Mempertimbangkan Manfaat dan Risiko Berhubungan Seks Semasa Menstruasi

Berhubungan seks semasa haid boleh membawa faedah serta risiko untuk wanita. Sebelum tentukan melakukan hubungan seks semasa haid,Anda boleh mengetahui faedah dan risiko melalui penjelasan berikut.

Walaupun beberapa agama dan budaya menganggap hubungan seks semasa haid dilarang atau pantang larang, melakukan hubungan seks semasa haid sebenarnya dianggap selamat dari segi perubatan. Sebenarnya ada beberapa faedah yang dapat diperoleh.

Faedah melakukan hubungan seks semasa haid

Melakukan hubungan seks dapat memberikan manfaat untuk anda dan pasangan. Apabila selesai semasa haid, anda boleh mendapatkan faedah berikut:

Melegakan kekejangan

Salah satu faedah melakukan hubungan seks semasa haid adalah bahawa ia membantu melegakan kekejangan perut semasa haid. Ini kerana badan akan melepaskan endorfin semasa orgasme. Pembebasan hormon ini dipercayai dapat melegakan kekejangan perut yang dialami semasa haid.

Selain endorfin, aktiviti seksual juga akan mendorong pembebasan hormon oksitosin yang dapat melegakan ketidakselesaan yang anda rasakan semasa haid anda.

Memendekkan waktu haid

Melakukan hubungan seks semasa haid boleh menjadikan tempoh haid menjadi lebih pendek. Ini kerana semasa orgasme, pengecutan rahim untuk mengeluarkan darah haid menjadi lebih cepat. Akibatnya, masa haid mungkin lebih pendek jika anda melakukan hubungan seks semasa haid.

Melegakan sakit kepala

Melakukan hubungan seks semasa haid dapat melegakan sakit kepala yang muncul semasa haid. Ini dipercayai disebabkan oleh pembebasan endorfin semasa hubungan seks.

Risiko melakukan hubungan seks semasa haid

Walaupun terdapat banyak anggapan yang mengatakan bahawa melakukan hubungan seks semasa haid dapat mencegah kehamilan, sebenarnya ada peluang untuk hamil. Ini kerana beberapa wanita mempunyai kitaran haid yang tidak teratur sehingga ovulasi awal dapat terjadi, sementara sperma dapat bertahan hingga 7 hari di rahim.

Melakukan hubungan seks semasa haid juga dapat meningkatkan risiko mendapat jangkitan kelamin, kerana pembukaan serviks semasa haid dapat mempermudah penularan jangkitan. Oleh itu, disarankan untuk menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks semasa haid.

Selain itu, melakukan hubungan seks semasa haid juga dapat membuat darah haid memukul anda dan pasangan, dan mengotori cadar. Jadi, anda harus menggunakan tikar tambahan, seperti tuala, ketika melakukan hubungan seks semasa haid.

Semasa anda dan pasangan anda ingin melakukan hubungan seks semasa haid, satu perkara yang tidak kurang pentingnya ialah komunikasi. Tanya pasangan anda terlebih dahulu jika dia mahu melakukan hubungan seks semasa haid. Sekiranya anda tidak menginginkannya atau pasangan anda menolak, jangan memaksanya, kerana tidak semua orang dapat menikmati hubungan seks selama tempoh mereka.

Melakukan hubungan seks semasa haid mempunyai faedah dan risiko. Sekiranya anda dan pasangan anda ragu-ragu atau mempunyai keadaan kesihatan tertentu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda, agar hubungan seks yang anda lakukan dalam tempoh anda tetap selamat dan selesa.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found