Chlamydia - Gejala, sebab dan rawatan

Chlamydia adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Klamidia yang tidak dirawat dengan segera dapat meningkatkan risiko kemandulan, terutamanya pada wanita.

Penyakit ini boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Pada lelaki, klamidia boleh menyerang tiub di zakar (uretra). Manakala pada wanita, klamidia dapat terjadi pada organ pelvis.

Selain organ kelamin, klamidia dapat menyerang rektum, tekak, dan mata. Penularan berlaku apabila bahagian tersebut terkena cecair yang dihasilkan oleh organ kemaluan.

Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti bakteria Chlamydia, kerana penyakit ini sering tidak menimbulkan gejala.

Gejala Chlamydia

Chlamydia biasanya tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, penghidap klamidia masih boleh menyebarkan penyakit ini kepada orang lain. Sekiranya terdapat simptom, gejala ini biasanya muncul 1-3 minggu selepas pesakit dijangkiti.

Kerana organ yang dijangkiti berbeza, gejala klamidia pada lelaki dan wanita juga akan berbeza. Berikut adalah gejala yang boleh dialami oleh penghidap klamidia:

Gejala klamidia pada wanita

 • Pelepasan yang sangat berbau.
 • Rasa melecur ketika membuang air kecil.
 • Sakit semasa hubungan seksual, dan mungkin mengalami pendarahan faraj selepas itu.
 • Apabila jangkitan telah merebak, pesakit akan merasa mual, demam, atau merasa sakit di bahagian bawah perut.

Gejala klamidia pada lelaki

 • Pelepasan dari zakar.
 • Luka pada zakar gatal atau terbakar.
 • Rasa melecur ketika membuang air kecil
 • Sakit atau bengkak pada satu atau kedua-dua buah zakar.
 • Pada lelaki dan wanita, ketika klamidia menjangkiti rektum, akan ada rasa sakit yang dapat disertai dengan pembuangan atau darah dari rektum.

Bila hendak berjumpa doktor

Seseorang yang berisiko menderita klamidia, misalnya orang yang suka mempunyai banyak pasangan seksual dan tidak menggunakan kondom, perlu menjalani pemeriksaan klamidia. Pemeriksaan dilakukan setiap tahun untuk mengesan kehadiran klamidia atau penyakit kelamin lain.

Pasangan dengan klamidia juga perlu diperiksa. Apabila terkena klamidia, pesakit dan pasangannya mesti dirawat dengan segera agar tidak menjangkiti orang lain.

Wanita hamil juga perlu menjalani pemeriksaan untuk mengelakkan penularan kepada bayi. Pemeriksaan dilakukan semasa pemeriksaan kehamilan pertama dan ketika kehamilan telah memasuki trimester ketiga.

Sekiranya keputusan ujian positif untuk klamidia, wanita hamil perlu dirawat dan diperiksa oleh pakar sakit puan dalam masa 3 minggu dan 3 bulan selepas rawatan.

Tiga bulan selepas rawatan, semua penghidap klamidia perlu diuji semula. Ini perlu kerana seseorang yang menghidap klamidia lebih berisiko dijangkiti lagi.

Punca Chlamydia

Chlamydia disebabkan oleh bakteria Chlamydia trachomatis, yang menyebar melalui cecair di organ genital. Seseorang boleh mendapat penyakit ini jika mereka melakukan hubungan seks dengan orang yang dijangkiti, terutamanya jika mereka tidak menggunakan kondom.

Selain hubungan seks faraj, klamidia juga dapat menular melalui seks oral atau dubur, yang boleh menyebabkan klamidia di dubur dan tekak.

Bakteria Chlamydia Ia juga boleh menjangkiti mata. Jangkitan bakteria Chlamydia di mata disebut penyakit trachoma, yang boleh menyebabkan kebutaan.

Trachoma boleh berlaku pada ibu yang baru lahir dengan klamidia yang tidak dirawat. Selain bayi baru lahir, trachoma juga sering dijumpai pada orang yang tinggal di persekitaran dengan sanitasi yang buruk.

Melihat bagaimana ia ditularkan, klamidia lebih cenderung berlaku pada orang yang mempunyai faktor risiko berikut:

 • Pernah menghidap penyakit kelamin.
 • Kerap menukar pasangan seksual.

Diagnosis klamidia

Doktor akan menanyakan gejala dan riwayat hubungan seksual pesakit, kemudian melakukan pemeriksaan fizikal, terutama pada organ kelamin.

Untuk mengesan klamidia, doktor akan mengambil sampel air kencing dan sampel cecair dari organ kemaluan pesakit. Sampel cecair genital diambil dengan cara menggosok Putik kapas pada alat kelamin pesakit.

Sebagai tambahan kepada organ kelamin, menggosok (sapu) juga boleh dilakukan di tekak atau rektum, untuk mengesan bakteria Chlamydia.

Rawatan Chlamydia

Chlamydia dapat dirawat dengan antibiotik, seperti: azithromisin atau doxycycline . Orang dengan klamidia perlu mengambil antibiotik selama 7 hari, atau hanya mengambil satu dos antibiotik, seperti yang disyorkan oleh doktor mereka. Penghidap klamidia tidak boleh melakukan hubungan seks sehingga 7 hari selepas rawatan selesai.

Wanita hamil dengan klamidia harus segera dirawat dengan antibiotik, sehingga tidak menular ke janin dan dapat melahirkan secara normal. Rawatan klamidia pada wanita hamil hanya dimulakan setelah diagnosis disahkan melalui ujian makmal.

Sekiranya wanita hamil berisiko terkena klamidia, pemeriksaan semula akan dilakukan pada trimester kehamilan ketiga. Sekiranya hasilnya kembali positif, wanita hamil akan dirawat semula.

Sekiranya wanita hamil masih menderita klamidia menjelang waktu kelahiran, doktor akan mengesyorkan pembedahan caesar. Tujuannya adalah untuk mengurangkan risiko penularan klamidia kepada bayi yang dilahirkan.

Komplikasi Chlamydia

Chlamydia boleh menyebabkan komplikasi yang berbeza pada lelaki dan wanita. Semasa pada wanita hamil, klamidia boleh menyebabkan komplikasi pada bayi yang akan dilahirkan.

Berikut adalah komplikasi yang boleh berlaku akibat penyakit klamidia:

Komplikasisaya pada wanita

Pada wanita, jangkitan klamidia yang tidak dirawat boleh merebak ke rahim dan saluran tuba, menyebabkan keradangan pelvis. atau penyakit radang pelvis (PID).

Keradangan pelvis boleh menyebabkan kerosakan kekal pada sistem pembiakan wanita. Keadaan ini dapat membuat penghidap mengalami kemandulan, sakit yang berpanjangan di kawasan pelvis, dan kehamilan di luar rahim (kehamilan ektopik).

Wanita yang mempunyai jangkitan klamidia lebih dari sekali akan lebih berisiko mengalami komplikasi teruk pada organ pembiakan.

Komplikasi pada lelaki

Pada lelaki, klamidia biasanya tidak menyebabkan komplikasi. Walaupun begitu, klamidia dapat menjangkiti saluran sperma (epididimis), yang akan menyebabkan kesakitan pada testis dan perut bawah, demam, dan juga kemandulan.

Komplikasi pada ibu mengandung dan janin

Janin lebih berisiko dilahirkan sebelum waktunya, kerana klamidia meningkatkan risiko wanita hamil mengalami pecahnya membran pramatang. Bayi yang dilahirkan oleh penghidap klamidia cenderung mempunyai berat lahir rendah dan berisiko terkena radang paru-paru dan trachoma, jangkitan mata yang boleh menyebabkan kebutaan.

Pada lelaki dan wanita, jangkitan klamidia juga boleh menyebabkan artritis reaktif (artritis reaktif), akibat reaksi tubuh terhadap jangkitan. Klamidia yang tidak dirawat dengan segera akan meningkatkan risiko pesakit dijangkiti gonore atau HIV / AIDS.

Pencegahan Chlamydia

Pencegahan klamidia dapat dilakukan dengan tidak menukar pasangan seksual, menggunakan kondom dengan betul semasa hubungan seksual, dan secara berkala melakukan ujian saringan klamidia.

Orang dengan klamidia perlu mengelakkan hubungan seksual sehingga dibenarkan oleh doktor, untuk mengelakkan penularan penyakit itu kepada pasangannya.

Orang yang berisiko dijangkiti klamidia perlu menjalani pemeriksaan klamidia secara berkala agar penyakit ini dapat dikesan dan dirawat lebih awal, sehingga risiko menularkannya kepada orang lain juga akan lebih rendah.

Orang yang dikatakan berisiko dijangkiti klamidia adalah:

 • Ibu mengandung

  Wanita hamil perlu menjalani pemeriksaan klamidia pada awal kehamilan dan trimester ketiga kehamilan.

 • Pekerja seks komersial dan pelbagai pasangan

  Orang yang mempunyai banyak pasangan seksual atau mempunyai beberapa pasangan perlu menjalani pemeriksaan klamidia sekurang-kurangnya sekali setahun.

 • Gay atau biseksual

  Kumpulan gay dan biseksual perlu disaring untuk klamidia sekurang-kurangnya sekali setahun. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai banyak pasangan seksual, orang gay dan biseksual perlu diperiksa klamidia dengan lebih kerap, iaitu setiap 3 atau 6 bulan.