Microlax - Faedah, dos dan kesan sampingan

Microlax adalah ubat berguna untuk merawat masalah sembelit atau sembelit. Microlax boleh didapati sebagai gel dalam tiub 5 ml. Ubat ini digunakan dengan memasukkannya ke dalam dubur (rektum).

Setiap tiub Microlax 5 ml mengandungi 0,045 gram sodium lauryl sulfoacetate, 0,450 gram sodium sitrat, 0,625 gram polyethylene glycol (PEG) 400, dan 4,465 gram sorbitol. Microlax berfungsi dengan menyerap air ke usus besar, melembutkan najis, dan melincirkan bahagian bawah rektum untuk menjadikan najis lebih mudah dilalui.

Apa itu Microlax

kumpulanUbat percuma
KategoriPurgatif
ManfaatAtasi masalah sembelit atau sembelit
Digunakan olehBayi, kanak-kanak dan orang dewasa
Microlax untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Belum dikategorikan. Kandungan Microlax tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda hamil atau menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda.
Bentuk ubatGel supositoria

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Microlax

Perhatikan perkara berikut sebelum menggunakan Microlax:

 • Jangan gunakan Microlax jika anda alah pada salah satu bahan dalam ubat ini.
 • Jangan gunakan ubat ini jika anda mengalami kolitis, pendarahan rektum, buasir, atau kesukaran membuang najis selama 2 minggu atau lebih (sembelit kronik).
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan julap jika anda sukar membuang najis disertai dengan sakit perut, mual, atau muntah.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Microlax jika anda atau sedang menderita penyakit paru-paru, penyakit jantung, kegagalan buah pinggang, atau sindrom malabsorpsi.
 • Bercakap dengan doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan Microlax dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Microlax jika anda hamil, menyusu atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis selepas menggunakan Microlax.

Dos dan Peraturan Penggunaan Microlax

Secara amnya, dos Microlax untuk merawat sembelit (sembelit) adalah:

 • Matang: 1 tiub (5 ml).
 • Umur anak pada 3 tahun: 1 tiub.
 • Umur anak bawah 3 tahun dan bayi: 0.5 tiub (2.5 ml).

Cara Menggunakan Microlax dengan Betul

Ikuti cadangan doktor dan baca arahan pada pembungkusan sebelum menggunakan Microlax. Semasa menggunakan Microlax, buka penutup tiub dan tekan perlahan-lahan tiub sehingga gel keluar sedikit. Pastikan anda berada dalam keadaan berjongkok atau berbaring di perut sebelum memasukkan seluruh leher tiub Microlax ke dalam rektum anda.

Seterusnya, tekan tabung ubat perlahan-lahan sehingga seluruh isi bungkusan memasuki rektum. Selepas itu, kencangkan otot dubur seperti menahan pergerakan usus agar gel Microlax tidak mengalir keluar. Tanggalkan leher tiub Mikrolax dari dubur dan tunggu kira-kira 5-30 minit sehingga dorongan membuang air besar muncul.

Sekiranya anda memberikan Microlax kepada anak berusia kurang dari 3 tahun atau bayi, masukkan separuh leher tiub Microlax mengikut garis yang disediakan ke dalam rektum. Kemudian tekan tiub, sehingga separuh isi tiub kosong. Jaga anak dalam keadaan berbaring dengan kedua-dua paha berdekatan untuk mengelakkan ubat itu melarikan diri.

Buang Microlax selepas digunakan. Jangan gunakan Microlax selama lebih dari satu minggu, kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Hubungi doktor anda jika sembelit berterusan setelah menggunakan Microlax.

Untuk membantu mencegah dan mengatasi sembelit, anda disarankan untuk minum lebih banyak air, makan makanan kaya serat, dan melakukan senaman secara berkala.

Simpan Microlax di tempat yang sejuk dan kering. Jauhkan ubat dari cahaya matahari langsung dan jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Microlax dengan Dadah Lain

Salah satu bahan dalam Microlax, iaitu sorbitol, boleh menyebabkan interaksi ubat ketika digunakan dengan ubat-ubatan tertentu, termasuk:

 • Penurunan tahap lamivudine dalam darah
 • Peningkatan risiko kematian tisu usus (nekrosis usus) jika sorbitol digunakan dengan kalsium polistirena sulfonat atau natrium polistirena sulfonat

Namun, khusus untuk produk Microlax, hingga kini belum ada kesan interaksi yang pasti dapat terjadi ketika digunakan dengan ubat-ubatan, produk herba, atau suplemen. Untuk selamat, selalu beritahu doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan Microlax dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Microlax

Tidak ada laporan mengenai kesan sampingan dari penggunaan Microlax. Namun, jika digunakan secara berlebihan, Microlax dapat menyebabkan cirit-birit. Sekiranya tidak dirawat, ini boleh mengakibatkan kekurangan cecair.

Selain itu, kandungan sorbitol dalam Microlax diketahui menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti sakit perut, mual, muntah, atau mulut kering.

Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami cirit-birit selepas menggunakan Microlax. Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat setelah menggunakan ubat ini.