5 Khasiat Sit Up, Salah satunya mencantikkan bentuk perut

Terdapat pelbagai memberi faedah duduk, terutama untuk mencantikkan bentuk perut. Dengan melakukan sterpulangsecara teratur, latihan ini dapat ketatkan otot perut, supaya perut anda kelihatan lebih rata.

Duduk adalah salah satu jenis senaman yang dapat melatih kekuatan otot dan menjadikan otot menjadi kencang. Bukan hanya otot perut, duduk juga melatih otot dada, pelvis, pinggang bawah, ke leher.

Manfaat Duduk Uhlm untuk Kesihatan Badan

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat anda perolehi dari melakukan duduk secara berkala:

1. Meningkatkan jisim otot

Duduk dapat mengetatkan dan meningkatkan jisim otot, terutamanya otot perut dan pinggul. Sebenarnya, ada kajian yang menunjukkan bahawa duduk dapat mengurangkan risiko sarkopenia pada orang tua, iaitu keadaan di mana jisim otot menurun kerana penuaan otot.

2. Meningkatkan keseimbangan badan

Sterpulang melibatkan beberapa bahagian otot, seperti otot pelvis, pinggul, dan punggung bawah, jadi melakukan senaman ini secara berkala akan memberi kesan yang baik dalam meningkatkan keseimbangan badan.

3. Memperbaiki postur

Postur yang baik dapat menjadikan tubuh anda kelihatan lebih berkadar dan mengurangkan risiko pelbagai masalah, seperti kecederaan otot dan sendi dan scoliosis. Nah, untuk memperbaiki postur, anda boleh melakukan pergerakan berikut:terpulang.

Walau bagaimanapun, latihan ini harus dielakkan sekiranya anda mengalami sakit belakang atau saraf yang terjepit. Ini kerana pergerakan duduk boleh membuat otot punggung menjadi kencang, sehingga gejala sakit belakang dapat bertambah teruk.

4. Mencantikkan bentuk perut

Duduk Ia juga boleh dilakukan sebagai latihan untuk otot-otot teras badan (otot teras), sehingga menjadikan otot perut lebih kencang dan kelihatan lebih rata. Walau bagaimanapun, untuk memaksimumkan faedah duduk Dalam yang ini, anda juga perlu melakukan senaman aerobik untuk membakar lemak perut.

5. Membakar lebih banyak kalori

Terlepas dari faedahnya sianaik di atas, lakukan duduk dalam jangka masa panjang dapat membakar lebih banyak kalori. Ini adalah kerana duduk yang dilakukan secara teratur akan membentuk sel otot, dan sel otot akan membakar kalori secara aktif berbanding dengan sel lemak.

Cara untuk dilakukan Duduklah dengan betul

Bergerak duduk betul adalah sangat penting untuk mengelakkan kerosakan atau kecederaan pada otot badan. Oleh itu, berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan duduk betul:

  • Mulailah dengan berbaring telentang, kemudian bengkokkan lutut dan letakkan kaki anda rata di atas lantai, agar badan anda stabil.
  • Letakkan tangan anda dalam kedudukan bersilang di atas dada atau letakkan di dekat telinga anda.
  • Angkat diri ke arah lutut sambil menghembus nafas semasa anda melakukannya.
  • Turunkan badan kembali ke posisi berbaring seperti sebelumnya semasa menghirup.

Bagi mereka yang baru mula berlatih, anda boleh mendapat faedah duduk dengan melakukan 10 kali duduk satu hari. Selepas itu, anda boleh menambahkannya secara beransur-ansur mengikut kemampuan badan.

Selain dilakukan di rumah, anda juga dapat menggunakan alat duduk yang biasanya terdapat di gym atau pusat kecergasan. Alat ini membolehkan anda melakukannya duduk dalam keadaan duduk untuk mengelakkan ketegangan leher.

Duduk adalah salah satu sukan otot yang mempunyai banyak faedah, walaupun begitu, anda harus berhati-hati melakukannya kerana jika tekniknya salah, duduk risiko menyebabkan kecederaan.

Untuk berada di pihak yang selamat, anda harus meminta bantuan pengajar kecergasan atau menonton beberapa tayangan video di internet mengenai cara melakukannya duduk betul. Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui keselamatannya duduk ke keadaan badan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found