Punca Menggigil Badan dan Cara Mengatasinya

Menggigil adalah reaksi semula jadi badan yang sering berlaku ketika anda sedang sejuk. Walau bagaimanapun, anda kadang-kadang mengalami keadaan ini walaupun anda tidak terdedah kepada suhu sejuk. Dalam kes ini, menggigil boleh menjadi gejala penyakit yang mungkin anda alami.

Tubuh mempunyai mekanisme semula jadi apabila terkena suhu panas atau sejuk. Contohnya, badan akan berpeluh ketika panas dan menggigil ketika sejuk.

Walau bagaimanapun, kesejukan bukanlah satu-satunya sebab badan menggigil. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh faktor lain, seperti tekanan, jangkitan, atau penyakit tertentu. Rasa sejuk atau menggigil juga boleh berlaku dengan atau tanpa demam.

Pelbagai Punca Menggigil Badan

Menggigil berlaku apabila otot berulang kali berkontraksi untuk meningkatkan suhu badan. Ini biasanya berlaku apabila suhu udara persekitaran terlalu sejuk.

Namun, menggigil hanya mampu menghangatkan badan dalam masa yang singkat. Selepas beberapa jam, otot-otot badan akan letih untuk menguncup kerana kehabisan gula darah sebagai sumber tenaga.

Selain itu, tidak semua orang menggigil pada suhu yang sama. Sebagai contoh, lebih mudah bagi kanak-kanak untuk menggigil pada suhu yang hangat kepada orang dewasa. Ini kerana kanak-kanak mempunyai tisu lemak badan lebih sedikit daripada orang dewasa.

Selain suhu sejuk, menggigil juga disebabkan oleh perkara berikut:

1. Jangkitan

Ketika anda menggigil tetapi tidak terdedah kepada suhu sejuk, ini dapat menjadi tanda bahawa tubuh anda melawan jangkitan virus atau bakteria. Menggigil adalah mekanisme sistem imun untuk menaikkan suhu badan untuk melawan virus atau bakteria. Keadaan ini biasanya muncul disertai demam.

Adapun beberapa contoh penyakit atau masalah kesihatan yang dapat membuat tubuh menggigil, termasuk flu (influenza), demam denggi, sakit tekak, jangkitan saluran kencing (UTI), cirit-birit, meningitis, dan radang paru-paru.

2. Gula darah rendah

Penurunan kadar gula darah juga dapat memicu tindak balas yang menggigil. Keadaan ini boleh berlaku jika anda tidak makan makanan dalam jangka masa yang lama atau mengikuti diet dengan cara yang tidak sesuai.

3. Gangguan tiroid

Kepekaan tubuh terhadap suhu sejuk boleh berubah seiring dengan usia atau kerana masalah kesihatan, seperti gangguan tiroid. Orang dengan hipotiroidisme cenderung menggigil lebih mudah daripada orang yang tidak menghidapnya.

Hipotiroidisme adalah keadaan apabila kelenjar tiroid tidak menghasilkan hormon yang mencukupi. Tiroid adalah kelenjar kecil berbentuk kupu-kupu yang terletak di bahagian depan leher.

4. Gangguan hipotalamus di otak

Suhu badan diatur oleh hipotalamus yang terletak di otak. Apabila fungsi hipotalamus terganggu, misalnya disebabkan oleh tumor atau kecederaan kepala yang teruk, pengaturan suhu badan juga akan terganggu. Ini meningkatkan risiko orang yang mengalami gangguan hipotalamus mengalami hipotermia.

Hipotermia adalah keadaan apabila suhu badan turun di bawah 35o Celsius. Hipotermia yang teruk dicirikan oleh menggigil, penurunan tindak balas badan, gangguan pertuturan, dan penurunan kesedaran.

5. Kesan sampingan pembedahan dan anestesia

Menggigil yang tidak terkawal juga boleh berlaku kerana penggunaan anestesia umum (anestesia umum) semasa pembedahan. Ini kerana berbaring di bilik operasi yang sejuk untuk waktu yang lama boleh membuat suhu badan anda turun. Selain itu, anestesia umum juga dapat mempengaruhi kemampuan tubuh untuk mengatur suhu.

6. Takut

Menggigil kadang-kadang tidak ada kaitan dengan masalah kesihatan atau pendedahan kepada suhu sejuk, melainkan reaksi emosi. Apabila seseorang takut, terdapat lonjakan hormon adrenalin yang boleh membuat badan menggigil. Sekiranya anda begitu takut sehingga anda mula gemetar, ini adalah tindak balas terhadap lonjakan tahap adrenalin di aliran darah anda.

Pelbagai Cara Mengatasi Keluhan Menggigil Badan

Ketika badan menggigil, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keluhan menggigil badan:

Pakai pakaian yang hangat

Sekiranya menggigil disebabkan oleh pendedahan pada suhu sejuk, panaskan diri anda dengan memakai sweater atau selimut tebal. Letakkan diri anda di tempat yang hangat atau hidupkan set pemanasan atau penghawa dingin.

Minum banyak air

Apabila anda mengalami dehidrasi, badan anda mula menyekat aliran darah, menjadikannya lebih sukar untuk mengatur suhu badan anda. Ini menjadikan badan sejuk dan menggigil lebih cepat, walaupun tidak berada di persekitaran yang sejuk. Minum banyak air boleh mencegah dan merawat keadaan ini.

Ambil pengurang demam

Sekiranya badan anda demam, cubalah melegakannya dengan mengambil pengurang demam seperti paracetamol dan ibuprofen. Di samping itu, anda juga boleh memampatkan badan dan dahi dengan air suam untuk melegakan gejala-gejala badan yang menggigil dan demam.

Minum halia suam

Minuman halia yang hangat telah lama dipercayai memanaskan badan. Halia mempunyai sensasi panas dan rasa sedikit pedas. Oleh itu, halia dipercayai dapat menghangatkan badan dan dapat mengatasi kesejukan.

Pengambilan makanan berkarbohidrat tinggi

Sekiranya anda menggigil dan membuang makanan atau perut anda kosong, makan makanan ringan berkarbohidrat tinggi seperti roti, nasi, atau pisang untuk membantu meningkatkan gula darah anda dan melegakan kegigihan.

Sekiranya menggigil anda disebabkan oleh udara yang terlalu sejuk, ia biasanya akan mereda setelah anda menjauhkan diri dari kesejukan dan menghangatkan badan anda.

Namun, jika badan anda menggigil walaupun anda tidak berada di tempat yang sejuk, anda mesti berjumpa doktor. Ini kerana aduan ini boleh menjadi gejala penyakit tertentu, seperti jangkitan atau kemampuan tubuh yang lemah untuk mengawal suhu badan.

Untuk mengetahui sebab mengapa badan anda menggigil, doktor boleh melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian sokongan, seperti ujian darah dan air kencing atau sinar-X. Selepas itu, doktor akan memberikan rawatan yang tepat mengikut penyakit atau keadaan yang anda alami.