Bahaya Bulu Kucing yang Perlu Diperhatikan

Kucing comel dan menggemaskan. Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan bulu. Terdapat pelbagai bahaya kucing yang perlu diperhatikan, terutamanya jika anda mempunyai kucing di rumah. Untuk mengelakkan pelbagai penyakit kerana bahaya bulu kucing, anda juga perlu mengetahui cara mencegahnya.

Bagi anda yang memelihara haiwan di rumah, terutama kucing, bahaya kelemumur kucing adalah perkara penting yang harus diperhatikan. Ini kerana bulu kucing boleh mengandungi bakteria dan parasit yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit, dari kurap hingga toxoplasmosis.

Ini boleh menjadi lebih berbahaya bagi wanita hamil, orang dengan sistem imun yang lemah, atau orang dengan keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit autoimun.

Pelbagai Penyakit Disebabkan oleh Rambut Kucing

Bulu kucing yang cantik sering menjadi tarikan untuk dijaga. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyakit berpotensi yang disebabkan oleh penyakit kucing, termasuk:

1. Penyakit cakar kucing (penyakit calar kucing)

Penyakit cakar kucing disebabkan oleh jangkitan bakteria Bartonella Henselae. Bakteria ini tidak hanya dapat memindahkan manusia melalui gigitan kucing atau calar, tetapi juga melalui rambut kucing.

Semasa membelai bulu kucing yang terkontaminasi bakteria dan secara tidak sengaja mengelap mata, anda berpotensi mendapat penyakit ini.

Penyakit cakar kucing boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius bagi orang dengan sistem kekebalan tubuh yang terganggu, seperti HIV / AIDS atau pesakit barah yang menjalani kemoterapi.

2. Kurap (kurap)

Kurap adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan kulat dermatofit pada kulit. Penyakit ini boleh menular oleh haiwan kepada manusia, dan salah satunya adalah kucing.

Kucing adalah haiwan yang sering dijangkiti kurap. Haiwan ini boleh mendapat kurap jika bulunya sering basah atau jarang dibersihkan.

Anda harus berjaga-jaga ketika anda menemui gejala kurap pada kucing, seperti kawasan bulat yang berkerak dan disertai dengan keguguran rambut. Sekiranya kucing anda menghidap kurap, bawa ke kemudahan atau klinik haiwan dan bersihkan rumah dengan bersih sehingga tidak ada spora jamur.

3. Toksoplasmosis

Toksoplasmosis adalah penyakit yang disebabkan oleh parasit Toxoplasma gondii. Parasit ini terdapat pada kotoran kucing yang dijangkiti dan boleh menular ke manusia.

Penyakit ini boleh membahayakan wanita hamil dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Pada wanita hamil, toksoplasmosis berisiko menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang, atau penyakit kongenital pada janin. Penyakit toksoplasmosis juga boleh mengganggu kesuburan wanita.

4. Tindak balas alahan

Bulu kucing sering terkena air liur, tinja, dan air kencing kucing. Apabila menyentuh bulu kucing yang kotor, orang yang mempunyai sejarah alahan boleh mengalami reaksi alergi.

Reaksi alergi yang biasanya muncul adalah gatal, ruam, atau lebam pada kulit. Walau bagaimanapun, reaksi alahan kerana bahaya kelopak kucing juga boleh menyebabkan gejala hidung berair, bersin, dan mata gatal akibat rinitis alergi.

Orang yang mempunyai riwayat asma dapat mengalami gejala yang lebih kerap berulang ketika terdedah kepada kucing.

Mengurangkan Risiko Bahaya Rambut Kucing

Untuk melindungi diri anda dari bahaya penyakit kucing, anda dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah berikut:

Bersihkan diri anda setelah menyentuh kucing

Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan dengan air bersih dan sabun setelah menyentuh kucing dan membersihkan kandang atau kotak sampah. Tabiat ini perlu diterapkan oleh semua orang yang tinggal di rumah, terutamanya kanak-kanak.

Untuk berada di tempat yang selamat, pastikan juga anak anda tidak bermain di lokasi yang mudah tercemar dengan sampah kucing.

Bersihkan sangkar kucing dan kucing dengan kerap

Kebersihan badan dan sangkar adalah perkara penting dalam membesarkan haiwan. Untuk menjaga kesihatan kucing dan diri anda, mandikan kucing anda secara berkala dengan air bersih dan syampu kucing khas. Ini penting untuk mencegah perkembangan bakteria, parasit, dan kulat di dalam badan kucing.

Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak digalakkan memandikan kucing tersebut. Sekiranya anda hamil, minta orang lain untuk menolong anda dan bayi anda untuk mengelakkan bahaya penyakit kucing.

Jangan biarkan kucing tidur dengan anda

Hadkan kawasan rumah tertentu, terutamanya bilik tidur, dengan tidak membiarkan kucing masuk dan tidur bersama anda. Ini kerana rambut kucing boleh rontok dan melekat pada cadar dan selimut yang anda gunakan.

Sebagai tambahan kepada beberapa cara untuk mengurangkan bahaya penyakit kucing di atas, periksa kucing anda dengan doktor haiwan dan berikan vaksin kucing anda juga. Vaksinasi dapat melindungi kucing anda dari jangkitan virus dan bakteria.

Menjaga kucing sangat menyenangkan, tetapi anda mesti menyedari bahaya rambut kucing untuk mengelakkan pelbagai penyakit di atas. Sekiranya anda alah kepada kucing dan merasakan keluhan selepas terdedah kepada kucing, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.