Ketahui Punca Hb Rendah pada Wanita Hamil dan Cara Mengatasinya

Apa sebenarnya yang menyebabkan Hb rendah pada wanita hamil? Ini adalah persoalan penting, kerana penurunan kadar Hb sering berlaku semasa kehamilan. Di samping itu, tahap Hb yang rendah cenderung menyebabkan aduan dan masalah kesihatan pada wanita hamil.

Hb berperanan dalam mengikat dan menghantar oksigen ke seluruh badan, termasuk ke janin. mengikut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), tahap Hb normal bagi wanita hamil adalah sekitar 11 gram / dL. Tahap Hb yang rendah harus mendapat perhatian khusus untuk mengurangkan kesan negatif yang boleh berlaku.

Punca Hb rendah semasa Kehamilan

Semasa kehamilan, penurunan kadar Hb yang berkembang menjadi anemia dikaitkan dengan sejumlah keadaan, seperti peningkatan risiko kematian ibu, kelahiran pramatang, dan bayi dengan berat lahir rendah.

Penyebabnya berbeza-beza, mulai dari diet hingga keadaan perubatan tertentu. Inilah penjelasannya:

Kekurangan zat makanan

Kekurangan zat besi, asid folik, dan vitamin B12 boleh menjadi penyebab kadar Hb rendah semasa kehamilan. Ini kerana ketiga nutrien ini diperlukan untuk pembentukan sel darah merah.

Kekurangan zat besi, asid folik, dan vitamin B12 biasanya disebabkan oleh diet dan diet yang tidak sihat semasa kehamilan.

Menderita keadaan perubatan tertentu

Semasa kehamilan, Hb rendah juga boleh disebabkan oleh penyakit yang sudah dihidapi oleh wanita hamil, seperti talasemia. Talasemia adalah gangguan genetik yang menyebabkan sel darah merah pecah dengan lebih cepat. Ini akan mengakibatkan penurunan jumlah sel darah merah dan kadar Hb.

Sehingga kini, talasemia tidak dapat dicegah. Rawatan untuk talasemia umumnya dalam bentuk pemindahan darah rutin, pemindahan sumsum tulang, atau pembedahan pembuangan limpa.

Sebagai tambahan kepada penyebab di atas, beberapa faktor lain, seperti pendarahan berulang semasa kehamilan, kehadiran anemia sebelum kehamilan, kehamilan pada usia muda, muntah berlebihan, kehamilan yang berlaku berdekatan, juga boleh mencetuskan penurunan kadar Hb pada kehamilan wanita.

Cara Mengekalkan Tahap Hb semasa Mengandung

Untuk mengekalkan tahap Hb normal semasa kehamilan, wanita hamil boleh melakukan perkara berikut:

Makan pelbagai makanan sihat

Tahap Hb yang menurun berkait rapat dengan tahap zat besi, asid folik, dan vitamin B12. Untuk mengelakkan kekurangan zat ini, wanita hamil disarankan untuk makan sayur-sayuran hijau, seperti brokoli, bayam, selada, dan kubis; dan pelbagai jenis buah, seperti jeruk, alpukat, tembikai, dan kiwi.

Selain itu, berbagai jenis makanan, seperti daging, ikan, bijirin, tahu, kacang dan telur, juga dapat menjadi sumber zat besi. Mengonsumsi secara berkala akan membantu memenuhi keperluan zat besi harian ibu hamil dan mencegah penurunan kadar Hb.

Namun, semasa memakan daging, ikan, dan produk olahannya, pastikan ia dimasak sepenuhnya.

Memastikan masa rehat yang mencukupi

Selain makan pelbagai makanan sihat, ibu hamil juga harus mendapat rehat yang cukup. Seboleh-bolehnya lakukan aktiviti dan aktiviti yang sesuai dengan kemampuan anda dan elakkan melakukan aktiviti yang dapat menghabiskan banyak tenaga.

Mengambil makanan tambahan

Semasa mengandung, lakukan pemeriksaan berkala kepada doktor. Ini perlu agar keadaan anda dan janin sentiasa dipantau. Sekiranya anda vegetarian atau mempunyai keadaan yang meningkatkan risiko tahap Hb rendah, doktor anda mungkin menetapkan suplemen yang perlu anda ambil secara berkala.

Anda perlu mengetahui apakah penyebab kadar Hb rendah semasa kehamilan, supaya anda dapat melakukan pencegahan dan cara mudah untuk mengatasinya. Namun, jika tahap Hb masih rendah walaupun anda telah melakukan kaedah di atas, anda harus berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang tepat.