muncul di sekitar kelopak mata
  • Mata sukar dibuka
  • Mata berair
  • Silau mudah

Dalam kes yang lebih teruk, sambungan Bulu mata boleh menyebabkan jangkitan mata, konjungtivitis, luka pada kornea mata, dan keradangan pada kelopak mata (blepharitis). Ini lebih mudah berlaku apabila pelanjutan bulu mata dilakukan dengan cuai atau dengan alat dan bahan yang tidak steril.

6. Tidak semua orang boleh menjalani pemanjangan bulu mata

Sekiranya anda mempunyai dermatitis kelopak mata, blepharitis, alopecia areata, atau trichotillomania, harus mengelakkan prosedur pelanjutan bulu mata atau berjumpa doktor sebelum mengalaminya.

Begitu juga, jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap solek mata, baru-baru ini menjalani pembedahan LASIK, atau menjalani rawatan barah seperti terapi radiasi dan kemoterapi.

Bulu mata yang panjang dan kerinting dapat meningkatkan keyakinan diri dan menjimatkan masa kerana anda tidak perlu lagi menggunakan maskara. Walau bagaimanapun, pastikan anda memilih klinik kecantikan yang mempunyai lesen rasmi dan merupakan pakar yang berpengalaman dan berpengalaman sebelum menjalankan prosedur pelanjutan bulu mata.

Selain itu, tanyakan juga mengenai jenis gam dan penggunaan bahan lain yang berpotensi menyebabkan anda alah. Sebelum menjalani prosedur pelanjutan bulu mata, cuba gunakan gam yang akan digunakan pada kulit anda dan perhatikan sama ada anda mempunyai reaksi alergi atau tidak.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai fakta pelanjutan bulu mata atau jika anda mengalami gejala mata tertentu setelah menjalani prosedur ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor.