Jangan terkubur, ini adalah 5 cara mengatasi kemarahan untuk menjadi lebih tenang

Semua orang pasti marah. Namun, tahukah anda bahawa kemarahan yang berpanjangan dapat mencetuskan pelbagai masalah kesihatan? Oleh itu, penting untuk mengetahui bagaimana menangani kemarahan agar anda terhindar dari pelbagai penyakit.

Kemarahan adalah perasaan biasa ketika seseorang kecewa, kecewa, atau kecewa terhadap sesuatu. Sekiranya ia dapat dikawal atau dinyatakan dengan cara yang betul, kemarahan dapat digunakan untuk menyelesaikan masalah atau menangani keadaan tertentu.

Namun, jika ditekan atau dibiarkan sendiri tanpa dikendalikan dengan baik, kemarahan sebenarnya boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan yang memberi kesan fizikal dan mental.

PengaruhMarah terhadap Kesihatan

Ketika marah, sistem saraf mencetuskan pelbagai reaksi biologi dan salah satunya adalah pembebasan hormon stres, seperti adrenalin dan kortisol. Keadaan ini menjadikan degup jantung, tekanan darah, suhu badan, dan pernafasan meningkat.

Jika tidak ditangani segera, kemarahan dapat berdampak negatif pada kesehatan, seperti tekanan darah tinggi, stroke, penyakit jantung, masalah pernafasan, sakit kepala, gangguan pencernaan, dan depresi.

Kemarahan juga dapat mempengaruhi hubungan sosial, bekerja, atau membuat Anda bermasalah dengan undang-undang, seperti melakukan kejahatan, kekerasan, atau penderaan fizikal.

BeragamCara Mengatasi Kemarahan

Kemarahan adalah bentuk emosi yang normal, tetapi jangan keterlaluan. Sebaiknya anda mengatasi kemarahan dengan cara yang positif dan mengawalnya dengan mencuba perkara berikut:

1. Bernafas dan kawal minda anda

Apabila anda mula marah, cuba tarik nafas panjang dan dalam-dalam dan hembuskan perlahan-lahan. Ulangi sehingga anda merasa tenang dan kemarahan mulai reda.

Anda juga boleh mengira dari 1 hingga 10 sambil menahan nafas untuk memberi masa untuk tenang dan berfikir dengan jelas.

2. Cari sebab atau penyebab kemarahan

Kemarahan tidak hanya muncul. Selalu ada sesuatu yang boleh mencetuskan seseorang untuk marah. Oleh itu, dengan mengetahui penyebabnya, anda boleh fokus mengatasi dan mencari jalan keluar.

Jangan biarkan kemarahan yang muncul memberi kesan kepada orang lain yang tidak salah.

3. Tenang sebelum bercakap atau bertindak

Apabila jantung terasa panas dan emosi tidak stabil, malah ucapan kadang-kadang sukar dikawal. Anda boleh dengan mudah mengatakan sesuatu yang anda akan menyesal kemudian.

Oleh itu, cubalah menahan diri dan mengawal emosi anda sebelum anda bercakap atau bertindak. Sekiranya perlu, anda boleh berehat sebentar atau menjauh dari persekitaran anda sehingga anda merasa tenang.

4. Menyatakan kemarahan

Apabila anda mula merasa tenang dan emosi anda terkawal, anda boleh membincangkan apa yang membuat anda marah dengan cara tegas yang tidak bersifat konfrontasi atau menyalahkan orang yang anda hadapi.

Bercakap dengan jelas dan gunakan perkataan yang tidak menyakitkan orang lain. Anda juga dapat meluahkan emosi anda dengan bercerita dengan rakan atau keluarga terdekat sehingga anda dapat menenangkan diri.

5. Jangan menyimpan dendam

Setelah anda mengetahui mengapa anda marah dan menyatakannya dengan cara yang sesuai, cuba lupakan perkara yang membuat anda marah. Jangan biarkan anda menyimpan dendam atau membiarkan emosi yang timbul berlarutan.

Lepaskan beban pemikiran dan kemarahan yang anda rasakan. Oleh itu, anda boleh menjadi lebih tenang dalam menjalani kehidupan di masa hadapan.

Selain cara mengurangkan dan mengatasi masalah di atas, anda juga dapat melakukan pelbagai perkara lain untuk menenangkan emosi dan mengalihkan kemarahan yang timbul, iaitu:

  • Melakukan aktiviti fizikal, seperti berjalan sambil menghirup udara segar atau berjoging
  • Dengarkan muzik kegemaran anda
  • Ikuti hobi atau aktiviti yang anda sukai, seperti menulis, melukis, menjahit, atau menari
  • Melakukan meditasi untuk menenangkan fikiran
  • Cubalah sesuatu yang belum pernah anda lakukan sebelumnya, seperti belajar memasak atau mengambil gambar
  • Bercanda atau ketawa bersama rakan dan keluarga

Orang bertindak balas ketika marah berbeza. Ada yang menyatakannya secara lisan atau fizikal, ada yang membungkusnya. Namun, pastikan anda mengekspresikan emosi atau kemarahan anda dengan cara yang positif dan tidak mencederakan diri sendiri atau orang lain.

Sekiranya kaedah mengatasi kemarahan di atas tidak berkesan untuk membuat anda lebih tenang atau anda sukar mengawal kemarahan anda yang muncul dan mengganggu aktiviti harian anda, anda harus berjumpa dengan psikiatri atau psikologi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found