Ketahui Bahagian dan Fungsi Tulang Tengkorak

Tengkorak adalah salah satu bahagian tulang yang paling penting dalam sistem rangka manusia. Tengkorak terdiri daripada beberapa tulang dengan fungsi masing-masing.

Tulang tengkorak memainkan peranan utama dalam membentuk struktur kepala dan wajah, serta melindungi otak dari kecederaan. Terdapat beberapa jenis tulang dalam sistem rangka manusia, iaitu tulang panjang, pendek, rata, tidak teratur, dan bulat. Tulang tengkorak merangkumi tulang yang rata dan berbentuk tidak teratur.

Bahagian tengkorak dan fungsinya

Tengkorak terdiri daripada dua kumpulan tulang, iaitu tulang kepala dan muka.

Berikut adalah bahagian tengkorak:

1. Tulang depan

Tulang depan atau tulang dahi mampu menyokong bahagian depan dan belakang tengkorak. Bahagian luar struktur tulang ini rata dan bahagian dalamnya cekung. Fungsi utama otak depan adalah untuk melindungi otak dan struktur sokongan kepala, seperti rongga hidung dan mata.

2. Tulang parietal

Tulang parietal adalah sepasang tulang rata yang terletak di kedua sisi kepala, di belakang tulang depan. Tulang ini juga dikenali sebagai tulang mahkota.

3. Tulang temporal

Tulang temporal atau tulang candi terletak di bawah setiap tulang parietal. Tulang ini adalah sepasang tulang berbentuk tidak teratur yang mengelilingi telinga tengah dan dalam. Bahagian bawah disambungkan ke tulang rahang yang membantu mulut membuka dan menutup.

Tulang temporal menyumbang kepada struktur tengkorak sambil melindungi serebrum dan membran di sekitarnya. Tulang ini juga dihubungkan dengan sejumlah otot penting, seperti otot yang menyokong mengunyah, menelan, dan otot yang menggerakkan leher dan kepala.

4. Tulang oksipital

Tulang oksipital adalah tulang rata trapezoid yang terletak di bahagian paling belakang tengkorak. Tulang ini mempunyai lubang yang berfungsi sebagai penghubung antara saraf tunjang dan otak.

Secara khusus, tulang oksipital melindungi bahagian otak yang memproses penglihatan. Selain itu, tulang ini juga berperanan dalam pergerakan badan, keseimbangan, dan kemampuan untuk melihat dan berinteraksi.

5. Tulang sphenoid

Tulang sphenoid atau tulang baji adalah tulang yang tidak teratur di tengah tengkorak, tepat di bawah tulang dahi dan di hadapan tulang oksipital. Tulang ini meliputi lebar tengkorak dan membentuk sebahagian besar pangkal tengkorak manusia.

Sama seperti tulang tengkorak lain, tulang sphenoid mempunyai fungsi untuk melindungi struktur otak dan saraf. Selain itu, bahagian belakang tulang ini juga berperanan dalam proses mengunyah dan bercakap.

6. Tulang etmoid

Tulang etmoid adalah salah satu tulang yang paling kompleks yang terletak di antara mata. Tulang ini hanya seukuran ketulan ais, beratnya ringan, dan berbentuk seperti span yang membantu membentuk soket mata dan rongga hidung.

Rongga sinus di dinding tulang etmoid juga mempunyai fungsi penting, termasuk menghasilkan lendir untuk memerangkap alergen berbahaya, mencerahkan kepala, dan membentuk nada suara.

Sementara itu, tulang muka terbahagi kepada 6 jenis, termasuk:

Tulang pipi

Tulang pipi atau tulang zigomatik terletak tepat di bawah mata. Tulang ini berbentuk seperti segi empat tepat yang memanjang hingga ke bahagian luar mata dan ke bawah berhampiran rahang.

Bahagian depan tulang pipi yang lebih tebal dan bergerigi berfungsi sebagai struktur yang menyatukan tulang wajah sambil melindungi arteri, saraf, urat, dan organ di bawah permukaan kulit.

Tulang pipi melekat pada beberapa tulang muka yang lain, termasuk tulang hidung, tulang rahang, dan tulang di depan telinga. Bahagian bawah tulang pipi juga berperanan membantu pergerakan mulut. Bahagian atas tulang pipi menghubungkan tulang muka ke bahagian atas tengkorak.

Tulang rahang atas

Rahang atas terdiri daripada 2 tulang piramid maxillary yang menyatu di tengah. Kedua-dua tulang ini terletak di bahagian tengah wajah yang memisahkan rongga hidung dan mulut. Tulang rahang atas mengandungi sinus maksila yang berada di setiap sisi hidung.

Tulang rahang membantu menentukan bentuk wajah. Selain itu, tulang ini adalah tempat gigi atas tumbuh dan membentuk bumbung mulut dan bahagian bawah soket mata. Oleh itu, tulang ini juga memainkan peranan utama dalam menyokong proses mengunyah dan bercakap.

tulang lakrimal

Tulang lakrimal terletak di soket mata. Tulang segi empat ini terdiri daripada dua permukaan, satu menghadap ke hidung dan yang lain menghadap ke mata.

Tulang lakrimal adalah sebahagian daripada sistem penghasil air mata yang membentuk struktur dan menyokong mata.

tulang hidung

Setiap manusia mempunyai dua tulang hidung yang terletak di tengah muka, tepat di antara tulang dahi dan tulang rahang atas. Tulang ini membentuk jambatan hidung yang berukuran kecil dan berbentuk bujur, tetapi boleh berbeza-beza dari orang ke orang.

Tulang hidung berfungsi untuk mengikat tulang rawan yang membentuk kontur hidung manusia.

Tulang rahang bawah

Rahang atau mandibula adalah tulang terbesar di tengkorak manusia. Bentuk tulang rahang bawah terdiri daripada dua bahagian, iaitu bahagian melengkung mendatar yang membentuk garis rahang bawah dan garis menegak yang bersambung di kedua-dua belah badan.

Tulang ini membentuk bahagian bawah tengkorak, struktur gigi bawah, dan struktur mulut bersama dengan tulang rahang atas. Mandibula juga dapat membantu menggerakkan mulut, seperti mengunyah makanan.

tulang palatine

Tulang palatine adalah tulang yang membantu membentuk rongga hidung, rongga di bawah mata, dan atap mulut. Tulang berbentuk L ini terletak di bahagian bawah tengkorak, di belakang tulang rahang atas dan di depan bumbung mulut.

Secara klinikal, tulang ini menjadi tempat saraf palatine yang berfungsi sebagai isyarat untuk sakit pada gigi dan mulut.

Tulang yang membentuk tengkorak manusia di atas dipegang bersama oleh tisu penghubung yang disebut "jahitan". Jahitan ini tidak menyatu sepenuhnya ketika bayi dilahirkan. Seiring bertambahnya usia, jurang antara tulang tengkorak semakin dekat dan menjadi lebih kuat untuk melindungi struktur otak yang halus.

Dengan mengenali bahagian dan fungsi tulang tengkorak, diharapkan anda dapat memberikan perlindungan dan perhatian lebih pada kepala untuk mengelakkan kecederaan.

Sekiranya terdapat kesan yang cukup keras di kepala atau terdapat aduan yang mungkin berkaitan dengan gangguan otak, segera berjumpa dengan ER atau doktor terdekat supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found