8 Jenis Makanan Yang Mengandungi Kalium Paling Banyak

Kalium adalah salah satu nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, jadi ia perlu dimakan secara berkala. Makanan yang mengandungi kalium sangat mudah dijumpai, dan dapat ditambahkan ke dalam diet harian.

Kalium adalah salah satu jenis elektrolit yang mempunyai peranan penting untuk kesihatan tubuh. Fungsi kalium antara lain adalah untuk menjaga keseimbangan cairan dan elektrolit dalam tubuh, memastikan fungsi otak, saraf, otot, dan jantung berfungsi dengan normal.

Bukan hanya itu, kalium juga membantu menstabilkan tekanan darah, mencegah strok, penyakit jantung, kerosakan ginjal, dan kehilangan tulang. Kekurangan kalium boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti mudah letih, lemah otot, kesemutan, mual, sembelit, dan gangguan irama jantung.

Pengambilan kalium yang disyorkan untuk orang dewasa ialah 4500-4700 mg sehari. Pengambilan kalium yang disyorkan adalah dari makanan. Sekiranya anda ingin mengambil makanan tambahan kalium, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.

Makanan yang Mengandungi Banyak Kalium

Berikut adalah beberapa jenis makanan kalium tinggi yang boleh dimakan setiap hari:

1. Pisang

Setiap satu pisang mengandungi sekitar 420 mg kalium. Kandungan karbohidrat kompleks dan serat di dalamnya juga mampu membuat perut terasa kenyang lebih lama dan membantu meningkatkan tenaga. Selain itu, pisang juga mengandungi nutrien penting lain, seperti antioksidan, vitamin B6, dan vitamin C.

2. Kentang

Satu kentang mengandungi 600 mg kalium. Kentang juga menyediakan berbagai nutrien lain, termasuk karbohidrat, vitamin B6, vitamin C, serat, dan zat besi.

Namun, perhatikan bagaimana kentang dihidangkan. Baking adalah salah satu kaedah terbaik untuk memasak kentang. Juga, elakkan menambah bahan-bahan lain, seperti sos, garam, atau keju, secara berlebihan.

3. Ubi keledek

Ubi jalar dikatakan mempunyai kandungan kalium lebih tinggi daripada pisang. Kandungan kalium satu ubi jalar bersaiz sederhana boleh mencapai 700 mg. Lebih-lebih lagi, ubi jalar lebih rendah kalori dan dilengkapi dengan serat, karbohidrat, vitamin C, dan beta karoten yang bermanfaat untuk tubuh.

4. Tomato

Tomato segar adalah sumber kalium yang baik. Namun, tomato yang telah diproses menjadi sos, atau tomato yang telah dikeringkan mengandungi lebih banyak kalium. Kandungan kalium dalam mangkuk tomato kering boleh mencapai 1800 mg.

Selain tinggi kalium, tomato kering juga kaya dengan nutrien lain, seperti serat, protein, likopen, dan vitamin C yang sangat baik untuk membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

5. Kacang tanah merah

Biji ginjal adalah sumber kalium yang baik. Dalam 100 gram kacang merah, mengandungi sekitar 600 mg kalium. Setelah mendidih, kacang merah boleh dimakan secara langsung atau dicampurkan ke dalam salad. Pilihan lain yang juga kaya dengan kalium adalah kacang soya dan edamame.

6. Alpukat

Satu alpukat mengandungi kira-kira 900 mg kalium. Alpukat boleh dicampurkan dalam pelbagai makanan, atau dijus dengan pisang, air kelapa, dan yogurt rendah lemak.

7. Makanan Laut (makanan laut)

Kebanyakan jenis makanan laut tinggi kalium, terutama kerang, tuna, salmon, dan ikan tenggiri. Selain itu, ikan laut juga kaya dengan asid lemak omega-3 dan vitamin D.

Walaupun begitu, anda perlu berhati-hati dalam memakan ikan laut. Pastikan ikan yang akan anda makan tidak mempunyai kandungan merkuri yang tinggi. Di samping itu, elakkan memproses ikan dengan menggoreng.

8. Susu

Satu gelas susu mengandungi kira-kira 350 mg kalium. Sementara susu bebas lemak, boleh mencapai hampir 400 mg kalium. Semakin tinggi kandungan lemak dalam susu, semakin rendah kandungan kalium.

Yogurt boleh menjadi alternatif kepada produk tenusu yang kaya dengan kalium. Satu cawan yogurt mengandungi 350-500 mg kalium. Manfaat yogurt lain ialah mengandungi probiotik yang baik untuk pencernaan.

Walaupun mempunyai pelbagai manfaat, kalium tidak dianjurkan untuk dikonsumsi secara berlebihan, terutama pada orang yang menderita penyakit ginjal dan masalah jantung. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai jumlah pengambilan kalium yang disyorkan.