Inilah Cara Semula jadi untuk Mengecilkan Pori-pori Muka

Terdapat pelbagai cara semula jadi untuk mengecilkan pori-pori wajah, dari menggunakan pencuci muka yang betul hingga memakan makanan berkhasiat. Kaedah semula jadi ini penting digunakan untuk menjadikan wajah anda lebih halus, agar anda kelihatan lebih yakin.

Cara semula jadi untuk mengecilkan pori-pori wajah boleh menjadi pilihan yang tepat jika anda ingin membuang pori-pori besar, tetapi enggan mengeluarkan banyak wang untuk penjagaan kulit yang menggunakan peralatan canggih.

Pori-pori besar dapat dipicu oleh beberapa faktor, termasuk pengeluaran minyak berlebihan di wajah, penurunan keanjalan kulit,. sekarang, dengan mengatasi pencetus ini, liang pori yang besar dapat diselesaikan.

Cara Semula Jadi Mengecilkan Pori-pori Muka

Inilah kaedah semula jadi untuk mengecilkan pori-pori wajah yang boleh anda lakukan sendiri di rumah:

1. Bersihkan wajah anda dengan kerap

Salah satu cara semula jadi untuk mengecilkan pori-pori wajah adalah membersihkan wajah dengan kerap 2 kali sehari, pada waktu pagi dan malam sebelum tidur. Semasa membersihkan wajah anda, pastikan sabun pencuci muka yang anda gunakan sesuai dengan jenis kulit anda dan sesuai bukan komedogenik.

2. Menggunakan pelembap

Untuk membantu mengatasi masalah pori-pori besar di wajah, pastikan kulit wajah anda tetap lembap. Oleh itu, selalu gunakan pelembap wajah setelah membersihkan wajah anda.

Pelembap wajah yang digunakan juga harus disesuaikan dengan jenis kulit. Sebagai contoh, jika anda mempunyai kulit berminyak, anda harus memilih pelembap berasaskan air yang ringan.

3. Gunakan pelindung matahari

Gunakan pelindung matahari SPF 30 atau lebih untuk melindungi kulit anda dari cahaya matahari langsung. Sekiranya kulit terdedah kepada cahaya matahari yang terlalu banyak, keanjalan kulit dapat berkurang dan menjadikan pori-pori menjadi lebih besar.

4. Mengelupas

Pengelupasan wajah adalah salah satu cara semula jadi untuk mengecilkan pori-pori wajah yang sering ditinggalkan. Sebenarnya, kaedah ini berkesan untuk menghilangkan penyumbatan pada liang yang menjadikannya kelihatan lebih besar.

Mengelupas wajah anda secara berkala sekurang-kurangnya 1-2 kali seminggu. Anda boleh mengelupas di rumah dengan bahan semula jadi yang anda buat sendiri. Tetapi perlu diingat, pengelupasan dapat mengeringkan kulit anda, jadi anda harus menggunakan pelembap segera agar kulit anda tetap terhidrasi.

5. Menggunakan topeng tanah liat

Masker tanah liat dapat membantu menghilangkan lebihan minyak, kotoran, dan sel-sel kulit mati sehingga dapat membantu mengecilkan pori-pori wajah. Sebaiknya gunakan topeng tanah liat 1-2 kali seminggu.

Namun, jangan campurkan topeng tanah liat dengan pengelupasan wajah, kerana gabungan keduanya boleh menyebabkan kerengsaan kulit, terutama jika anda mempunyai kulit sensitif.

6. Makan makanan yang sihat

Cara semula jadi untuk mengecilkan pori wajah tidak cukup dengan rawatan luaran. Anda juga perlu mengimbangkannya dengan berhati-hati dari dalam, iaitu dengan makan makanan yang sihat.

Makanan yang tinggi lemak dan minyak tidak sihat harus dibatasi kerana boleh menyumbat liang, yang seterusnya akan mencetuskan pori-pori besar di wajah. Selain itu, anda juga boleh makan makanan yang mengandungi kolagen sehingga keanjalan kulit dapat meningkat dan pori-pori kelihatan lebih kecil.

7. Minum air secukupnya

Pastikan juga anda mengambil cukup air, sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Minum air yang cukup bukan hanya dapat membuat kulit lembap dari dalam, tetapi juga dapat menghilangkan racun dan kotoran di liang-liang, menjadikannya tampak lebih kecil.

Cara semula jadi untuk mengecilkan pori-pori wajah cukup mudah. Namun, wajah tanpa pori-pori besar tidak dapat diperoleh hanya dengan penjagaan sekali-sekala. Memerlukan sekurang-kurangnya 3 bulan untuk melihat hasilnya. Jadi, kaedah ini mesti diterapkan dengan penuh disiplin.

Sekiranya kaedah semula jadi untuk mengecilkan pori-pori wajah di atas telah dilakukan tetapi tidak menunjukkan hasil yang memuaskan, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.