Kaki Bayi Bengkok, Normal atau Tidak normal?

Anda mungkin merasa risau apabila melihat kaki si kecil kelihatan bengkok ketika dia mula belajar berdiri dan berjalan. Kaki bayi bengkok sebenarnya biasa dan tidak selalu berbahaya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keadaan ini boleh disebabkan oleh kelainan kongenital atau masalah pada tulang kaki bayi.

Salah satu mitos dalam masyarakat mengatakan bahawa kaki bayi dibengkokkan kerana bayi tidak dibengkak sejak dilahirkan. Sebenarnya, semua bayi dilahirkan dengan lutut atau kaki yang sedikit bengkok kerana kakinya banyak dibengkokkan semasa dalam kandungan.

Keadaan Normal Kaki Bengkok Berlaku

Terdapat sekurang-kurangnya 4 jenis kaki bayi yang bengkok yang normal, iaitu:

1. Kaki dalam bentuk huruf O

Kaki berbentuk O atau genu varum (perut buncit) berlaku ketika pergelangan kaki menyentuh, tetapi lutut terpisah. Keadaan ini sering dialami oleh bayi atau kanak-kanak di bawah umur 18 bulan. Biasanya, bentuk kaki seperti ini akan membetulkan atau meluruskan dirinya pada masa kanak-kanak berumur 3-7 tahun.

2. Kaki dalam bentuk huruf X

Kaki berbentuk X atau genu valgum adalah kebalikan dari kaki berbentuk O.Keadaan kaki ini dicirikan oleh lutut menyentuh, sementara pergelangan kaki tersebar jauh atau jauh antara satu sama lain.

Kaki bengkok berbentuk X cenderung berlaku ketika kanak-kanak berumur sekitar 4 tahun dan biasanya akan meluruskan diri pada usia 6 atau 7 tahun.

3. In-toeing atau jari kaki merpati

Biasanya, jari kaki bayi lurus ke depan ketika berdiri atau berjalan. Walau bagaimanapun, dalam keadaan dalam menunding, jari kaki bayi dibengkokkan ke dalam.

Sebilangan besar kaki bayi yang bengkok seperti ini dapat meluruskan kembali pada usia 8 tahun, tanpa rawatan sama sekali. Namun, jika tidak bertambah baik setelah usia itu, dalam menunding perlu mendapatkan rawatan daripada doktor.

4. Kehabisan jari

Bertentangan dengan dalam menunding adalah out-toeing, iaitu jari atau telapak kaki dibengkokkan ke luar. Dalam kebanyakan kes, kaki bayi yang bengkok ini juga tidak memerlukan rawatan untuk menjadi lurus lagi.

Namun, keadaannya out-toeing perlu dirawat oleh doktor sekiranya ia tidak bertambah baik seiring usia kanak-kanak. Ini kerana keadaan ini boleh disebabkan oleh kelainan pada tulang pinggul, tulang paha, atau tulang kaki, juga palsi serebrum.

Keadaan Kaki Bayi Bengkok Yang Dianggap Bermasalah Serius

Keadaan empat kaki bengkok di atas adalah normal pada bayi atau kanak-kanak. Namun, keadaan ini juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan serius yang dialami oleh bayi.

Beberapa syarat yang perlu diperhatikan ketika bayi mempunyai kaki bengkok adalah:

  • Kaki bayi tetap bengkok sehingga berumur 3 tahun
  • Keadaan bengkok yang tidak simetri pada kedua kaki
  • Bayi atau kanak-kanak kelihatan lemas atau mengadu kesakitan ketika berjalan
  • Kaki bengkok tidak lurus dan menjadi semakin bengkok seiring bertambahnya usia
  • Bayi atau kanak-kanak lebih dominan menggunakan sebelah kaki
  • Lutut atau kaki bengkok disertai dengan postur pendek anak
  • Bentuk kaki anak rata atau terlalu melengkung

Keadaan ini mungkin disebabkan oleh gangguan genetik, seperti osteogenesis imperfecta, gangguan tulang bayi, seperti riket, penyakit Blount, kecacatan tulang kongenital, jangkitan, kegemukan, atau kecederaan pada tulang kaki bayi.

Kaki bayi yang bengkok mempunyai sesuatu yang boleh sembuh dengan sendirinya. Namun, ketahuilah jika kaki bayi atau anak masih kelihatan bengkok ketika berumur lebih dari 3 tahun atau disertai dengan pelbagai tanda di atas.

Untuk menentukan punca dan cara mengatasinya, kaki bengkok pada kanak-kanak perlu diperiksa oleh pakar ortopedik.

Untuk menilai keadaan anak, doktor boleh melakukan pemeriksaan dan sokongan fizikal, seperti sinar-X kaki dan pinggul. Setelah diagnosis diketahui, doktor hanya dapat menentukan rawatan yang tepat untuk merawat kaki bengkok pada bayi.