Konjungtivitis - Gejala, sebab dan rawatan

Konjungtivitis adalah mata merah kerana keradangan pada selaput yang melapisi permukaan bola mata dan kelopak mata dalaman (konjunktiva mata).Selain itu mata merah, konjungtivitis atau konjungtivitis boleh ditemani dengan gatal-gatal pada mata dan mata berair.

Konjungtiva mengandungi saluran darah yang melebar apabila konjungtivitis berlaku. Pelebaran saluran darah inilah yang menyebabkan gejala mata merah. Konjungtivitis ini sering menyebabkan mata merah pada bayi, sakit mata pada kanak-kanak, dan orang dewasa.

Konjungtivitis juga boleh menjadi tanda bahawa seseorang telah dijangkiti virus Corona yang menyebabkan COVID-19. Oleh itu, jika anda atau anak anda mengalami konjungtivitis, anda harus berjumpa doktor supaya keadaannya dapat disahkan. Klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Punca Konjungtivitis

Konjungtivitis sering disebabkan oleh jangkitan virus (konjungtivitis virus). Selain konjungtivitis virus, terdapat juga konjungtivitis bakteria yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dan konjungtivitis alergi yang disebabkan oleh reaksi alergi. Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan reaksi alergi, termasuk habuk, tungau, atau lem semasa prosedur pelanjutan bulu mata.

Konjungtivitis yang disebabkan oleh jangkitan, terutamanya virus, sangat mudah menular sama ada melalui hubungan langsung atau bersentuhan dengan barang yang tercemar. Mencuci tangan yang rajin adalah satu langkah untuk mencegah konjungtivitis.

Gejala dan Diagnosis Konjungtivitis

Konjungtivitis akan menyebabkan keluhan mata merah, berair, dan sakit, tetapi orang dengan konjungtivitis tidak akan mengalami gangguan penglihatan. Kadang kala, konjungtivitis yang disebabkan oleh reaksi alergi juga boleh menyebabkan kulit di sekitar mata kelihatan kering, bengkak, bergelombang, dan kusam.

Melalui pemeriksaan mata, doktor dapat segera mengesan konjungtivitis. Sekiranya perlu, doktor akan mengambil sampel cecair di mata untuk dianalisis di makmal sehingga penyebab konjungtivitis dapat ditentukan dengan tepat.

Rawatan Konjungtivitis

Rawatan untuk konjungtivitis berbeza bergantung kepada penyebabnya. Konjungtivitis bakteria dirawat dengan titisan mata atau salap antibiotik, sementara konjungtivitis alergi dirawat dengan ubat anti-alergi.

Sementara itu, untuk konjungtivitis virus, tidak ada rawatan khas yang diperlukan kerana ia akan sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, doktor dapat memberikan titisan mata untuk melegakan simptom yang dialami oleh penghidapnya. Untuk melegakan gejala konjungtivitis, penderita juga dapat menggunakan cara semula jadi untuk merawat sakit mata, seperti memampatkan mata dengan air suam atau sejuk.

Komplikasi Konjungtivitis

Konjungtivitis jarang menyebabkan komplikasi. Walau bagaimanapun, konjungtivitis yang disebabkan oleh jangkitan boleh merebak ke kawasan lain, terutama ke lapisan mata yang jelas (kornea mata). Keadaan ini dipanggil keratitis.