Cara menggosok gigi dengan betul dan betul

Menyikat gigi secara berkala tidak mencukupi untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi yang optimum. Selain rajin menggosok gigi, anda juga perlu menggunakan cara menggosok gigi yang betul dan melakukan rawatan gigi tambahan.

Walaupun ia dilakukan secara rutin 2 kali sehari, menggosok gigi sebenarnya tidak mencukupi kerana anda tidak dapat membersihkan antara gigi dan sudut mulut dengan betul, terutamanya jika anda melakukannya dengan tergesa-gesa atau dengan cara yang salah. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara menggosok gigi dengan betul dan betul.

Namun, sebelumnya, pastikan juga sikat gigi yang anda gunakan mempunyai bulu lembut dengan kepala sikat yang sesuai dengan ukuran mulut anda. Seboleh-bolehnya, gunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida untuk membantu mencegah kerosakan gigi dan rongga.

5 Cara Menyikat Gigi Dengan Betul

Untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan gigi dan mulut, gunakan cara menggosok gigi dengan betul dengan melakukan langkah-langkah berikut:

1. Mulakan dengan semua geraham

Setelah berus gigi dibasahi dan ubat gigi yang mencukupi telah digunakan, gosok bahagian luar geraham di persimpangan gigi-gusi dalam gerakan bulat selama kira-kira 20 saat.

Selepas itu, sikat geraham dari atas ke bawah, bermula dari garis gusi hingga hujung gigi, untuk menghilangkan plak dan serpihan makanan di permukaan dan di antara gigi. Lakukan selama 20 saat.

Lakukan kedua pergerakan di semua bahagian luar geraham, di bahagian atas dan bawah. Selepas itu, ulangi langkah yang sama di bahagian dalam geraham.

2. Gosok gigi depan

Setelah semua geraham disikat, arahkan sikat ke arah gigi depan luar. Gerakkan sikat gigi dengan gerakan melingkar dan perlahan-lahan sehingga semua permukaan gigi depan terdedah, sehingga serpihan makanan dan plak yang melekat dapat dihanyutkan.

Selepas itu, gosok bahagian dalam dengan gerakan menegak (atas dan bawah) atau seolah-olah anda mencangkul, kedua-dua baris atas dan bawah. Ulangi kaedah memberus gigi ini 2-3 kali di setiap sisi.

3. Sikat permukaan kunyah

Permukaan kunyah geraham lebar dan sedikit cekung, membolehkan makanan melekat di situ. Gosokkan permukaan gigi ini dengan gerakan bulat sehingga sisa makanan dapat diangkat.

4. Sikat kawasan lidah dan bahagian dalam pipi

Setelah semua gigi digosok, jangan lupa menyikat permukaan lidah dan bahagian dalam pipi dengan berus gigi atau berus lidah. Serpihan makanan dan bakteria yang menyebabkan bau mulut mungkin melekat di kawasan ini, jadi anda juga perlu menyikatnya dengan lembut.

5. Bersihkan antara gigi dengan benang gigi

Untuk penjagaan gigi dan mulut yang maksimum, disarankan agar anda terus membersihkan gigi menggunakan benang gigi. Benang gigi mampu menghilangkan serpihan makanan yang mungkin masih tersekat di antara gigi yang sempit dan tidak dapat dicapai dengan berus gigi.

Patuhi Peraturan Menyikat Gigi Anda

Selain menggunakan cara menggosok gigi yang betul, anda juga harus mengetahui peraturan memberus gigi. Peraturan ini penting untuk dipakai agar kesihatan gigi dan mulut anda sentiasa terjaga:

1. Jadikan ia sebagai rutin

Jadikan menggosok gigi sebagai salah satu rutin yang mesti anda lakukan selepas makan, sekurang-kurangnya selepas sarapan dan pada waktu malam sebelum tidur.

2. Jberharap terlalu kerap

Gosok gigi 2-3 kali sehari adalah jumlah yang ideal. Sebaliknya, menggosok gigi lebih dari 3 kali sehari boleh merosakkan lapisan luar gigi anda dan mencederakan gusi anda.

3. Jangan gosok terlalu keras

Selain terlalu kerap, menggosok gigi terlalu keras juga berisiko menyebabkan kerosakan gigi atau gusi berdarah. Untuk kawalan kekuatan memberus yang lebih baik, pegang pemegang berus gigi seolah-olah anda memegang pensil, bukan dengan penumbuk.

4. Jangan terburu-buru

Menyikat gigi dengan tergesa-gesa boleh menyebabkan beberapa bahagian tidak disikat dengan bersih. Sebenarnya, kunci yang paling penting adalah menyikat semua permukaan gigi. Untuk menggosok gigi dengan bersih, berikan sekurang-kurangnya 30 saat untuk menggosok setiap baris gigi.

5. Tukar berus gigi anda dengan kerap

Walaupun berus gigi anda masih kelihatan baik, jangan lupa menggantinya setiap 3-4 bulan, terutamanya jika bulu berubah bentuk atau kelihatan kotor.

Seperti bahagian badan yang lain, gigi dan mulut juga mesti dibersihkan dengan teliti sehingga kesihatannya terjaga. Oleh itu, mari kita gunakan cara menggosok gigi dengan betul dan betul.

Selain itu, jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan gigi secara berkala kepada doktor gigi setiap 6 bulan, supaya kesihatan gigi dan mulut anda dapat terus dipantau. Dalam pemeriksaan pergigian ini, doktor juga boleh melakukan pembersihan tartar dan tindakan lain yang dianggap perlu sekiranya terdapat masalah pada gigi dan gusi anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found