Petua untuk Meminimumkan Risiko Alergi Udang Berulang

Alergi udang berlaku apabila sistem imun bertindak balass tidak normal pada protein yang terkandung pada udang. Sebilangan orang tidak hanya alah kepada udang, tetapi juga kerang, kepiting, udang karang, sotong, sotong dan tiram.

Anda yang mengalami alergi udang mungkin mengalami gejala alergi umum, seperti gatal atau hidung tersumbat, setelah makan udang. Gejala alergi lain yang mungkin timbul termasuk pembengkakan bibir, muka atau lidah, sesak nafas, sakit perut, mual, muntah, pening, cirit-birit, hingga kejutan anafilaksis yang boleh mengancam nyawa.

Cara Mencegah Kekalahan Alergi Udang

Bagi anda yang mengalami gejala ini, disarankan berjumpa doktor untuk menjalani ujian alergi. Sekiranya keputusan ujian membuktikan bahawa ada alergi terhadap udang, perkara pertama yang harus dielakkan adalah makan udang. Selain itu, ada cara lain yang mesti dipertimbangkan untuk mengelakkan alahan udang berulang:

  • Jangan makan di restoran makanan laut (makanan laut)

Walaupun makanan yang anda pesan bukan udang atau seumpamanya, risiko makanan tercemar dengan udang mungkin berlaku. Ada kemungkinan peralatan memasak yang digunakan sama dengan yang digunakan untuk memasak udang. Lebih baik mengelakkan makan di restoran yang menyediakan makanan laut, untuk meminimumkan risiko berlakunya reaksi alergi udang.

  • Elakkan dapur yang memasak udang

Menjauhkan diri dari kawasan dapur ketika seseorang sedang memasak udang. Semasa udang atau makanan laut dimasak, akan ada pelepasan protein melalui asap, wap, atau permukaan dapur. Ini boleh menyebabkan alergi udang berulang.

  • Baca label pembungkusan

Semasa memilih mana-mana produk, pastikan anda membaca label pembungkusan yang menyatakan bahan-bahan dalam produk. Udang atau makanan laut lain tidak hanya digunakan dalam produk makanan, tetapi juga sering digunakan dalam produk perasa, kosmetik, ubat-ubatan atau krim kecantikan untuk tubuh. Ketahui nama lain untuk udang atau makanan laut lain yang benar-benar selamat untuk dimakan. Contohnya, dalam produk dari Perancis, makanan berlabel crevette menunjukkan bahawa makanan itu mengandungi udang.

Sekiranya anda mengalami alahan, atau mempunyai riwayat reaksi alergi yang teruk terhadap makan udang, disarankan untuk melakukan suntikan epinefrin (epipen) setiap masa, atau sekurang-kurangnya ubat anti-alergi yang ditetapkan oleh doktor anda. Ini berguna untuk menangani reaksi alergi yang teruk yang mungkin anda alami, apabila anda "bersentuhan" secara tidak sengaja dengan pencetus alergen. Pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu, untuk mendapatkan maklumat mengenai dos dan kaedah penyuntikan epinefrin yang betul.

Terdapat pelbagai jenis gejala yang timbul akibat alergi udang, mulai dari ringan hingga parah. Sekiranya anda mengalami simptom alergi, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul dan untuk mengelakkan kesan tindak balas alahan selanjutnya.