Jangan Salah Fahami Istilah Janin yang Tidak Berkembang

Sebenarnya, dalam sains perubatan tidak ada istilah janin tidak berkembang. Terdapat kehamilan kosong (ovum berdarah). Kenali perbezaan antara kehamilan kosong, yang sering disalah anggap sebagai janin yang belum berkembang, dengan IUGR atau janin yang lambat tumbuh.

Dalam pemahaman masyarakat umum, istilah janin yang belum berkembang merujuk kepada kehamilan kosong, bukan keadaan janin yang lambat tumbuh. Dalam dunia perubatan, keadaan yang disebut oleh janin yang tidak berkembang disebutovum berdarah.

Kehamilan kosong ditakrifkan sebagai pembentukan kantung kehamilan, tetapi tidak ada embrio di dalamnya. Keadaan ini berlaku apabila telur di rahim telah disenyawakan, tetapi tidak berkembang menjadi tahap seterusnya menjadi embrio (janin masa depan). Sementara kelewatan pertumbuhan fizikal janin dikenali sebagai IUGR (sekatan pertumbuhan intrauterin), pertumbuhan fizikal janin tidak sesuai dengan usia perkembangannya. IUGR juga dikenali sebagai usia kehamilan kecil.

Punca Janin Tidak Berkembang

Pada kehamilan yang normal, telur yang disenyawakan akan membelah dan membentuk embrio pada hari ke-10. Plasenta mula berkembang dan terdapat peningkatan hormon kehamilan. Sekiranya janin yang belum berkembang, telur yang disenyawakan (zigot) gagal dibahagikan kepada embrio. Kehamilan kosong juga boleh berlaku apabila pembahagian sel zigot berhenti setelah melekat pada dinding rahim.

Punca janin tidak berkembang adalah kelainan kromosom pada zigot. Ini mungkin disebabkan oleh kualiti telur atau sperma yang buruk. Dalam beberapa kes, janin yang tidak berkembang juga disebabkan oleh jangkitan, kesan sampingan ubat, pengambilan alkohol, atau kecacatan rahim.

Gejala janin tidak berkembang

Janin tidak berkembang biasanya hanya disedari pada minggu ke-8 atau minggu ke-13. Walaupun tidak ada janin, hasilnya pek ujian boleh menunjukkan positif, haid berhenti, mual, muntah, dan kelembutan payudara berlaku, seperti pada kehamilan pada umumnya. Tetapi apabila zigot berhenti tumbuh dan hormon kehamilan turun, gejala kehamilan hilang.

Gejala kemudian menunjukkan keguguran, seperti pendarahan faraj dan sakit perut bawah. Namun, ada juga wanita yang tidak mengalami gejala keguguran.

Pengendalian Janin yang Tidak Berkembang

Janin yang belum berkembang dapat dikesan melalui ultrasound kehamilan. Setelah mengetahui ada kehamilan kosong, secara amnya doktor akan mengesyorkan:

  • Tunggu sehingga keguguran semula jadi berlaku.
  • Ambil ubat untuk merangsang pemakanan embrio.
  • Pelebaran dan penyembuhan yang merupakan prosedur perubatan untuk membuang tisu plasenta dari rahim.

Walaupun boleh menjadi pilihan, menunggu keguguran semula jadi mempunyai risiko. Keguguran secara semula jadi dapat bertahan lama sehingga harus berterusan di bawah pengawasan doktor. Sekiranya masih ada tisu yang tersisa di rahim setelah keguguran semula jadi, pelebaran dan kuretase masih diperlukan untuk mengelakkan jangkitan.

Sekiranya pek ujian menunjukkan hasil yang positif, segera berjumpa pakar sakit puan. Secara amnya, doktor akan menggunakan ultrasound perut atau ultrasound transvaginal untuk memeriksa kantung kehamilan. Pada usia kehamilan enam minggu, embrio dalam kantung kehamilan dapat dilihat. Walau bagaimanapun, dalam kes janin yang belum berkembang, kantung kehamilan kelihatan kosong.