Tidak pahit seperti rasanya, ini adalah 5 kebaikan tembikai pahit yang sangat manis untuk tubuh

Di sebalik rasa pahit, terdapat banyak manfaat tembikai pahit untuk kesihatan. Manfaat ini berasal dari kandungan nutrisi di dalamnya yang menjadikan tembikai pahit baik untuk mengawal kadar kolesterol, menurunkan berat badan, dan mengekalkan daya tahan.

Pare atau Momordica charantia sangat terkenal dengan rasa pahit. Namun, tidak sedikit orang Indonesia yang suka memakannya, baik dengan merebus, menumis, atau memprosesnya menjadi pelbagai jenis makanan.

Bukan hanya sebagai bahan makanan, tembikai juga telah lama dikenal sebagai ubat tradisional untuk merawat pelbagai penyakit, seperti kolitis, batu ginjal, dan diabetes.

Pare diketahui kaya akan serat dan mengandungi makronutrien, iaitu karbohidrat, protein, dan lemak. Selain itu, tembikai pahit juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin C, folat, dan zat besi.

Bukan hanya pelbagai nutrien di atas, tembikai pahit juga kaya dengan antioksidan, seperti flavonoid, fenol, dan isoflavon.

Pelbagai Manfaat Pare untuk Kesihatan

Berkat kandungan antioksidan dan nutrien di dalamnya, tembikai pahit dapat memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa faedah:

1. Mengawal tahap gula dalam darah

Pare diketahui dapat meningkatkan pengeluaran hormon insulin, yang dapat memecah glukosa menjadi tenaga dalam tubuh, sehingga kadar gula darah dapat dikendalikan. Ini menjadikan tembikai pahit juga enak dimakan oleh pesakit diabetes.

Walau bagaimanapun, tahap keberkesanan dan keselamatan penggunaan tembikai pahit untuk menurunkan kadar gula dalam darah masih perlu dikaji lebih lanjut.

2. Menurunkan kadar kolesterol

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak tembikai pahit dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah, sehingga mencegah penumpukan kolesterol dan menurunkan risiko penyakit jantung. Manfaat ini berasal dari kandungan serat, kalium, dan antioksidan di dalamnya.

3. Menghambat pertumbuhan sel barah

Kandungan antioksidan dalam pahit diyakini dapat menghambat pertumbuhan dan penyebaran sel-sel barah, seperti barah perut, barah usus besar, barah paru-paru, dan barah payudara.

Walau bagaimanapun, kajian mengenai faedah melon pahit untuk mencegah barah masih terhad sehingga diperlukan kajian lebih lanjut.

4. Menghambat penyebaran jangkitan virus

Berdasarkan beberapa kajian, tembikai pahit dipercayai mempunyai sifat antivirus yang dapat menghalang penyebaran jangkitan virus di dalam badan. Sebenarnya, kandungan antivirus dalam tembikai pahit juga dianggap berpotensi untuk menghambat penyebaran virus HIV. Namun, khasiat labu pahit ini masih perlu dikaji semula.

5. Mengekalkan berat badan yang ideal

Pare adalah buah yang rendah kalori dan lemak, jadi baik untuk dimakan bagi anda yang sedang menjalani diet. Selain itu, tembikai pahit mengandungi serat yang tinggi, sehingga dapat memberikan kesan penuh yang lebih lama dan menekan selera makan yang berlebihan.

Namun, untuk mendapatkan hasil yang maksimum, disarankan agar Anda terus menjalani gaya hidup yang sihat dengan melakukan senaman secara teratur, makan makanan berkhasiat, dan mendapatkan waktu rehat yang cukup.

Sebilangan faedah di atas menunjukkan bahawa tembikai pahit baik untuk kesihatan badan. Namun, pastikan anda memilih tembikai pahit yang segar dan dalam keadaan baik. Untuk mengurangkan rasa pahit tembikai, anda boleh merendamnya dalam air garam selama 30-45 minit.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah pahit melon atau jumlah pengambilan yang betul mengikut keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found