Memahami Punca dan Cara Mengatasi Keputihan Semasa Kehamilan

Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi masalah keputihan semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa yang menyebabkan anda mengalami keputihan. Dalam kebanyakan kes, keputihan berlaku kerana proses semula jadi semasa kehamilan.

Cara utama yang boleh dilakukan untuk mengatasi keputihan semasa hamil adalah dengan menjaga kebersihan kawasan organ intim. Ini penting dilakukan, kerana selain dapat mengatasi keputihan, risiko mendapat jangkitan kuman pada vagina juga dapat diminimalkan.

Penyebab Keputihan pada Wanita Hamil

Semasa kehamilan, serviks dan dinding vagina menjadi lebih lembut daripada biasa, sehingga tubuh secara automatik mengirimkan lebih banyak aliran darah dan menghasilkan lebih banyak cairan vagina atau lendir untuk melindungi kawasan-kawasan ini. Pengeluaran lendir yang lebih banyak ini juga dipengaruhi oleh tahap hormon estrogen yang tinggi dalam tubuh wanita hamil.

Sekiranya anda mengalami keputihan lebih banyak daripada biasa, jangan risau. Selagi berwarna jernih atau putih susu dan tidak mempunyai bau yang kuat, keputihan masih keputihan yang normal.

Namun, berbeza jika keputihan berubah warna menjadi kuning, hijau, atau abu-abu, mempunyai bau yang tajam, dan disertai dengan gatal atau bengkak di kawasan vagina. Pelepasan seperti ini perlu diperhatikan kerana ia boleh menjadi tanda gangguan kehamilan atau gejala jangkitan, termasuk jangkitan kelamin.

Cara mengatasi keputihan semasa mengandung

Cara mengatasi keputihan semasa kehamilan tidak dapat dipisahkan dari cara anda menjaga kebersihan organ intim anda. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan:

  • Tukar seluar dalam anda lebih kerap daripada biasa, agar kawasan intim tetap kering dan bersih.
  • Gunakan pakaian dalam yang terbuat dari bahan dengan daya serap yang baik, seperti kapas alami.
  • pilih seluar dalam yang tidak mengandungi minyak wangi. Ubah seluar dalam secepat mungkin jika terasa lembap.
  • Elakkan memakai pakaian atau seluar dalam yang terlalu ketat.

Sekiranya pelepasan berwarna kuning atau hijau, mempunyai bau yang tidak menyenangkan, atau disertai dengan gejala mengganggu yang lain, ubat akan diperlukan. Oleh itu, berjumpa doktor untuk mengatasinya.

Doktor biasanya akan mengesyorkan ubat dengan jenis dan dos mengikut penyebab keputihan anda. Ubat yang dipilih juga pasti selamat untuk wanita hamil.

Petua untuk mengelakkan keputihan akibat jangkitan semasa kehamilan

Walaupun kebanyakannya normal, keputihan semasa kehamilan juga disebabkan oleh jangkitan. Terdapat beberapa langkah yang dapat diambil untuk mencegah keputihan akibat jangkitan, termasuk:

1. Sentiasa basuh tangan anda

Biasakan mencuci tangan dengan betul sebelum atau sesudah menyentuh kawasan intim. Ini penting dilakukan untuk mengelakkan kemasukan kuman dan bakteria ke dalam vagina.

2. Bersihkan organ intim dengan cara yang betul

Setelah membuang air besar atau buang air kecil, bersihkan organ intim menggunakan air dengan cara yang betul. Pertama membersihkan vagina dan kemudian dubur untuk mengelakkan bakteria dari dubur memasuki faraj. Sekiranya terasa bersih, keringkan menggunakan tuala lembut atau tisu untuk memastikan vagina kering dan lembap.

3. Elakkan perkara berikut

Dalam membersihkan organ intim, anda disarankan untuk tidak menggunakan sabun yang mengandungi minyak wangi, terutama jika anda mempunyai kulit sensitif. Di samping itu, elakkan juga melakukan douche faraj atau terlalu kerap menggunakan sabun kebersihan wanita.

Perkara-perkara ini boleh merosakkan pH dan keseimbangan bakteria baik di dalam vagina. Sekiranya keseimbangan bakteria baik tidak dijaga dengan baik, risiko jangkitan faraj akan menjadi lebih besar.

4. Gpakai seluar dalam yang selesa

Seluar dalam kapas longgar boleh menjadi pilihan bagi wanita hamil. Di samping itu, disyorkan untuk menukar seluar dalam lebih kerap daripada biasanya, terutamanya jika terdapat banyak keputihan. Ini dilakukan agar kawasan organ intim anda tetap kering dan bersih.

Keputihan semasa kehamilan boleh berlaku pada setiap wanita hamil dan merupakan perkara biasa, kecuali jika aduan mula mengganggunya. Sekiranya cara mengatasi keputihan semasa kehamilan seperti di atas tidak meredakan keluhan anda, berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi.