Memahami Batuk Batuk yang Lebih Baik pada Bayi

Bayi terdedah kepada pelbagai penyakit, dan salah satunya adalah batuk. Walaupun bukan keadaan yang membimbangkan, kahak batuk dapat membuat bayi merasa tidak selesa dan rewel. Oleh itu, ibu bapa perlu memahami cara mengatasi batuk dengan kahak pada bayi.

Jangkitan virus dan bakteria adalah penyebab utama batuk dengan kahak yang sering dialami oleh bayi. Beberapa contoh penyakit berjangkit yang boleh menyerang saluran pernafasan bayi adalah batuk rejan, batuk rombongan, bronkiolitis dan radang paru-paru. Selain jangkitan, kahak batuk pada bayi juga dapat disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti asma, alergi, kerengsaan saluran pernafasan, peningkatan asid perut, pendedahan kepada pencemaran seperti asap rokok, atau dari menelan benda-benda tertentu.

Usaha membersihkan paru-paru dan tekak

Batuk adalah refleks semula jadi badan untuk membersihkan saluran pernafasan lendir, habuk, atau serpihan makanan yang masih tersekat di kerongkong. Batuk itu sendiri boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu batuk kering dan batuk dengan kahak.

Batuk kering adalah usaha badan untuk melegakan gatal di kerongkong bayi. Sementara itu, batuk kahak adalah usaha badan untuk mengeluarkan lendir dari paru-paru dan tekak. Keadaan ini sering berlaku apabila bayi mempunyai hidung berair atau lendir mengalir dari hidung ke kerongkong (titisan postnasal).

Tidak jarang, batuk pada bayi disertai demam, sakit tekak, hilang selera makan, hidung tersumbat, dan mata merah, yang membuat bayi rewel.

Pelbagai caraMelegakan Batuk dengan kahak Pada Bayi

Walaupun dahak atau lendir mengandungi sel darah putih yang berfungsi membantu melawan kuman, jika kahak batuk bayi dibiarkan berlanjutan, maka kahak akan terkumpul di kerongkong bayi sehingga mengganggu pernafasannya. Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui cara melegakan batuk pada bayi. Kaedahnya adalah seperti berikut:

 • Tingkatkan pengambilan cecair bayi anda

  Apabila bayi mengalami batuk dengan kahak, anda harus memberikan pengambilan cecair yang mencukupi. Langkah ini adalah untuk mengurangkan kahak dan membantu tubuh bayi melawan jangkitan yang menyebabkan batuk.

 • Rehat yang mencukupi

  Bayi yang sakit akan mudah rewel dan sukar untuk berehat. Sekiranya anda mempunyai ini, bayi akan mengalami batuk kahak lebih lama. Oleh itu, cubalah agar bayi mendapat rehat yang cukup, supaya keadaan tubuhnya cukup kuat untuk melawan jangkitan yang menyebabkan batuk kahak.

 • Melembapkan udara di sekitarnya

  Sebagai tambahan kepada dua kaedah di atas, anda dapat menghilangkan kahak batuk pada bayi dengan melembapkan udara di sekitarnya. Kaedah ini dipercayai dapat mengurangkan lendir di kerongkong dan membantu si kecil bernafas.

 • Jauhkan bayi dari pencemaran

  Semasa bayi batuk, penting untuk menjauhkannya dari pencemaran, seperti asap rokok atau udara kotor. Ini untuk mengelakkan kerengsaan dan batuk menjadi lebih teruk, dan untuk membantu si kecil anda berehat dengan baik.

Perlu diingat, elakkan memberi ubat bebas tanpa preskripsi doktor. Selain itu, elakkan memberi madu kepada bayi di bawah satu tahun untuk melegakan batuk. Ini untuk mengelakkan kemungkinan bayi mengalami botulisme.

Walaupun anda tidak perlu terlalu risau batuk kahak pada bayi, berhati-hatilah jika kahak mulai berubah menjadi hijau, kuning, atau coklat dengan bau. Kahak berwarna dan berbau dapat menunjukkan jangkitan dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Selain itu, berjumpa dengan pakar pediatrik sekiranya batuk bayi dengan kahak tidak membaik selepas lima hari, batuk bertambah teruk, sukar bernafas, berdehit, batuk menyukarkan bayi makan dan minum, atau disertai demam 38 darjah Celsius untuk bayi di bawah usia tiga bulan, dan 39 darjah Celsius untuk bayi di bawah umur 6 bulan.

Tidak perlu bereaksi berlebihan terhadap batuk dengan kahak pada bayi, tetapi tetap memantau keadaannya sehingga anda dapat dengan cepat mengambil langkah-langkah pengendalian yang diperlukan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found