Bolehkah Anda Hamil Walaupun Sperma Dibebaskan Di Luar?

Melancarkan sperma di luar faraj semasa melakukan hubungan seks memang dapat membantu mencegah kehamilan. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Kerana peluang untuk hamil masih ada dengan beberapa sebab yang mendasari.

Semasa melakukan hubungan seks, beberapa pasangan memilih untuk menerapkan kaedah tersebut mengeluarkan atau menarik zakar keluar dari faraj sebelum ejakulasi berlaku untuk mencegah kehamilan.

Kaedah ini sebenarnya merupakan kaedah kontrasepsi tertua dan telah ada sebelum munculnya alat kontraseptif. Secara amnya, kaedah ini dipilih kerana tidak memerlukan alat lain, dapat dilakukan setiap saat, tidak memerlukan wang, dan tidak mempunyai kesan sampingan.

Punca Kehamilan Walaupun Sperma Dilepaskan Di Luar

Pada prinsipnya, kehamilan berlaku apabila sperma berjaya menyuburkan telur. Ini membuat beberapa pasangan berfikir bahawa jika sperma dilepaskan di luar faraj, maka proses persenyawaan dapat dicegah sehingga dapat menghindari kehamilan.

Sebenarnya, andaian ini tidak sepenuhnya benar. Peluang seorang wanita untuk hamil masih ada, walaupun pasangannya mengeluarkan sperma di luar faraj ketika ejakulasi. Mengapa perkara ini berlaku? Inilah sebabnya:

Cecair pra-ejakulasi juga mengandungi sperma

Ramai orang berpendapat bahawa sperma hanya terdapat dalam air mani yang dilepaskan semasa ejakulasi. Walaupun begitu, itu tidak sepenuhnya benar. Cecair pra-ejakulasi yang mula dihasilkan setelah zakar tegak atau tegang juga dapat mengandungi sperma.

Inilah sebab mengapa kemungkinan kehamilan masih ada, walaupun zakar ditarik sebelum ejakulasi.

Lelaki tidak selalu dapat mengawal ejakulasi sepenuhnya

Kaedah ini tidak akan berjaya sekiranya lelaki itu tidak dapat menyedari bila dia akan mengalami syahwat. Seorang lelaki yang tidak tahu bila dia akan mengalami orgasme tidak akan tahu bila masanya tepat untuk mengeluarkan zakarnya sebelum ejakulasi. Jadi, secara tidak langsung, lelaki adalah penentu kejayaan kaedah tersebut mengeluarkan.

Sperma memasuki faraj secara tidak sengaja

Walaupun sperma dilepaskan di luar faraj, kehamilan juga dapat terjadi jika lelaki itu mempunyai cairan pra-ejakulasi atau ejakulasi di sekitar bahagian tubuh yang berdekatan dengan vagina.

Mengapa risiko ini wujud? Sebabnya, sperma dapat memasuki faraj secara tidak sengaja. Apabila pasangan mengeluarkan cecair pra-ejakulasi atau ejakulasi di kawasan perut, misalnya, sperma boleh memasuki faraj jika pasangan anda atau anda menyentuh cecair menggunakan jari anda dan kemudian menyentuh faraj.

Siapa yang Sesuai Menggunakan Kaedah Kontraseptif Ini?

Kaedah menarik zakar sebelum ejakulasi sebenarnya kurang dipercayai untuk mencegah kehamilan atau mengelakkan penyakit kelamin. Ini menjadikannya lebih sesuai untuk digunakan oleh pasangan yang tidak merancang kehamilan tetapi juga tidak menangguhkannya.

Sebabnya, seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, risiko hamil masih ada walaupun lelaki itu melepaskan sperma di luar faraj.

Sekiranya anda benar-benar ingin mencegah kehamilan, anda atau pasangan anda digalakkan menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks, walaupun anda telah menggunakan alat kontraseptif yang lain.

Sekiranya kondom digunakan dengan betul, mereka dapat mencegah sperma memasuki vagina dan sampai ke telur, sehingga mencegah kehamilan. Penggunaan kondom juga berguna untuk mengurangkan risiko dijangkiti penyakit kelamin.

Melancarkan sperma di luar memang dapat mengurangkan risiko kehamilan, tetapi risiko kehamilan masih ada, bahkan cukup besar. Oleh itu, jika anda ingin melambatkan kehamilan, pertimbangkan kaedah kontrasepsi lain yang lebih dipercayai. Sekiranya perlu, berjumpa lebih lanjut dengan pakar obstetrik.