Gatal alahan dapat dikawal dengan cara mudah berikut

Adakah anda pernah merasakan kulit gatal setelah menyentuh benda asing? Sekiranya benar, anda mungkin mengalami gejala gatal alahan. Keadaan ini adalah tindak balas badan terhadap faktor-faktor yang mencetuskan kemunculan alahan. Selain gatal, tindak balas lain yang boleh timbul akibat alahan adalah ruam merah pada kulit.

Keadaan di mana reaksi keradangan atau gatal berlaku ketika kulit bersentuhan dengan benda asing tertentu disebut dermatitis kontak alergi. Biasanya, gejala gatal alergi muncul pada bahagian badan yang secara langsung terdedah kepada benda asing atau bahan yang mencetuskan alergi.

Punca Gatal Alergi

Setakat ini terdapat lebih daripada 3000 bahan atau objek yang terbukti menyebabkan reaksi alergi gatal pada seseorang. Berikut adalah beberapa objek yang biasanya menjadi faktor pencetus gatal alahan:

 • Lateks, bahan asas untuk membuat sarung tangan getah, belon, dan kondom.
 • Nikel, logam yang biasanya digunakan sebagai campuran perhiasan dan kancing pada seluar jeans.
 • Produk penjagaan badan, seperti syampu, penyahbau, sabun penjagaan badan, cat kuku, cat rambut, losyen, dan krim pelindung matahari.
 • Produk pembersih dobi, seperti detergen dan pelembut kain.
 • Ubat yang digunakan pada kulit, seperti antibiotik.
 • Wangian atau wangian dan alkohol.
 • Pewarna.
 • Jenis tanaman tertentu, terutamanya jelatang (racun ivy) dan debunga.
 • Sinar UV.

Secara amnya, reaksi badan terhadap pencetus ini akan menjadi lebih teruk jika anda mempunyai keadaan kulit tertentu, seperti eksim.

Cara Mengatasi Alergi Gatal Tanpa Ubat

Apabila gatal alergi menyerang kulit, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan di rumah, iaitu:

 • Mengetahui faktor pencetus dan mengelakkannya

  Banyak orang memberi tumpuan untuk menggunakan ubat-ubatan untuk merawat gatal-gatal alergi. Tetapi sebenarnya, perkara yang paling penting dalam menangani gatal-gatal akibat alahan adalah mengetahui faktor pencetus kemunculan gatal alergi dan mengelakkannya sebanyak mungkin. Dengan mengetahui faktor pencetus gatal alergi, kemunculan gejala dapat dielakkan dan tidak selalu memerlukan ubat.

 • Jangan menggaru

  Menggaru tidak akan melegakan gatal yang melanda kulit, tetapi akan menjadikan keadaan kulit lebih teruk. Menggaru kulit gatal juga boleh menyebabkan kerengsaan dan jangkitan. Untuk mengelakkan goresan, tutup kulit yang gatal dengan pakaian yang selesa. Selain itu, langkah pencegahan lain adalah memotong kuku dan memakai sarung tangan pada waktu malam.

 • Kompres dengan air sejuk

  Melegakan gatal-gatal kerana alahan boleh dilakukan dengan kompres sejuk. Tutup kawasan kulit yang gatal dengan kain yang telah dibasahi dengan air sejuk atau air ais untuk melindungi kulit dan mencegah calar. Lakukan langkah ini selama kira-kira 5-10 minit sehingga gatal reda. Suhu sejuk dapat membantu mengurangkan gatal.

 • Pergi mandi sejuk

  Selain memampatkan dengan air sejuk, mandi sejuk juga dapat menjadi salah satu cara untuk mengurangkan gatal akibat alergi. Untuk lebih berkesan menghilangkan rasa gatal, tambah serbuk penaik atau produk mandian yang diperbuat daripada oatmeal ke dalam tab mandi yang sudah diisi dengan air sejuk.

Sekiranya gatal tidak hilang, anda boleh mencuba menggunakan ubat anti-gatal. Gunakan ubat anti-gatal yang mengandungi hidrokortison atau calamine sebagai bahan utama. Sapukan ubat anti-gatal pada kulit gatal dua kali sehari sehingga gatal reda. Sekiranya perlu, pengambilan antihistamin juga dapat melegakan gatal alergi, tetapi dos dan penggunaannya perlu disesuaikan mengikut preskripsi doktor.

Walaupun langkah bebas di atas berfungsi, jangan lupa untuk terus melihat apa yang menyebabkan alergi gatal. Sekiranya anda tidak pasti mengenai penyebabnya, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut dan ubat yang tepat. Doktor akan melakukan pemeriksaan lengkap, dan jika perlu, cadangkan ujian alergi untuk mengetahui punca sebenar alergi gatal di badan anda.