6 Cara Menebalkan Sperma untuk Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Sperma berair boleh menjadi tanda masalah kesuburan pada lelaki. Untuk mengatasinya, ada cara menebalkan sperma yang boleh dilakukan. Dengan meningkatkan kualiti sperma, kemungkinan anda dan pasangan anda mempunyai bayi juga akan menjadi lebih besar.

Sperma yang sihat dapat dilihat dari teksturnya yang cukup tebal semasa ejakulasi dan berubah berair 10-15 minit kemudian. Rata-rata jumlah sperma normal adalah 15-120 juta per ml air mani yang dikeluarkan semasa ejakulasi.

Sekiranya sperma kurang dari jumlah normal, ia dapat menyebabkan masalah kesuburan pada pria dan kemungkinan telur disenyawakan semakin kecil. Sebaliknya, jumlah sperma yang berlebihan akan menjadikan teksturnya terlalu berair dan memberi kesan terhadap penurunan kualiti sperma.

Cara Menebalkan Sperma

Terdapat beberapa cara untuk menebalkan sperma yang boleh anda lakukan sambil meningkatkan kesuburan. Inilah caranya:

1. Jaga berat badan anda

Berat badan yang ideal dapat mengekalkan keseimbangan hormon dan mempengaruhi kualiti dan pengeluaran sperma. Untuk mencapai berat badan yang ideal, anda perlu menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat seimbang dan bersenam secara teratur.

Penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki yang kerap bersenam mempunyai kadar testosteron dan kualiti air mani yang lebih tinggi daripada mereka yang tidak bersenam.

2. Makan makanan berkhasiat seimbang

Pengambilan makanan berkhasiat seimbang juga penting untuk meningkatkan kualiti sperma. Pastikan anda selalu makan sekurang-kurangnya lima hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari.

Di samping itu, memenuhi keperluan karbohidrat dengan memakan makanan berserat tinggi, seperti kentang, roti, atau nasi.

Anda juga disyorkan untuk makan sayur-sayuran hijau, susu, yogurt, salmon, telur, daging, dan protein lain. Jangan lupa untuk selalu memenuhi keperluan cecair badan dengan minum air secukupnya.

3. Pastikan keperluan vitamin dan mineral dipenuhi

Anda disyorkan untuk memenuhi keperluan nutrien yang dapat menyokong kesuburan lelaki, seperti asid amino, folat, kalsium, dan vitamin D. Anda juga perlu makan makanan yang kaya dengan antioksidan, seperti vitamin C dan vitamin D. zink.

Zink adalah salah satu mineral yang dapat meningkatkan jumlah air mani, pergerakan sperma, dan kadar hormon testosteron yang berperanan dalam pengeluaran sperma. Zink boleh didapati di kerang, telur, ikan, dan daging lembu.

4. Elakkan merokok dan minuman beralkohol

Cara menebalkan sperma yang juga penting dilakukan adalah berhenti merokok dan minum minuman beralkohol. Lelaki yang merokok biasanya mempunyai jumlah sperma yang rendah, yang boleh mempengaruhi kesuburan.

Sementara itu, pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan dapat memberi kesan negatif terhadap kualiti sperma, kerana dapat menyebabkan penurunan testosteron dan pengeluaran sperma dan meningkatkan risiko mati pucuk.

Oleh itu, untuk meningkatkan kualiti air mani dan sperma, hentikan merokok dan hadkan pengambilan minuman beralkohol.

5. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur yang mencukupi tentunya sangat berpengaruh pada kesihatan tubuh secara keseluruhan, termasuk tahap kesuburan. Kurang tidur boleh menyebabkan penurunan kualiti air mani. Oleh itu, pastikan anda selalu mendapat tidur yang cukup sebanyak 7-9 jam sehari.

6. Elakkan menggunakan pelincir semasa hubungan seksual

Sekiranya anda dan pasangan anda menjalani program kehamilan, anda harus mengelakkan penggunaan pelincir semasa melakukan hubungan seks, kerana bahan kimia dalam pelincir boleh menyukarkan sperma bergerak lebih dekat ke telur.

Sebagai tambahan kepada beberapa cara untuk menebalkan sperma di atas, anda juga perlu menjaga kesihatan kawasan kemaluan dengan tidak memakai seluar dalam yang terlalu ketat dan mengelakkan pendedahan panas yang berlebihan di kawasan genital, seperti merendam terlalu lama di dalam air panas, kerana dapat mengurangkan pengeluaran sperma.

Sekiranya anda merasakan bahawa sperma masih terlalu berair walaupun menggunakan kaedah penebalan sperma di atas, anda boleh berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan meminta anda menjalani ujian analisis air mani untuk mengesahkannya dan menentukan rawatan yang sesuai.