Kenali Punca Blues Bayi dan Cara Mengatasinya

Kira-kira 80 peratus wanita yang baru melahirkan pengalaman melahirkan baby blues. Walaupun simptom kadang-kadang kelihatan remeh, baby blues boleh memberi kesan negatif kepada ibu dan bayi dan mesti dirawat dengan segera.

baby blues Ia adalah gangguan mood yang dialami oleh ibu-ibu setelah melahirkan. Keadaan ini menyebabkan ibu mudah sedih, letih, mudah marah, menangis tanpa sebab yang jelas, mudah gelisah, dan sukar untuk menumpukan perhatian.

baby blues Ia boleh bermula seawal minggu pertama selepas bersalin dan biasanya berlangsung hingga 2 minggu. Keluhan tidak selalu dirasakan, tetapi datang dan pergi. Walau bagaimanapun, aduan ini mesti diatasi dengan baik agar tidak berkembang menjadi kemurungan postpartum (kemurungan selepas bersalin).

Pelbagai Sebab Baby Blues

Setakat ini, tiada sebab baby blues tidak diketahui pasti. Namun, ada beberapa perkara yang boleh mencetuskan keadaan ini, termasuk:

Perubahan hormon

Selepas melahirkan, terdapat perubahan tahap hormon yang drastik. Hormon estrogen dan progesteron dalam badan akan menurun. Ini boleh menyebabkan perubahan kimia di otak dan mencetuskan perubahan mood (perubahan emosi).

Kesukaran menyesuaikan diri

Kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan perubahan yang ada dan tanggungjawab baru sebagai ibu boleh menjadi penyebabnya baby blues. Ramai ibu baru merasa terharu untuk mengurus semua perkara itu sendiri, termasuk mengurus keperluan anak-anak mereka.

Kurang tidur

Kitaran tidur bayi yang tidak teratur menyebabkan ibu terjaga pada waktu malam dan menghabiskan banyak waktu tidur mereka. Kurang tidur secara berterusan akan menjadikan ibu letih dan tidak selesa. Inilah yang boleh mencetuskan kejadian baby blues.

Cara mengatasi Baby Blues

baby blues secara amnya akan hilang dengan sendirinya. Namun, jika anda mengalaminya, keadaan ini perlu diuruskan dengan baik. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi baby blues adalah:

1. Jangan membebankan diri sendiri

Jangan memaksa diri untuk melakukan semuanya sendiri. Lakukan apa yang anda boleh lakukan. Sekiranya anda merasa terharu, baik dalam menjaga anak kecil anda atau dengan kerja rumah, jangan ragu untuk meminta pertolongan dari orang yang paling dipercayai.

2. Dapatkan tidur yang cukup

Pastikan anda cukup tidur. Manfaatkan waktu tidur anak kecil anda untuk tidur. Sekiranya si kecil bangun pada waktu malam kerana tidur dan anda masih memerlukan tidur untuk memulihkan tenaga anda, jangan ragu untuk meminta bantuan pasangan anda untuk menukar lampin anak kecil anda dan merawatnya sebentar.

3. Bersenam secara teratur dan makan makanan berkualiti

Untuk membantu mengatasi baby blues berpengalaman, anda dinasihatkan untuk melakukan senaman secara berkala. Latihan bukan sahaja dapat mengalihkan perhatian dan bimbang yang anda rasakan, tetapi juga dapat meningkatkan mood dan kualiti tidur.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk bersenam, makanan juga dapat membantu mengawal mood anda. Elakkan makanan yang tinggi karbohidrat sederhana seperti sirap, pastri yang dibungkus, dan roti putih. Makanan jenis ini dianggap membimbangkan perubahan emosi.

4. Berkongsi cerita

Anda digalakkan untuk bersosial dengan ibu baru yang lain agar mereka dapat berkongsi cerita mengenai perasaan anda. Namun, jika ini terasa berat, anda boleh mulakan dengan memberitahu suami anda. Lagipun, suami anda yang paling dekat dengan anda.

Sebagai tambahan kepada beberapa cara di atas, anda juga boleh mengambil masa beberapa hari untuk saya masa. Ini dapat membantu mengatasi gejala baby blues apa yang anda rasa.

Di tengah-tengah saat gembira menyambut Si Kecil, baby blues mesti merasa pelik dan tidak wajar bagi anda. Walau bagaimanapun, ingat bahawa ini adalah perkara biasa dan dialami oleh banyak ibu lain. Untuk menangani perkara ini, anda memerlukan banyak sokongan fizikal dan moral dari orang di sekeliling anda.

Namun, jika aduan yang anda rasakan tidak membaik dan masih berlanjutan selama lebih dari dua minggu setelah melahirkan, jangan ragu untuk segera berjumpa pakar psikologi agar aduan tersebut tidak bertambah buruk.