Mengenal Siwak dan Manfaatnya untuk Kesihatan Pergigian dan Mulut

Sebelum mengenali berus gigi dan ubat gigi, orang purba menggunakan miswak untuk menjaga kebersihan gigi dan mulut mereka. Walaupun tidak digunakan secara meluas, sebenarnya siwak memang mempunyai pelbagai khasiat yang sangat disesalkan.

Siwak atau miswak adalah batang atau ranting pokok arak (Salvador persica). Pokok yang termasuk dalam kategori pokok renek biasanya terdapat di Timur Tengah.

Manfaat miswak untuk kesihatan gigi dan mulut tidak diragukan lagi. Salah satunya adalah untuk mengelakkan berlakunya rongga. Tidak hairanlah tradisi siwak (membersihkan gigi dengan siwak) masih cukup popular di negara-negara Timur Tengah dan beberapa negara Afrika.

Pelbagai Khasiat Siwak untuk Kesihatan Pergigian dan Mulut

Terdapat banyak bahan semula jadi dalam siwak yang dipercayai dapat menjaga kesihatan gigi dan mulut, termasuk alkaloid, silika, natrium bikarbonat, klorida, dan fluomenaiki. Selain itu, miswak juga mengandungi bahan semula jadi lain, seperti vitamin C, kalsium, sulfur, minyak pati, dan tanin.

Berikut adalah beberapa manfaat yang dapat anda peroleh dari membersihkan gigi secara rutin menggunakan miswak:

1. Mencegah rongga dan mengekalkan kekuatan gigi

Siwak dipercayai dapat mengelakkan rongga. Manfaat ini dapat diperoleh berkat minyak pati terkandung dalam miswak, dan cara menggunakannya yang mesti dikunyah terlebih dahulu sehingga dapat meningkatkan pengeluaran air liur di mulut.

Air liur yang dihasilkan dapat membantu mengekalkan keseimbangan pH di rongga mulut. Dengan cara itu, pertumbuhan bakteria yang menyebabkan rongga dapat ditekan.

Selain itu, miswak juga dapat menghalang kehilangan gigi, sehingga dapat membantu mengekalkan kekuatan gigi.

2. Mencegah bau mulut dan menyegarkan nafas

Selain mencegah rongga, siwak juga bermanfaat untuk menghilangkan bau mulut. Ini kerana batang atau ranting miswak mengandungi bahan antibakteria semula jadi yang dapat menghambat pertumbuhan kuman yang menyebabkan bau mulut.

Secara amnya, produk rawatan yang menggunakan bahan asas miswak akan digabungkan dengan daun pudina untuk membantu menyegarkan nafas.

3. Menghalang pembentukan plak gigi

Plak gigi boleh terbentuk dengan mudah sekiranya anda malas menggosok gigi selepas makan. Sisa makanan yang masih melekat di permukaan dan di antara gigi akan terkumpul dan membentuk plak. Plak dapat ditukarkan oleh bakteria di dalam mulut menjadi asid yang boleh merosakkan gigi.

Untuk mengelakkan ini, anda boleh membersihkan gigi dengan miswak. Kandungan silika pada miswak mampu mencegah pembentukan plak gigi. Bukan hanya itu, silika dalam siwak juga berkesan untuk menghilangkan noda kuning pada gigi.

4. Melindungi gusi

Manfaat lain yang anda dapat dari membersihkan gigi dengan miswak secara rutin adalah melindungi gusi anda. Sebabnya, miswak mampu mencegah pembentukan plak dan pertumbuhan bakteria antara gigi dan gusi, sehingga mengurangkan risiko radang gusi.

Bagaimana Menggunakan Siwak?

Sebenarnya, cara melakukan siwak atau menggunakan miswak untuk menggosok gigi cukup mudah. Anda hanya perlu menggunakannya seperti menggosok gigi dengan berus gigi biasa.

Berikut adalah langkah-langkah menggunakan miswak untuk membersihkan gigi:

  1. Potong dan kupas hujung miswak kira-kira 1 cm.
  2. Kunyah hujung siwak yang telah dikupas hingga serat batangnya terbuka dan membentuk bulu.
  3. Apabila lembut dan membentuk bulu sikat, segera rendam miswak ke dalam air.
  4. Bersihkan gigi dengan bahagian miswak yang berbentuk bulu.

Apabila bulu miswak mulai terurai, anda boleh memotong dan mengeluarkan bulu serat yang tersisa. Kupas lagi hujung kulit miswak, kemudian kunyah untuk membentuk bulu berus baru.

Pada masa ini, terdapat banyak produk penjagaan gigi yang menggunakan ekstrak kayu siwak, menjadikan anda lebih mudah dan praktikal untuk mendapatkan pelbagai khasiat miswak.

Penggunaan Produk Siwak

Melihat banyak khasiat miswak untuk kesihatan gigi dan mulut, tidak hairanlah jika Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) telah meluluskan siwak sebagai ejen hygen mulut.

Namun, jika anda ingin mendapatkan khasiat miswak dengan cara yang lebih praktikal, anda boleh menggunakan ubat gigi yang mengandungi miswak. Produk ubat gigi yang mengandungi miswak juga dapat diperkaya dengan ekstrak daun pudina, sehingga boleh menjadikan mulut anda lebih harum dan segar.

Siwak telah lama digunakan untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut. Selain halal, bahan ini juga mempunyai banyak manfaat yang terbukti secara perubatan. Walaupun begitu, jika anda ingin menggunakan siwak atau produk yang dibuat dari siwak, tidak ada salahnya berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai alahan terhadap ramuan dalam produk ini.