Benzolac - Faedah, dos dan kesan sampingan

benzolac adalah produk yang berguna untuk mengatasi jerawat ringan hingga sederhana. Ubat ini bentuk gel digunakan pada kulit yang rawan jerawat. Benzolac mengandungi Benzoyl peroksida.

Benzolac mengandungi bezoyl peroksida yang berfungsi dengan membunuh bakteria penyebab jerawat, mengurangkan keradangan, dan membantu mengurangkan penyumbatan pori-pori kulit. Ubat ini juga dipercayai dapat mempercepat proses penggantian sel kulit.

Produk benzolac

Terdapat 3 jenis benzolac yang tersedia di Indonesia, yaitu:

 • Benzolac 2½

  Benzolac 2½ mengandungi benzoil peroksida dalam kepekatan 2.5%.

 • Benzolac 5

  Benzolac 5 mengandungi benzoil peroksida pada kepekatan 5%.

 • Benzolac CL

  Selain mengandungi benzoil peroksida dengan kepekatan 5%, Benzolac CL juga mengandungi klindamisin dengan kepekatan 1.2%.

Apa itu benzolac

Bahan-bahan aktifBenzoyl peroksida
kumpulanUbat bebas dan ubat preskripsi terhad
KategoriUbat jerawat
ManfaatMengatasi jerawat
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun
Gabungan Clindamycin dan benzoil peroksida di Benzolac untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada benzolac diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Ibu yang menyusu disarankan untuk berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini.

Bentuk ubatGel

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Benzolac

Sebelum menggunakan ubat ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Jangan gunakan Benzolac jika anda alah pada salah satu bahan dalam ubat ini, seperti benzoil peroksida atau klindamisin.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita radang usus (enteritis), kolitis ulseratif, atau radang usus yang berkaitan dengan pengambilan antibiotik.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai dermatitis atopik atau penyakit kulit yang lain.
 • Benzolac tidak bertujuan untuk digunakan pada kanak-kanak di bawah 12 tahun.
 • Seboleh-bolehnya hindari pendedahan sinar matahari yang berpanjangan semasa menjalani rawatan dengan Benzolac, kerana ubat ini dapat menyebabkan kulit menjadi lebih sensitif terhadap cahaya. Sentiasa gunakan pelindung matahari semasa anda berada di luar rumah.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis selepas menggunakan benzolac.

Dos dan Peraturan Penggunaan Benzolac

Berikut adalah dos umum Benzolac yang digunakan dalam rawatan jerawat pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun:

 • Benzolac 2½ dan benzolac 5

  Sapukan gel pada kulit dengan jerawat, 1-2 kali sehari.

 • benzolac CL

  Sapukan gel secara nipis pada kulit dengan jerawat, sekali sehari pada waktu malam.

Tempoh penggunaan Benzolac akan ditentukan mengikut keadaan dan keparahan jerawat. Lakukan pemeriksaan berkala mengikut jadual yang diberikan oleh doktor, agar keadaan anda dapat dipantau.

Cara Menggunakan Benzolac dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat mengenai bungkusan ubat sebelum menggunakan Benzolac. Jangan menambah atau mengurangkan dos, dan jangan memanjangkan jangka masa penggunaan ubat tanpa nasihat doktor.

Pada penggunaan pertama, anda mesti memastikan terlebih dahulu bahawa tidak ada reaksi alahan yang muncul pada kulit. Caranya, sapukan Benzolac pada beberapa kawasan jerawat, kemudian perhatikan reaksi dalam tiga hari.

Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas menggunakan Benzolac. Pastikan kawasan kulit yang ingin anda rawat bersih dan kering. Sapukan benzolac hanya ke kawasan yang rawan jerawat, mengelakkan kawasan di sekitar mata, hidung atau mulut.

Kandungan benzoil peroksida di Benzolac dapat menjadikan warna rambut atau kulit menjadi lebih putih, mengelakkan kontak antara ubat dengan rambut atau pakaian anda.

Sekiranya anda lupa menggunakan Benzolac, disyorkan untuk melakukannya dengan segera sekiranya jurang dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan Benzolac di tempat yang kering jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Benzolac dengan Ubat-ubatan Lain

Benzoil peroksida di Benzolac dapat mengurangkan keberkesanan tretinoin, isotretinoin, atau tazarotene. Selain itu, ubat ini juga menyebabkan kulit dan rambut wajah menjadi kekuningan apabila digunakan dengan produk yang mengandungi sulfonamida atau sulfon.

Untuk selamat, selalu berbincang dengan doktor anda mengenai sebarang ubat, makanan tambahan, atau produk herba yang anda ambil.

Kesan sampingan dan Bahaya benzolac

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan Benzolac adalah:

 • Kulit kering atau mengelupas
 • Kemerahan, gatal-gatal, atau sensasi terbakar pada kulit
 • Bengkak di kawasan kulit yang dirawat
 • Sakit perut
 • Cirit-birit

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak mereda atau bertambah buruk. Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan setelah menggunakan Benzolac.