Ketahui Kandungan Pemakanan Kentang Di Sini

Kandungan nutrien kentang tidak boleh dipandang rendah. Walaupun komposisi dikuasai oleh karbohidrat, kentang juga mengandungi banyak vitamin, mineral, serat, dan antioksidan yang penting untuk tubuh yang sihat.

Kandungan nutrien kentang tidak perlu diragui. Selain hampir tidak ada lemak, kalori dalam kentang rendah. Satu kentang rebus sederhana (100 gram) hanya mengandungi kira-kira 90 kalori.

Selain itu, kentang juga mengisi sehingga menjadikan anda lebih mampu menahan keinginan untuk makan lebih banyak. Oleh itu, kentang biasanya menjadi menu karbohidrat utama untuk diet.

Pelbagai Kandungan Pemakanan Kentang

Kandungan nutrien kentang terdiri daripada nutrien makro dan mikro. Makronutrien bermaksud nutrien yang diperlukan oleh tubuh dalam jumlah besar. Karbohidrat, lemak, dan protein termasuk dalam makronutrien, sementara vitamin dan mineral diklasifikasikan sebagai mikronutrien, yang berarti ia diperlukan oleh tubuh dalam jumlah kecil.

Berikut adalah pelbagai kandungan nutrien kentang:

1. Karbohidrat

Kentang terdiri daripada 66-90% karbohidrat. Karbohidrat sering dianggap sebagai penyebab kenaikan berat badan. Ini sama sekali tidak salah, terutamanya jika karbohidrat dikonsumsi secara berlebihan. Walau bagaimanapun, tubuh sebenarnya masih memerlukan karbohidrat kerana karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk tubuh.

Pakar mengesyorkan bahawa 45–65% daripada jumlah kalori setiap hari berasal dari karbohidrat. Jadi, jika badan memerlukan 2,000 kalori sehari, 900–1300 kalori disyorkan berasal dari karbohidrat. Anda dapat memenuhi keperluan ini dengan kentang.

2. Serat

Kandungan serat dalam kentang kebanyakannya terdapat di kulit. Serat dalam kentang adalah sejenis serat yang dapat menjadi sumber makanan untuk bakteria baik dalam usus besar, jadi berguna untuk menjaga saluran pencernaan yang sihat. Selain itu, serat ini juga diketahui dapat mengawal gula dalam darah dan membuat anda berasa kenyang lebih lama. Kesan ini menjadikan kentang salah satu makanan terbaik untuk diet.

Untuk mendapatkan faedah maksimum, disarankan agar anda mengalirkan kentang yang baru dimasak terlebih dahulu. Kentang sejuk mengandungi kandungan serat yang lebih tinggi daripada kentang yang dimakan panas.

3. Protein

Protein berfungsi dalam penghasilan bahan kimia badan seperti hormon dan enzim. Protein juga diperlukan dalam pembentukan otot, tulang, sel darah, rambut dan kulit. Kandungan protein dalam kentang agak kecil, bahkan paling sedikit dibandingkan dengan tanaman makanan lain, seperti jagung dan gandum.

Walau bagaimanapun, kandungan protein yang terdapat dalam kentang diklasifikasikan sebagai berkualiti tinggi. Protein utama dalam kentang dipanggil patatin. Sebilangan orang mungkin mempunyai alergi terhadap protein kentang ini.

4. Antioksidan

Antioksidan diketahui dapat mencegah radikal bebas dan pelbagai penyakit kronik, seperti penyakit jantung koronari, jenis kanser tertentu, dan diabetes. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan keberkesanan antioksidan dalam kentang untuk mengurangkan risiko penyakit kronik pada manusia.

5. Kalium

Kalium (kalium) adalah mineral yang paling banyak terdapat dalam kentang. Mineral ini dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi, penyakit jantung, dan strok. Kandungan kalium tertinggi terdapat pada kulit kentang.

6. Folat

Sekiranya dimakan secara berkala, kentang boleh menjadi sumber folat yang baik. Folat adalah nutrien penting untuk tubuh, terutamanya untuk wanita hamil. Wanita hamil atau mereka yang menjalani program kehamilan disyorkan untuk mengambil makanan yang mengandungi banyak asid folik.

7. Vitamin B6

Salah satu kandungan nutrien kentang yang sama pentingnya adalah vitamin B6 yang berperanan dalam pembentukan sel darah, menjaga kesihatan saraf, membantu pengeluaran antibodi atau bahan imun, dan menyokong pencernaan protein.

8. Vitamin C

Vitamin C adalah antioksidan yang berguna untuk memperbaiki tisu badan, membantu menyerap zat besi, menjaga tulang dan gigi yang sihat, dan berperanan dalam sistem imun. Tahap vitamin C tertinggi dalam kentang terletak di kulit.

Cara Memproses Kentang Sihat

Walaupun kentang mengandungi banyak nutrien penting, pemprosesan kentang yang tidak betul dapat menghilangkan faedah pemakanan kentang itu sendiri. Mendidih, mengukus, dan memanggang adalah cara terbaik untuk mengekalkan nutrien dalam kentang.

Sementara itu, menggoreng kentang untuk membuat kerepek atau kentang goreng, boleh menjadikan kentang mengandungi lebihan kalori. Ini kemudian boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Dianjurkan juga untuk memakan kentang tanpa mengelupas kulit untuk mendapatkan kandungan nutrisi kentang maksimum. Seperti disebutkan sebelumnya, serat, vitamin, dan mineral sebenarnya lebih banyak terdapat pada kulit kentang.

Walaupun begitu, anda perlu berhati-hati dalam memproses kentang. Sekiranya kentang berwarna kehijauan atau nampaknya baru tumbuh, anda tidak boleh memakannya. Kentang yang tumbuh atau berwarna hijau mengandungi racun yang boleh membahayakan tubuh.

Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor mengenai cara memproses kentang dengan betul agar kandungan nutrien kentang tidak berkurang dan jenis kentang yang diproses sesuai untuk keadaan kesihatan anda.