Pilihan Makanan Sihat untuk Bayi 4-12 Bulan

Apabila anak kecil anda memasuki 4-6 bulan, anda boleh mula memberi dia pelbagai jenis makanan sihat untuk bayinya sebagai pendamping susu ibu. Bukan hanya memenuhi keperluan pemakanan anak anda yang semakin meningkat, makanan sihat ini juga bagus untuk pertumbuhan dan perkembangannya.

Susu ibu mengandungi pelbagai nutrien penting untuk bayi. Namun, ketika bayi semakin tua, keperluan pemakanan mereka meningkat dan susu ibu tidak lagi mencukupi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Oleh itu, pengambilan nutrien tambahan diperlukan dari makanan sihat sebagai pendamping kepada susu ibu (MPASI).

Namun, sebelum memberi makanan sihat kepada bayi anda, anda harus memperhatikan kesediaan bayi untuk menerima makanan pejal. Masa terbaik untuk memperkenalkan makanan pejal pada bayi anda adalah ketika dia sudah dapat makan.

Secara amnya, tanda-tanda bahawa bayi anda sudah siap dimakan akan muncul ketika dia berusia 4-6 bulan. Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) mengesyorkan memberi makanan pejal kepada bayi bermula pada usia 6 bulan.

Tanda-tanda bahawa bayi anda sudah siap untuk dimakan

Bayi yang siap makan makanan pejal biasanya menunjukkan beberapa tanda, seperti:

  • Berat badan anda meningkat dua kali ganda dari berat lahir anda
  • Mampu mengangkat leher dan kepala
  • Mula menunjukkan minat terhadap apa yang dimakan orang di sekelilingnya
  • Nampak lapar walaupun baru diberi susu
  • Mampu menahan makanan di mulut

Sekiranya bayi telah menunjukkan tanda-tanda di atas, ini bermakna dia sudah bersedia diberi makanan pejal.

Pilihan Makanan Sihat untuk Bayi

Terdapat beberapa pilihan makanan sihat untuk bayi yang boleh anda berikan kepada si kecil, termasuk:

1. Bijirin

Ibu boleh memberikan bijirin yang terbuat dari biji-bijian yang telah diperkaya dengan besi di dalamnya. Ibu juga boleh mencampurkannya dengan susu ibu, susu formula, atau air mineral.

2. Yogurt

Ibu boleh memperkenalkan yogurt kepada anak kecil mereka ketika berumur 6 bulan. Kandungan kalsium dan vitamin D yang tinggi dalam yogurt dapat menyokong perkembangan tulang dan gigi.

Selain itu, anak kecil anda juga tidak mudah sakit kerana yogurt dapat meningkatkan daya tahannya dan baik untuk menyokong kesihatan jantung dan otak. Namun, pilihlah yogurt biasa tanpa gula tambahan.

Ibu boleh menambah buah tumbuk, seperti pisang, epal, atau alpukat. Ibu juga boleh memberi susu ibu atau formula tambahan untuk menjadikan tekstur yogurt lebih nipis dan lebih mudah ditelan oleh si kecil.

3. Sayuran hijau

Beberapa jenis sayur-sayuran hijau, seperti bayam, diketahui mengandungi zat besi dan folat yang baik untuk kesihatan tubuh si kecil. Kandungan zat besi dan folat diketahui dapat membantu tubuh menghasilkan hemoglobin dan menyokong pertumbuhan saraf dan otak.

4. Brokoli

Brokoli mengandungi pelbagai nutrien penting, seperti kalsium, serat, folat, serta pelbagai vitamin dan mineral. Berkat kandungan nutriennya, sayur ini bagus untuk menjaga sistem imun si kecil dan menjaga kesihatan saluran pencernaan.

5. Kacang

Kacang-kacangan adalah sumber makanan yang kaya dengan protein dan serat yang baik untuk pembentukan tulang dan kesihatan pencernaan untuk si kecil anda. Walaupun makanan ini merupakan sumber makanan yang sihat untuk bayi, anda perlu berhati-hati sekiranya si kecil anda mempunyai alahan kacang tanah.

6. Jingga

Jeruk adalah salah satu buah yang boleh anda jadikan makanan ringan yang sihat untuk si kecil anda. Tidak hanya enak dan menyegarkan, jeruk juga kaya dengan vitamin C, folat, dan kalium yang dapat mengekalkan sistem kekebalan tubuh.

7. Labu

Labu mempunyai rasa manis dan tekstur lembut. Selain mudah dicerna, labu juga kaya dengan vitamin A dan vitamin C yang terkenal baik untuk meningkatkan imuniti si kecil.

8. Daging

Daging mempunyai tekstur kenyal dan sukar untuk dikunyah oleh bayi, terutama bayi yang belum tumbuh gigi.

Walau bagaimanapun, anda boleh memprosesnya dengan merebus lama-lama sehingga teksturnya lembut, kemudian potong kecil atau tumbuk. Daging diketahui baik untuk bayi, kerana mengandungi protein, zink, dan besi.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Memberi Makanan kepada Bayi

Menyediakan makanan sihat untuk bayi pada usia 4-12 bulan tidak dimaksudkan untuk memanjakan lidah, tetapi untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka. Oleh itu, elakkan makanan yang mengandungi banyak rasa tambahan, termasuk gula.

Menjauhkan si kecil dari makanan yang terlalu manis dapat menghindarkannya dari kerosakan gigi. Untuk memberikan rasa manis, anda boleh menambahkan susu ibu, susu formula, atau buah dalam makanan. Elakkan juga memberinya makanan yang mengandungi banyak garam.

Selain itu, elakkan memberi anak anda jenis makanan yang disyaki menyebabkan masalah kesihatan, seperti telur yang belum dimasak, jenis ikan laut yang disyaki mengandungi merkuri, kerang mentah, makanan dengan kandungan lemak jenuh tinggi, dan makanan rendah lemak.

Namun, ingat bahawa anda tidak perlu terburu-buru memberikan makanan pejal yang sihat kepada si kecil. Memperkenalkan makanan pejal terlalu awal sebenarnya dapat meningkatkan risiko kegemukan, eksim, alergi makanan, asma dan jangkitan pernafasan pada bayi.

Dengan menyediakan makanan sihat untuk bayi mengikut usia, si kecil dapat tumbuh dengan baik. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pilihan makanan sihat untuk bayi berusia 4-12 bulan. Doktor boleh mencadangkan pelbagai jenis makanan mengikut keperluan si kecil anda.