Gimnastik SKJ, Sukan yang penuh dengan faedah yang menyeronokkan dan menarik

Hampir semua orang mesti melakukan kecergasan fizikal atau gimnastik SKJ, baik di sekolah, di tempat kerja, atau di rumah. Selain bersenang-senang, gimnastik SKJ mempunyai banyak faedah luar biasa untuk kesihatan badan.

Kecergasan fizikal adalah aktiviti gimnastik yang pergerakannya mengikut irama, baik dari iringan muzik atau dari jumlah mulut. Secara keseluruhan, gimnastik SKJ dapat dikelompokkan menjadi 3 peringkat, iaitu tahap pemanasan, tahap latihan teras, dan tahap penyejukan atau relaksasi.

Gimnastik SKJ biasanya dilakukan bersama dan pergerakan merangkumi semua bahagian badan, dari tangan, kepala, badan, hingga pergerakan kaki. Kini gerakan gimnastik SKJ telah dikembangkan dan disesuaikan secara meluas untuk semua kalangan, dari kanak-kanak hingga orang tua.

Pelbagai Kebaikan Gimnastik SKJ

Manfaat gimnastik SKJ tidak hanya tertumpu pada kesihatan fizikal, tetapi juga merangkumi kesihatan mental dan hubungan sosial seseorang. Berikut adalah faedah latihan SKJ yang anda dapat:

Kelebihan senaman SKJ untuk kesihatan fizikal

Pada dasarnya badan perlu membakar kalori dan bergerak setiap hari agar sihat. Gimnastik SKJ dapat menjadikan badan bergerak aktif dengan pergerakan yang sederhana dan juga dapat membantu membakar kalori. Oleh itu, faedah latihan SKJ untuk kesihatan fizikal merangkumi:

 • Mengekalkan berat badan yang seimbang
 • Mengurangkan risiko serangan jantung
 • Menurunkan risiko diabetes jenis 2 dan beberapa barah
 • Menguatkan tulang, otot, dan sendi sehingga tidak mudah terkena osteoporosis
 • Tingkatkan stamina dan buat badan lebih santai sehingga anda dapat tidur lena

Kelebihan senaman SKJ untuk kesihatan mental

Aktiviti fizikal yang kerap diketahui mempunyai kesan positif terhadap kesihatan mental. Selain itu, semasa gimnastik SKJ, para peserta boleh bergurau dan ketawa bersama. Berikut adalah faedah latihan SKJ pada kesihatan mental:

 • Meningkatkan keyakinan diri
 • Membantu mengatasi kegelisahan dan tekanan
 • Meningkatkan kepekatan
 • Menciptakan mood atau mood lebih baik

Kelebihan gimnastik SKJ dari sisi sosial

Gimnastik SKJ biasanya dilakukan bersama. Dengan cara itu, gimnastik SKJ dapat membuka peluang untuk bertemu orang baru dan berinteraksi dengan orang lain. Berikut adalah kelebihan gimnastik SKJ dari aspek sosial:

 • Tingkatkan hubungan kekeluargaan dengan rakan, keluarga dan komuniti
 • Menciptakan peluang untuk bersosial dan bertemu dengan orang baru
 • Mengurangkan tingkah laku antisosial, termasuk tingkah laku agresif dan mengganggu
 • Membantu mengembangkan kemahiran kerjasama antara penduduk dan rakan sekerja

Gimnastik SKJ dapat memberikan faedah menyeluruh. Tidak hairanlah bahawa gimnastik SKJ disarankan untuk dilakukan oleh seluruh masyarakat, baik di sekolah, pejabat, dan persekitaran rumah.

Anda disyorkan melakukan senaman SKJ selama 30 minit sehari. Walaupun terdapat banyak video instruksional yang membolehkan anda melakukan latihan ini sendiri, lebih baik anda mengajak keluarga anda melakukannya bersama-sama agar semua manfaat latihan SKJ dapat dirasakan secara optimum.

Sebagai tambahan kepada aktiviti fizikal yang tetap, anda juga perlu berdisiplin dalam menerapkan gaya hidup sihat yang lain, seperti makan makanan berkhasiat yang sihat dan seimbang, berehat secukupnya, dan menerapkan tingkah laku hidup yang bersih dan sihat.

Sekiranya anda mempunyai penyakit atau keadaan perubatan yang membatasi kemampuan anda untuk bersenam atau bergerak, berjumpa dengan doktor anda sebelum melakukan latihan SKJ.