Tiga Ubat Strok Herba yang perlu dipertimbangkan

Perubatan herba sering menjadi pilihan orang untuk menyembuhkan penyakit, salah satunya adalah strok. Namun, sebelum menggunakan ubat herba untuk strok, anda harus berjumpa dan berjumpa doktor terlebih dahulu.

Rawatan perubatan untuk pesakit strok harus dimulakan secepat mungkin. Semakin cepat rawatan dimulakan, kerosakan yang lebih kekal dapat dicegah. Sebenarnya tujuan rawatan strok yang paling berkesan adalah untuk mencegah kecacatan jangka panjang, serta dapat menyelamatkan nyawa.

Pelbagai Ubat Herba untuk Strok

Selain terapi dan ubat-ubatan perubatan, banyak orang juga memandang ubat herba untuk strok sebagai tambahan atau pelengkap penyembuhan pasca-stroke. Walau bagaimanapun, kebanyakan bahan semula jadi ini tidak mempunyai bukti penyelidikan klinikal yang mencukupi untuk menggantikan rawatan perubatan yang ada.

Namun, jika anda berminat dengan rawatan alternatif ini, berikut adalah beberapa tanaman yang dianggap sebagai ubat herba strok:

  • Bawang putih

    Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan bawang putih sangat bermanfaat dalam melebarkan saluran darah, sehingga dapat mencegah stroke iskemia. Sejenis strok yang berlaku apabila bekuan darah menyekat saluran darah di otak. Tidak hanya berguna untuk mencegah strok iskemia, bawang putih juga baik dalam menangani pelbagai penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung, kolesterol dan tekanan darah tinggi.

  • Kunyit

    Menurut sebuah kajian, kunyit bermanfaat dalam menurunkan kadar kolesterol, dan membantu mencegah penyumbatan pada arteri. Kemudian kajian lain menunjukkan bahawa kunyit mempengaruhi mekanisme yang melindungi dan membantu menjana semula sel otak setelah strok. Malangnya, kajian lanjutan diperlukan untuk membuktikan keberkesanan kunyit sebagai ubat herba strok. Oleh itu, pengawasan doktor diperlukan sekiranya anda mengambil kunyit sebagai ubat herba strok.

  • Ginseng

    Ginseng boleh dianggap sebagai ubat herbal yang mempunyai banyak manfaat untuk mengobati penyakit, termasuk strok. Terdapat kajian yang mendapati bahawa manfaat ginseng sangat baik dalam membantu meningkatkan ingatan pada orang dengan demensia ringan akibat strok.

Bukan hanya itu, kajian lain juga menunjukkan bahawa suntikan ginseng Siberia secara intravena dapat membantu merawat strok yang disebabkan oleh penyumbatan saluran darah yang membekalkan darah ke otak. Tetapi tentu saja ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan, kerana boleh membahayakan jika tidak di bawah pengawasan doktor.

Walaupun sering disebut sebagai ubat herba strok, penting untuk diketahui bahawa hingga sekarang, bahan-bahan seperti bawang putih, kunyit, dan ginseng masih memerlukan penelitian lebih lanjut. Untuk itu, jangan lupa rawatan perubatan yang diberikan oleh doktor.

Sebilangan ramuan perubatan herba mungkin mengandungi bahan aktif yang boleh mencetuskan kesan sampingan, baik ketika diminum sendiri atau bersama dengan ubat perubatan, suplemen atau ubat-ubatan herba lain. Oleh itu, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin menggunakan ubat herba strok sebagai penyelesaian terapi pasca strok.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found