5 Cara Mencegah Jerawat Muncul Semula

Pelbagai cara untuk mencegah jerawat sering dilakukan untuk memiliki kulit yang bersih dan sihat. Anda tidak memerlukan perawatan kulit yang mahal, anda boleh mengambil pelbagai langkah mudah untuk mengelakkan jerawat, dari membersihkan wajah secara berkala hingga memakan makanan yang sihat.

Jerawat boleh muncul di mana sahaja di badan, tetapi lebih biasa pada wajah. Ini kerana kulit wajah mempunyai banyak kelenjar minyak yang dapat menyumbat liang apabila pengeluaran sebum berlebihan.

Penyumbatan liang yang dicampur dengan sel kulit mati dan bakteria inilah yang boleh menyebabkan jerawat di wajah. Oleh itu, pencegahan jerawat mesti bermula dengan penjagaan kulit yang betul.

Cara Mencegah Jerawat dengan Penjagaan Kulit Yang Betul

Walaupun nampak sederhana, penjagaan kulit wajah dari luar yang dilakukan secara teratur dan betul dapat menjadikan jerawat tidak mudah muncul kembali.

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah jerawat yang boleh anda lakukan:

1. Bersihkan wajah anda dengan kerap

Langkah pertama dan paling penting untuk mencegah jerawat muncul semula adalah menjaga kebersihan kulit wajah. Sekiranya wajah jarang dibersihkan, kotoran, habuk, sel-sel kulit mati, dan minyak atau sebum dapat berkumpul di kulit wajah, sehingga menyumbat liang-liang kulit dan menyebabkan jerawat.

Oleh itu, disarankan agar anda membersihkan wajah anda 2 kali sehari menggunakan pencuci muka atau pencuci muka yang ringan dan bebas alkohol tanpa bahan kimia untuk mengelakkan kerengsaan kulit. Setelah membersihkan, jangan lupa mengeringkan wajah anda dengan tuala bersih.

2. Gunakan pelembap

Keadaan kulit wajah yang terlalu kering boleh mencetuskan pengeluaran minyak berlebihan dan menyebabkan jerawat kelihatan lebih mudah. Oleh itu, setelah membersihkan wajah anda, gunakan pelembap mengikut jenis kulit anda. Ini penting untuk dilakukan agar wajah sentiasa lembap dan anjal.

Di samping itu, anda juga boleh memilih pelembap yang berlabel bukan komedogenik yang telah dirumus khas dan tidak menyumbat liang. Pelembap jenis ini menyebabkan bintik hitam dan jerawat tidak kelihatan dengan mudah.

3. Gunakan pelindung matahari

Sentiasa gunakan pelindung matahari sebelum keluar untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari yang boleh menyebabkan kulit kering. Kekeringan kulit akan mencetuskan kulit menghasilkan lebih banyak minyak dan menjadikan jerawat mudah muncul semula.

Pastikan juga pelindung matahari yang anda gunakan dapat menyekat sinar UVA dan UVB untuk melindungi kulit dari keriput dan mengurangkan risiko barah kulit.

4. Hadkan penggunaan solekan

Sebilangan orang mungkin cuba menutup jerawat dengan menggunakan solekan secara berlebihan. Sebenarnya, ini sebenarnya boleh menyebabkan liang pori tersumbat dan mencetuskan terjadinya jerawat pelarian pada wajah.

Oleh itu, untuk mengelakkan jerawat muncul semula, hadkan penggunaannya solekan. Sekiranya anda ingin memakai solek, gunakan produk yang tidak mengandungi minyak wangi dan bebas minyak.

5. Jangan sentuh wajah anda

Pastikan anda mencuci tangan dengan bersih sebelum menyentuh wajah anda. Sekiranya wajah anda sering disentuh dengan tangan yang kotor, bakteria dari tangan anda boleh bergerak ke wajah anda dan mencetuskan liang dan jerawat yang tersumbat.

Mencegah Jerawat dengan Gaya Hidup Sihat

Selain menjaga kebersihan dan menjaga kulit dari luar, anda juga harus menjaga kesihatan kulit dari dalam. Cara mencegah jerawat dari dalam dapat dilakukan dengan beberapa cara, iaitu:

Hadkan pengambilan makanan yang tinggi gula dan kalori

Hadkan penggunaan makanan goreng dan siap dimakan, produk tenusu, dan minuman bergula. Jenis makanan dan minuman ini boleh mencetuskan penampilan jerawat. Sebaliknya, tingkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian, kerana mengandungi nutrien yang baik untuk kesihatan kulit.

Lakukan senaman secara berkala

Bersenam secara teratur dapat meningkatkan peredaran darah, meningkatkan bekalan oksigen ke kulit, dan mengawal keseimbangan hormon tubuh. Ini dapat mencegah dan mengurangkan penampilan jerawat di wajah.

Minum banyak air

Kulit kering boleh mencetuskan pengeluaran minyak berlebihan yang menyebabkan jerawat. Oleh itu, pastikan badan anda tetap terhidrasi dengan mengambil sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

Elakkan tekanan

Ketika tertekan, keadaan jerawat di wajah boleh bertambah buruk kerana tubuh menghasilkan lebih banyak kortisol atau hormon stres yang boleh mencetuskan pengeluaran minyak yang berlebihan.

Untuk menghilangkan tekanan, anda boleh mencuba beberapa cara, seperti bersenam secara teratur, bersantai atau aktiviti kegemaran, mendengar muzik kegemaran anda, atau bermeditasi.

Untuk mencapai hasil yang maksimum, pelbagai cara untuk mencegah jerawat di atas perlu dilakukan secara konsisten. Walau bagaimanapun, jika kaedah ini tidak berkesan atau jerawat anda semakin teruk, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.