Placenta Previa - Gejala, sebab dan rawatan

Plasenta previa adalah keadaan ketika plasenta berada di bahagian bawah rahim, sehingga meliputi sebahagian atau seluruh saluran kelahiran. Selain menyekat saluran kelahiran, plasenta previa dapat menyebabkan pendarahan berat, sebelum dan semasa melahirkan.

Plasenta adalah organ yang terbentuk di rahim semasa kehamilan. Organ ini berfungsi untuk menyalurkan oksigen dan nutrien dari ibu ke janin, dan membuang sisa dari janin.

Biasanya, plasenta berada di bahagian bawah rahim pada awal kehamilan, tetapi ketika usia kehamilan meningkat dan rahim tumbuh, plasenta akan bergerak ke atas. Sekiranya plasenta previa, kedudukan plasenta tidak bergerak dari bawah rahim sehingga hampir waktu kelahiran.

SimptomPlasenta Previa

Simptom utama plasenta previa adalah pendarahan faraj yang berlaku pada akhir kehamilan kedua atau awal trimester ketiga. Pendarahan boleh menjadi berat atau ringan, dan akan berulang dalam beberapa hari. Tidak jarang keadaan ini dianggap haid semasa mengandung. Pendarahan juga boleh muncul selepas hubungan seks dan disertai oleh kontraksi atau kekejangan perut.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa pakar sakit puan sekiranya terdapat bintik-bintik atau pendarahan semasa mengandung.

Sebab dan Faktor Risiko untuk Plasenta Previa

Penyebab plasenta previa tidak diketahui secara pasti, tetapi ada beberapa faktor yang dianggap membuat wanita hamil lebih berisiko menderita keadaan ini, yaitu:

 • 35 tahun ke atas.
 • Merokok semasa mengandung atau menyalahgunakan kokain.
 • Mempunyai bentuk rahim yang tidak normal.
 • Bukan kehamilan pertama.
 • Kehamilan sebelumnya juga mempunyai previa plasenta.
 • Kedudukan janin yang tidak normal, seperti breech atau melintang.
 • Mengandung anak kembar.
 • Tidak pernah mengalami keguguran.
 • Pernah menjalani pembedahan pada rahim, seperti kuretase, penyingkiran fibroid, atau pembedahan caesar.

Diagnosis Plasenta Previa

Doktor boleh mengesyaki bahawa wanita hamil mempunyai plasenta previa sekiranya pendarahan berlaku pada trimester kehamilan kedua atau ketiga. Namun, yang pasti, doktor akan melakukan ujian berikut:

 • Ultrasound transvaginal

  Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan alat khas ke dalam vagina untuk melihat keadaan faraj dan rahim. Pemeriksaan ini adalah kaedah yang paling tepat untuk menentukan lokasi plasenta.

 • Ultrasound pelvis

  Prosedur ini sama dengan ultrasound transvaginal, tetapi alat ini hanya melekat pada dinding perut, untuk melihat keadaan di dalam rahim.

 • MRI (pengimejan resonans magnetik)

  Prosedur ini digunakan untuk membantu doktor melihat dengan jelas kedudukan plasenta.

Sekiranya seorang wanita hamil mengalami plasenta previa, pakar obstetrik akan terus memantau kedudukan plasenta atau plasenta dengan ultrasound secara berkala, sehingga hari kelahiran tiba.

Rawatan Plasenta Previa

Rawatan plasenta previa bertujuan untuk mencegah pendarahan. Rawatan yang akan diberikan oleh doktor bergantung pada keadaan kesihatan ibu dan janin, usia kehamilan, kedudukan plasenta, dan keparahan pendarahan.

Pada wanita hamil yang tidak mengalami pendarahan atau hanya mengalami pendarahan ringan, biasanya doktor akan membenarkan wanita hamil melakukan rawatan secara bebas di rumah, dalam bentuk:

 • Berbohong banyak
 • Elakkan bersukan
 • Elakkan persetubuhan

Walaupun mereka tidak memerlukan rawatan di hospital, pesakit tetap harus waspada dan segera mendapatkan bantuan perubatan jika pendarahan bertambah buruk atau tidak berhenti.

Sekiranya seorang wanita hamil mengalami pendarahan berat atau berulang, pakar obstetrik akan mengesyorkan agar bayi tersebut dilahirkan secepat mungkin dengan pembedahan caesar. Namun, jika usia kehamilan kurang dari 36 minggu, wanita hamil akan diberi suntikan ubat kortikosteroid terlebih dahulu untuk mempercepat pematangan paru-paru janin. Sekiranya perlu, wanita hamil juga akan diberikan pemindahan darah untuk menggantikan darah yang hilang.

Wanita hamil yang mengalami plasenta previa sebenarnya masih boleh melahirkan secara normal, selagi lokasi plasenta tidak menutupi saluran kelahiran atau hanya sebahagiannya menutupinya. Tetapi jika plasenta meliputi seluruh saluran kelahiran, doktor akan mencadangkan pembedahan caesar.

Komplikasi Plasenta Previa

Plasenta previa boleh membahayakan ibu dan janin. Pada ibu, plasenta previa boleh menyebabkan komplikasi seperti:

 • Terkejut

  Kejutan berlaku kerana pendarahan berat semasa bersalin.

 • Pembekuan darah

  Komplikasi ini berlaku kerana dimasukkan ke hospital sehingga ibu terlalu lama terbaring, sehingga darah lebih mudah

Semasa dalam janin, komplikasi yang boleh terjadi akibat plasenta previa adalah:

 • Kelahiran pramatang

  Sekiranya pendarahan berlanjutan, bayi harus segera bersalin dengan pembedahan caesar, walaupun belum bersalin sepenuhnya.

 • Asfiksia janin

  Keadaan ini berlaku apabila janin tidak mendapat cukup oksigen semasa dalam kandungan.

Dalam kes yang jarang berlaku, plasenta previa dapat menyebabkan tisu plasenta tumbuh terlalu dalam, sehingga sukar dikeluarkan (retensi plasenta). Keadaan ini akan memperburuk pendarahan.