Sembelit - Gejala, sebab dan rawatan

Sembelit atau sembelit adalah kekerapan pergerakan usus yang kurang daripada biasa. Pergerakan usus setiap orang berbeza. Tetapi secara amnya dalam satu minggu, manusia membuang air besar sekurang-kurangnya lebih dari 3 kali. Sekiranya kekerapan pergerakan usus kurang dari 3 kali seminggu, maka seseorang itu dikatakan mengalami sembelit. Akibatnya, najis menjadi kering dan keras, menjadikannya lebih sukar untuk keluar dari dubur.

Buang air besar adalah tahap terakhir proses pencernaan. Dalam sistem pencernaan manusia, makanan yang dimakan masuk ke perut, usus kecil, kemudian usus besar. Setelah air dan nutrien yang diperlukan oleh badan diserap ke dalam usus, sisa makanan kemudian dikeluarkan melalui dubur sebagai tinja.

Setiap orang boleh mengalami sembelit dari semasa ke semasa, tetapi biasanya bukan keadaan yang serius dan hanya berlangsung dalam waktu yang singkat. Keparahan sembelit berbeza dari orang ke orang. Dalam beberapa kes, sembelit boleh menjadi kronik jika keadaan ini berulang beberapa kali dalam masa 3 bulan. Gangguan sembelit kronik ini boleh mengganggu aktiviti harian penghidap.

Penyebab sembelit boleh menjadi lebih daripada satu faktor, dari diet dan hidup yang buruk, atau keadaan perubatan tertentu. Semasa pada anak-anak, selain beberapa penyebab yang telah disebutkan, kebiasaan menahan dorongan untuk membuang air besar atau stres juga dapat membuat mereka sembelit. Untuk mengatasi sembelit, langkah perawatan yang dapat dilakukan adalah dengan mengubah diet dan gaya hidup, memberikan ubat (julap atau pencahar), atau prosedur pembedahan.