Bilakah Bayi Dapat Melihat Dengan Jelas?

Deria penglihatan adalah salah satu deria yang paling penting. Tidak hairanlah ada ibu bapa yang ingin tahu, adakah bayi yang baru lahir dapat melihat dengan baik atau tidak? Jawapannya adalah ya, tetapi bayi biasanya tidak dapat melihat dengan jelas, terutama objek yang berada jauh.

Tidak seperti deria pendengarannya yang matang sepenuhnya pada usia satu bulan. Deria penglihatan bayi memerlukan masa lebih lama untuk dapat melihat persekitarannya dengan jelas.

Tahap Penglihatan pada Bayi

Berikut adalah peringkat perkembangan mata bayi sehingga mereka dapat melihat dengan jelas:

Baru lahir hingga berumur 1 bulan

Bayi yang baru lahir tidak dapat melihat perkara yang jauh. Bayi dapat melihat objek dengan jarak 20-40 cm (kira-kira jarak dewasa). Pada usia ini, bayi lebih suka melihat warna yang berbeza, atau warna dengan perbezaan yang mencolok.

Bayi yang baru lahir juga mempunyai bola mata yang tidak dapat fokus pada masa yang sama. Ketika ditunjukkan objek bergerak di depan matanya, bola matanya tidak dapat mengikuti pergerakan objek pada waktu yang sama. Keupayaan mata bayi untuk fokus akan lebih baik ketika berumur 1-2 bulan.

Berumur 2 - 4 bulan

Pada peringkat umur ini, bayi biasanya mula melihat perbezaan warna dengan jelas. Bayi mungkin sudah senang melihat objek berwarna primer, seperti merah, biru, atau kuning, dan objek dengan reka bentuk atau perincian yang lebih rumit. Pada masa ini, ibu bapa mungkin menunjukkan mainan, buku, atau gambar berwarna terang.

Ketika berusia 4 bulan, bayi sudah dapat mengira jaraknya. Disokong oleh kemahiran motor tangan mereka, bayi akan lebih mudah mencapai objek yang mereka lihat.

Berumur 5 bulan

Memasuki usia 5 bulan, kemampuan bayi untuk mengenali objek kecil dan objek bergerak semakin baik. Pada usia ini, si kecil mungkin suka bermain peek-a-boo, kerana dia sudah dapat mengenali objek walaupun dia hanya melihat beberapa perincian objek.

Pemahamannya tentang warna juga telah mula bertambah baik. Bayi sudah dapat membezakan warna tebal dan mula membezakan warna lembut, seperti pastel.

Berumur 8 bulan

Pada usia 8 bulan, penglihatan bayi hampir sempurna, bahkan hampir sama dengan penglihatan orang dewasa. Pada usia ini, bayi dapat melihat objek yang jauh, walaupun tidak serta jarak penglihatan.

Berumur 12 bulan

Menjelang usia 12 bulan, bayi dapat melihat dengan jelas. Dia dapat melihat objek yang dekat dan jauh. Malah bayi dapat mengenali orang yang dikenali dari kejauhan.

Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui tahap perkembangan penglihatan bayi sehingga mereka dapat mengenali lebih awal sekiranya terdapat gangguan. Sekiranya bola mata anak kecil anda tidak bergerak bersama pada usia 3-4 bulan, berjumpa dengan pakar pediatrik anda. Gejala ini boleh menjadi tanda bahawa anak anda mempunyai masalah dengan penglihatan atau otot mata.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found