Maklumat Mengenai Tahap Asid Urik Normal

Aurat adalah sebatian semula jadi yang dihasilkan oleh badan. Tahap asid urik yang normal tidak menyebabkan masalah kesihatan. Namun, jika kadarnya terlalu tinggi dan terkumpul dalam darah, asid urik dapat mencetuskan pelbagai penyakit, seperti gout dan batu ginjal.

Asid urik terbentuk dari proses penguraian bahan purin yang terdapat dalam makanan dan minuman, seperti daging merah, makanan laut, hati, tuna, kacang dan bir. Kemudian, darah akan membawa purin ke ginjal untuk disaring, dan selebihnya dikeluarkan melalui air kencing.

Sekiranya badan menghasilkan asid urik terlalu banyak dan buah pinggang tidak dapat menyingkirkannya, asid urik menumpuk di dalam darah. Ini kemudian boleh mencetuskan pembentukan batu ginjal dan terjadinya arthritis akibat penumpukan kristal asid urik yang menyerang sendi.

Oleh itu, untuk melihat sama ada tahap asid urik anda normal atau tidak, ujian tahap asid urik darah dan ujian tahap urik asid urin diperlukan.

Ujian Asid Urik dAlam darah

Ujian darah boleh dilakukan untuk mengetahui kemungkinan reumatik asid urik atau radang pada sendi kerana kadar asid urik yang tinggi. Hasil ujian biasanya dapat diperoleh dalam waktu yang singkat, tetapi ini bergantung pada setiap makmal.

Perlu juga diperhatikan bahawa mungkin terdapat perbezaan dalam rujukan kadar asid urik normal antara satu makmal dengan yang lain. Namun, jangan risau, kerana biasanya makmal akan memasukkan rujukan yang digunakan.

Sebelum ujian asid urik darah dilakukan, doktor anda mungkin menasihati anda untuk berpuasa. Secara umum, nilai kadar asid urik normal pada lelaki dan wanita dewasa sedikit berbeza, iaitu:

 • Wanita: 1.5-6.0 miligram per desiliter (mg / dL)
 • Lelaki: 2.5-7.0 mg / dL

Sekiranya tahap asid urik anda melebihi tahap normal, anda mungkin mengalami gejala gout, seperti:

 • Sakit pada sendi dan jari kaki
 • Kaki bengkak dan merah
 • Kaki atau sendi terasa panas apabila disentuh
 • Kesukaran berjalan atau menggerakkan sendi yang menyakitkan

Keluhan kerana peningkatan kadar asid urik dapat berlanjutan selama beberapa hari atau sekitar 1-2 minggu. Untuk merawat keadaan ini, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit dan ubat penurun asid urik mengikut preskripsi doktor.

Ujian Asid Urik dSifat kencing

Ujian asid urik dalam air kencing biasanya dilakukan apabila ujian darah menunjukkan kadar asid urik yang tinggi atau jika anda menunjukkan gejala gout. Selain itu, ujian air kencing juga biasanya dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat batu karang kerana kadar asid urik yang tinggi.

Dalam ujian air kencing, anda perlu mencatat masa anda membuang air kecil untuk pertama kalinya pada waktu pagi. Ia berguna untuk menandakan waktu awal pengumpulan air kencing selama 24 jam. Kemudian, anda perlu menyimpan air kencing dari kencing kedua dan seterusnya sehingga 24 jam.

Selepas itu, anda perlu memasukkan air kencing ke dalam beg sampel yang disediakan oleh makmal untuk diperiksa. Tahap normal asid urik dalam air kencing yang dikumpulkan selama 24 jam adalah 250-750 mg atau 1,48-4,43 milimol (mmol).

Cara Mengekalkan Tahap Asid Urik Normal

Untuk mengekalkan kadar asid urik yang normal, ada beberapa cara yang dapat dilakukan, seperti:

 • Hadkan pengambilan daging merah, makanan laut, hati, kacang, dan sardin.
 • Elakkan merokok dan minum minuman beralkohol.
 • Elakkan mengambil minuman yang mengandungi pemanis buatan, seperti minuman dalam tin atau minuman dalam tin.
 • Bersenam secara teratur, iaitu selama 20-30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.
 • Minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi dan penumpukan asid urik di buah pinggang.

Untuk mengelakkan penyakit gout, penting bagi anda untuk mengekalkan tahap asid urik yang normal. Sekiranya tahap asid urik terlalu tinggi dan tidak dirawat, boleh membahayakan kesihatan.

Oleh itu, jika anda mendapat keputusan ujian untuk tahap asid urik yang tinggi atau merasakan gejala rematik gout, berjumpa dengan doktor anda supaya anda dapat mendapatkan rawatan.