Cara Mudah Mengatasi Sakit Leher Belakang

Sakit leher belakang boleh disebabkan oleh banyak perkara,msebagai contoh akibatnya kedudukan tidur yang tidak betul, berfungsi di hadapan komputer tepat pada waktunya lselamat tanpa mengubah kedudukan badan, postur yang lemah, atau kecederaan fizikal.

Sakit leher adalah keluhan yang biasa. Berita baiknya adalah bahawa sakit leher jarang menjadi tanda penyakit serius. Sebilangan besar, sakit leher ringan dapat dirawat di rumah.

Cara Mengurangkan Sakit Leher Belakang

Untuk mengurangkan sakit di leher, anda boleh mengambil langkah berikut:

 • Menggretak-pergerakanotot leher

  Cuba gerakkan otot leher anda dengan perlahan. Lakukan pergerakan bulat supaya otot yang sakit dapat diregangkan. Selepas itu, ubah dengan bergerak ke depan dan ke belakang, kemudian kiri dan kanan. Hentikan pergerakan jika sakit. Sedikit demi sedikit jarak pergerakan otot leher akan bertambah baik semasa anda melakukan pergerakan yang anda lakukan.

 • Rendam dengan larutan garam mandi

  Penyelesaian garam mandi dapat membantu mengendurkan otot yang kaku, mengurangkan tekanan, dan meningkatkan peredaran darah. Oleh itu, selain mengurangkan sakit leher, berendam dalam larutan garam mandi juga dapat menenangkan fikiran.

 • Kompres panas dan sejuk

  Mengambil mandi air panas atau meletakkan pad pemanas di bahagian belakang leher dapat membantu meningkatkan aliran darah dan oksigen ke leher, dan membantu merehatkan otot leher. Pilihan yang lebih baik adalah menggantinya dengan pek leher menggunakan ais. Balut ais dalam tuala, kemudian sapukan selama beberapa minit di kawasan yang diinginkan untuk mengurangkan rasa sakit. Kesan sejuk dari ais dapat merehatkan otot-otot leher dan menyebabkan kebas di kawasan yang menyakitkan.

 • Sapukan balsem

  Anda boleh menggunakan balsem pada leher yang sakit. Balsam atau salap mengandungi bahan aktif yang berbeza untuk menekan isyarat kesakitan, seperti capsaicin, kamper, atau mentol.

 • Urut

  Urut dapat membantu melegakan otot leher belakang yang tegang. Sebenarnya, menurut penyelidikan, urut sangat bermanfaat untuk menghilangkan rasa sakit, walaupun hanya dalam jangka pendek.

 • Minum pelega kesakitan

  Ubat penahan sakit, misalnya parasetamol, berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit termasuk sakit leher belakang. Jangan lupa, gunakan ubat sesuai dengan peraturan penggunaan.

 • Meningkatkan kedudukan tidur

  Tidak jarang posisi tidur yang buruk menyebabkan sakit belakang leher. Untuk mengatasinya, tingkatkan posisi tidur anda dengan menggunakan bantal yang tidak terlalu tinggi dan jaga posisi tidur agar kepala anda tidak terlalu tinggi.

Walaupun sakit leher belakang secara amnya bertambah baik sendiri, anda masih harus berjumpa dengan doktor sekiranya sakit itu berlanjutan lebih dari seminggu, sangat teruk, atau disertai dengan gejala lain. Gejala lain yang dimaksudkan adalah tangan mati rasa atau sakit di bahu, sakit dada, sakit kepala, dan sukar menggerakkan tangan atau kaki. Tujuannya adalah jika ada penyakit serius, ia dapat dirawat dengan lebih segera.