Terdapat tujuh punca kulit kering

Kulit kering adalah salah satu masalah yang paling biasa. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari penuaan, kerengsaan, hingga penyakit tertentu. Kulit kering hanya boleh berlaku di lengan, tangan, dan kaki,atau boleh ke seluruh badan.

Kulit kering atau xerosis mudah dikenali oleh gejalanya, seperti kulit gatal, merah, kasar, dan mengelupas. Dalam simptom yang lebih teruk, kulit kering boleh menyebabkan keretakan dalam dan boleh berdarah.

Kulit kering dan gatal tidak boleh sering tergores kerana boleh menyebabkan kulit mudah cedera dan dijangkiti.

Punca Kulit Kering

Berikut adalah 7 perkara yang boleh menyebabkan kulit kering:

1. Kerengsaan kulit

Penyebab pertama kulit kering adalah kerengsaan pada kulit. Pencetus dapat bervariasi, mulai dari paparan debu dan pencemaran, antiseptik pada sabun mandi, alkohol dalam minyak wangi, hingga sabun pencuci pakaian.

Terutama alkohol, detergen, dan antiseptik, ketiga bahan kimia ini juga dapat mengurangkan pengeluaran sebum atau minyak semula jadi yang berfungsi untuk mengekalkan kelembapan kulit.

2. Tabiat mgosokkan kulit

Terlalu kerap menggosok kulit dengan span atau gosok mandi atau menggosok terlalu keras dengan tuala selepas itu juga boleh menyebabkan kulit kering. Sebabnya, apabila digosok terlalu kerap dan ketat, kelembapan pada permukaan kulit akan berkurang.

Untuk mengelakkan kulit kering, cuba jangan menggosok kulit anda terlalu kerap dan keringkan badan anda dengan lembut dengan tuala setelah mandi.

3. Penuaan

Seiring bertambahnya usia, kulit seseorang akan menjadi lebih nipis sehingga mudah menjadi kering. Ini boleh berlaku kerana kolagen dan sebum yang berkurang di kulit.

4. Perubahan cuaca

Perubahan cuaca juga mempengaruhi tahap kelembapan di udara. Semakin rendah kelembapan, biasanya terjadi ketika suhu sejuk, kulit terasa lebih kering.

5. Selalunya mdan saya air panas

Pancuran air panas dan sauna boleh menjadikan badan lebih santai. Tetapi, jika dilakukan terlalu kerap atau terlalu lama, kebiasaan ini sebenarnya boleh menjadikan kulit kering. Ini kerana suhu panas dapat mengurangkan kelembapan semula jadi kulit.

Tidak hanya mandi panas dan sauna, aktiviti yang terlalu lama di bawah sinar matahari juga boleh menyebabkan kulit kering.

6. Keadaan kesihatan tertentu

Terdapat banyak penyakit atau keadaan perubatan yang boleh menyebabkan seseorang mengalami kulit kering, bersisik, dan merah, seperti dermatitis atopik, eksim, atau psoriasis. Penyakit ini juga boleh membuat kulit terasa gatal.

Selain itu, kulit kering juga dapat disebabkan oleh penyakit ginjal, ichthyosis, gangguan tiroid, kekurangan zat makanan, dan diabetes.

7. Kesan sampingan ubat

Pengambilan ubat tertentu boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kulit kering. Contohnya adalah ubat diuretik, ubat penurun kolesterol seperti statin, ubat retinoid seperti isotretinoin, dan ubat kemoterapi.

Bagaimana untuk Mengatasi Kulit Kering?

Kulit kering sebenarnya dapat diatasi dengan cara yang mudah, tetapi ia perlu dilakukan secara konsisten. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Uubah kekerapan dan tempoh mandi

Sekiranya anda mempunyai kulit kering, jaga kebersihan badan dengan mandi secara sederhana dan jangan terlalu kerap. Juga, cuba mandi tidak lebih dari 10 minit dan jangan terlalu kerap menggunakan air panas.

Gunakan sabun yang mengandungi pelembap

Untuk memperbaiki dan mencegah kulit kering, anda harus menggunakan sabun yang mengandungi bahan pelembap dan bahan kimia ringan. Selepas mandi, anda juga boleh menggunakan krim pelembap untuk menjaga kelembapan kulit.

Jangan lupa, selalu gunakan tuala lembut untuk mengeringkan badan anda dan jangan menggosoknya terlalu keras.

Elakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan

Elakkan terdedah kepada cahaya matahari secara langsung dalam jangka masa yang lama dan jangan lupa memakai pelindung matahari semasa anda berada di luar rumah. Juga memenuhi keperluan cecair setiap hari dengan minum kira-kira 2 liter air atau setara dengan 8 gelas untuk mengelakkan dehidrasi.

Masalah kulit kering dapat diatasi dengan menerapkan beberapa petua di atas dan menjauhi faktor-faktor yang menyebabkan keadaan ini.

Namun, jika kulit anda masih kering atau masalahnya timbul kerana penyakit tertentu, seperti eksim atau dermatitis, alergi, atau penyakit lain, anda harus

berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang betul.