Mengenai Rakan dengan Faedah (FWB) dan Risiko Yang Boleh Berlaku

Istilah rakan-rakan dengan faedah (FWB) mungkin tidak asing bagi sesetengah orang, terutama di kalangan orang muda yang tinggal di bandar-bandar besar. Secara umumnya, FWB dikaitkan dengan hubungan fizikal tanpa perasaan dan merupakan pilihan bagi mereka yang tidak mahu memberikan komitmen jangka panjang.

Rakan-rakan dengan faedah digambarkan sebagai hubungan mesra dengan keintiman fizikal dan seksual, tetapi tidak ada ikatan atau komitmen formal untuk hubungan seperti pacaran.

Jadi, setiap orang dalam hubungan FWB akan kelihatan lebih bebas untuk menunjukkan minat kepada orang lain selain rakan FWB mereka.

Sambungan rakan-rakan dengan faedah kini mula diusahakan oleh banyak orang dewasa muda. Salah satu sebabnya ialah kerana mereka tidak mempunyai banyak masa untuk berada dalam hubungan jangka panjang dan beremosi.

Walaupun kelihatan praktikal dan tidak rumit, terutama bagi mereka yang tidak ingin terlibat dalam hubungan rasmi, ada beberapa risiko yang perlu Anda perhatikan dan pertimbangkan sebelum memulai hubungan FWB.

Sebilangan Risiko Menjalin Hubungan Rakan-rakan dengan faedah

Terdapat beberapa risiko yang perlu dipertimbangkan sebelum anda dan pasangan anda memutuskan untuk menjalin hubungan rakan-rakan dengan faedah, dalam kalangan yang lain:

1. Hubungan hanya sementara

Hubungan FWB sering berlangsung hanya dalam masa yang singkat, bahkan beberapa minggu atau bulan. Ini diperkuat oleh beberapa kajian yang menunjukkan bahawa hubungan antara rakan-rakan dengan faedah biasanya berjalan sekitar 1 tahun.

Namun, ada juga yang dapat mengekalkan hubungan ini selama bertahun-tahun. Ini biasanya dipengaruhi oleh faktor selesa antara satu sama lain.

Sebilangan orang yang menjalin hubungan FWB mungkin dapat meneruskan hubungan mereka menjadi persahabatan biasa, tetapi hubungan seperti ini jarang berubah menjadi hubungan yang serius.

2. Cinta yang tidak berbalas

Walaupun ia melibatkan keintiman fizikal dan seksual, rakan-rakan dengan faedah bukan hubungan romantis. Namun, jangan menolak kemungkinan timbulnya perasaan dari satu pihak dari masa ke masa.

Faktor keselesaan, kepuasan, dan saling bergantung antara satu sama lain juga dapat mencetuskan timbulnya perasaan ini. Namun, cinta yang timbul sering tidak berbalas dan sering menimbulkan tekanan kepada mereka yang mengalaminya.

Oleh itu, perjanjian antara anda dan pasangan anda sangat penting sebelum memutuskan untuk menjalani hubungan FWB. Dengan cara itu, anda dan pasangan anda dapat lebih memahami apa harapan dan batasan dalam hubungan tersebut.

Sekiranya anda mahukan komitmen yang serius, seperti perkahwinan atau hubungan jangka panjang (hubungan jangka panjang), perlu mempertimbangkan dengan teliti risiko yang ada sebelum memutuskan untuk menjalin hubungan rakan-rakan dengan faedah.

3. Risiko penyakit kelamin (PMS)

Tidak dapat dinafikan bahawa hubungan itu rakan-rakan dengan faedah sering melibatkan hubungan seksual, walaupun ada yang tidak.

Hubungan seksual tanpa kompromi ini merangkumi hubungan berisiko, kerana anda tidak tahu dengan siapa pasangan FWB anda pernah melakukan hubungan seks sebelumnya.

Sekiranya tidak berhati-hati, orang yang mempunyai hubungan FWB dapat berisiko mendapat penyakit kelamin, seperti sifilis, gonorea, hepatitis B, atau HIV. Risiko ini akan lebih tinggi jika anda atau pasangan anda sering melakukan hubungan seks tanpa kondom dan menukar pasangan seksual.

Sebagai tambahan kepada tiga risiko di atas, hubungan antara rakan-rakan dengan faedah Ia juga berpotensi menyebabkan sakit hati dan menyesal di kemudian hari. Sekiranya anda ingin menjalin hubungan seperti itu, pastikan anda dan pasangan FWB anda tidak mempunyai harapan yang berlebihan sehingga anda tidak menyesali hubungan tersebut di masa depan.

Pada asasnya, hubungan rakan-rakan dengan faedah ia tidak biasa diterima oleh budaya Indonesia. Selain itu, hubungan ini juga lebih berisiko untuk hidup.

Bagi anda yang menjalin hubungan FWB, terutamanya jika hubungan itu melibatkan keintiman seksual, ingatlah untuk selalu menggunakan kondom setiap kali anda melakukan hubungan seks.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai hubungan rakan-rakan dengan faedah dan risikonya, anda boleh berjumpa pakar psikologi, secara langsung atau melalui berbual dalam aplikasi ALODOKTER.