Ini adalah Manfaat Mesyuarat Utama untuk Kesihatan

Faedah perjumpaan utama yang hanya dikenali sebagai perasa makanan. Walaupun tanaman inimempunyai banyak faedah untuk kesihatan. Sebenarnya, satu kajian menyatakan bahawa penemuan utama dianggap berguna untuk terapi COVID-19.

Cari kunci atau Boesenbergia pandurata adalah tanaman rempah yang biasa dijumpai di negara tropika, seperti Indonesia. Walaupun tidak mengandungi banyak nutrien, kita dapat memperoleh manfaat Temu Kunci untuk kesihatan berkat pelbagai sebatian bioaktif di dalamnya. Salah satunya adalah flavonoid.

Manfaat Pengumpulan Utama untuk Kesihatan

Di sebalik rasa pedas, Temu Kunci membawa banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Melegakan batuk kering

Temu Kunci telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk menghilangkan batuk kering. Ini kerana Temu Kunci mempunyai sebatian anti-radang, sehingga dapat membantu meredakan keradangan dan pembengkakan di kerongkong.

Selain itu, kandungan antioksidan dalam Temu Kunci juga dapat meningkatkan daya tahan tubuh sehingga dapat membantu proses pemulihan.

2. Meningkatkan kualiti sperma

Walaupun masih perlu dikaji lebih lanjut, beberapa kajian menunjukkan curcuma terbukti berkhasiat dalam meningkatkan jumlah dan kualiti sperma. Ini diperoleh kerana kandungan antioksidan dalam Temu Kunci berperanan melindungi kerusakan pada tisu testis, yang merupakan lokasi produksi sperma.

3. Melawan radikal bebas

Radikal bebas adalah molekul yang boleh merosakkan sel-sel badan. Sekiranya tahap radikal bebas di dalam badan berlebihan, kerosakan yang diakibatkannya boleh mencetuskan pelbagai penyakit kronik.

Manfaat kunci pertemuan dalam menangkal radikal bebas berasal dari kandungan sebatian flavonoid. Sebatian ini mempunyai aktiviti antioksidan yang kuat yang dapat mencegah kerosakan radikal bebas.

4. Mencegah barah payudara

Manfaat pertemuan penting seterusnya adalah untuk mencegah atau mengurangkan risiko terkena barah payudara. Manfaat ini perlu diuji lebih jauh, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa kandungan sebatian panduratin A di Persimpangan mampu menghalang pertumbuhan sel barah, termasuk sel barah payudara.

5. Menjaga kesihatan pencernaan

Penggunaan Persimpangan dipercayai dapat membantu meningkatkan kesihatan pencernaan. Sebabnya, kandungan sebatian polifenolik di Temu Kunci berguna dalam mendorong pertumbuhan bakteria baik dan menghalang pertumbuhan bakteria jahat di dalam usus.

Selain polifenol, kandungan minyak pati dalam Temu Kunci juga diyakini memiliki sifat antibakteri sehingga dapat menghambat pertumbuhan bakteria Escherichia coli (E coli), yang merupakan salah satu bakteria yang menyebabkan cirit-birit. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan.

6. Berpotensi mencegah dan menyembuhkan COVID-19

Sama seperti bawang putih dan halia, pertemuan penting juga dipercayai dapat mencegah COVID-19. Manfaat pertemuan penting dalam mencegah dan menghambat perkembangan virus Corona telah terbukti dalam sebuah kajian di Thailand. Walaupun begitu, kajian ini berskala kecil, sehingga diperlukan penelitian lebih lanjut untuk mengesahkannya.

Manfaat pertemuan penting di atas menunjukkan bahawa rempah ini mempunyai banyak potensi baik yang berguna untuk kesihatan. Selain dari yang telah disebutkan, masih banyak keadaan yang diyakini dapat diatasi dengan pertemuan penting, seperti sariawan, cirit-birit, dan penyakit kulit.

Walaupun begitu, ingatlah bahawa semua faedah pertemuan penting ini masih perlu melalui penyelidikan dan ujian klinikal lebih lanjut. Oleh itu, anda tidak dinasihatkan untuk menjadikan kunci pertemuan sebagai satu-satunya penawar penyakit yang anda ada. Sekiranya terdapat aduan kesihatan, tetap berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.