Sindrom Ovari Polikistik (PCOS) - Gejala, sebab dan rawatan

Sindrom ovari polikistik atau sindrom ovari polikistik (PCOS) adalah gangguan hormon yang berlaku pada wanita usia subur. Penghidap PCOS mengalami gangguan haid dan mempunyai tahap hormon maskulin (androgen) yang berlebihan.

Hormon androgen yang berlebihan pada penghidap PCOS boleh menyebabkan ovari atau ovari menghasilkan banyak kantung berisi cecair. Akibatnya, telur tidak berkembang sepenuhnya dan gagal dilepaskan secara berkala.

Akibat sindrom ovarium polikistik juga boleh menyebabkan penderita tidak subur (subur), dan lebih mudah terkena diabetes dan tekanan darah tinggi.

Gejala Sindrom Ovari Polikistik (PCOS)

Gejala sindrom ovarium polikistik boleh berlaku apabila seorang wanita mempunyai tempoh pertama semasa baligh. Walaupun gejala PCOS sering muncul ketika remaja, ada juga penderita PCOS yang hanya mengalami gejala sebagai orang dewasa atau dalam tempoh tertentu, misalnya ketika mereka mengalami kenaikan berat badan yang ketara. Berikut adalah gejala PCOS:

 • Gangguan haid

  PCOS sering dicirikan oleh haid yang tidak teratur atau berpanjangan. Contohnya, penghidap PCOS hanya akan mengalami haid kurang dari 8-9 kali dalam setahun. Selang antara tempoh boleh kurang dari 21 hari atau lebih dari 35 hari, atau darah haid berat.

 • Gejala disebabkan peningkatan tahap hormon androgen

  Peningkatan tahap hormon androgen pada wanita dengan PCOS boleh menyebabkan gejala fizikal seperti lelaki, seperti pertumbuhan rambut tebal di wajah dan badan (hirsutism), serta penampilan jerawat dan kebotakan yang teruk.

 • Menderita pelbagai sista ovari

  Pada penderita PCOS, kantong sista boleh didapati di sekitar telur (ovari).

 • Warna kulit gelap

  Beberapa bahagian badan dengan PCOS boleh menjadi gelap, terutama pada lipatan, iaitu lipatan leher, pangkal paha, dan di bawah payudara.

Bila hendak berjumpa doktor

Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami gejala PCOS, seperti tempoh yang tidak teratur. Sindrom ovarium polikistik yang tidak dirawat boleh menyukarkan penghidapnya untuk hamil atau tidak subur kerana telur tidak dapat dilepaskan (tidak ada ovulasi).

Orang yang mempunyai PCOS yang hamil juga berisiko untuk kelahiran pramatang, keguguran, tekanan darah tinggi, dan diabetes kehamilan. Oleh itu, lakukan pemeriksaan berkala dengan pakar kandungan semasa kehamilan supaya keadaan kesihatan ibu dan janin dapat dipantau.

Punca Sindrom Ovari Polikistik (PCOS)

Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan PCOS. Namun, terdapat beberapa faktor yang disyaki menjadi penyebab PCOS, iaitu:

 • Hormon insulin yang berlebihan

  Insulin adalah hormon yang menurunkan kadar gula dalam darah. Insulin yang berlebihan akan menjadikan tubuh meningkatkan pengeluaran hormon androgen dan mengurangkan kepekaan tubuh terhadap insulin.

 • Faktor genetik

  Ini kerana sebilangan penghidap PCOS juga mempunyai ahli keluarga yang menderita PCOS.

DiagnosisSindrom Ovari Polikistik (PCOS)

Tidak ada ujian yang dapat dilakukan untuk mendiagnosis PCOS secara langsung. Oleh itu, doktor biasanya akan bertanya sama ada terdapat gejala sindrom ovarium polikistik pada pesakit. Di samping itu, doktor juga akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk mencari tanda-tanda penyakit ini.

Pemeriksaan fizikal dilakukan untuk mencari pertumbuhan rambut yang berlebihan atau adanya jerawat yang teruk. Pemeriksaan fizikal ini juga merangkumi pemeriksaan dalaman untuk memeriksa organ pembiakan wanita.

Setelah pemeriksaan fizikal dijalankan, doktor akan melakukan pemeriksaan sokongan yang merangkumi:

 • Ujian darah, untuk memeriksa tahap hormon androgen, ujian toleransi gula dalam darah, dan tahap kolesterol sering meningkat pada orang dengan PCOS.
 • Ultrasound pelvis, untuk memeriksa ketebalan lapisan rahim pesakit dengan bantuan gelombang bunyi.

Sekiranya pesakit disahkan menghidap PCOS, doktor akan melakukan beberapa ujian lain untuk mengesan komplikasi yang mungkin berlaku akibat PCOS.

Rawatan Sindrom Ovari Polikistik (PCOS)

Rawatan untuk setiap orang dengan PCOS berbeza, bergantung pada gejala yang mereka alami, seperti kemandulan, hirsutisme, atau jerawat yang teruk. Secara umum, PCOS dapat ditangani dengan cara berikut:

Perubahan gaya hidup

Doktor anda akan mengesyorkan senaman dan diet rendah kalori untuk menurunkan berat badan. Ini kerana gejala sindrom ovarium polikistik akan mereda kerana pesakit menurunkan berat badan. Senaman juga berguna untuk meningkatkan keberkesanan ubat-ubatan dan membantu meningkatkan kesuburan pada penderita PCOS.

Dadah

Doktor boleh memberi anda kombinasi pil kawalan kelahiran dengan ubat lain untuk mengawal kitaran haid. Hormon estrogen dan progesteron dalam pil kawalan kelahiran dapat menekan pengeluaran hormon androgen di dalam badan.

Doktor juga boleh mengesyorkan mengambil progesteron sendiri selama 10-14 hari selama 1-2 bulan. Penggunaan hormon ini dapat mengatur kitaran haid terganggu.

Ubat lain yang boleh digunakan untuk menormalkan kitaran haid dan membantu ovulasi adalah:

 • Clomiphene
 • Letrozole
 • Metformin

Sebagai tambahan kepada pil kawalan kelahiran, untuk mengurangkan gejala hirsutisme akibat hormon androgen yang berlebihan, doktor dapat memberikan ubat spironolactone. Spironolactone dapat mengatasi kesan androgen pada kulit, iaitu pertumbuhan rambut tebal dan jerawat yang teruk.

Prosedur perubatan khas

Sebagai tambahan kepada beberapa kaedah rawatan di atas, doktor boleh mengesyorkan pesakit melakukan: elektrolisis untuk menghilangkan rambut badan. Dengan arus rendah, elektrolisis akan memusnahkan folikel rambut dalam beberapa rawatan.

Komplikasi Sindrom Ovari Polikistik (PCOS)

PCOS yang tidak dirawat dapat membahayakan penderita untuk komplikasi berikut:

 • Gangguan tidur
 • Gangguan makan
 • Gangguan kegelisahan dan kemurungan
 • Kemandulan
 • Keguguran atau kelahiran pramatang
 • Hipertensi semasa mengandung
 • Diabetes dan diabetes kehamilan
 • Hepatitis
 • Sindrom metabolisme
 • Kanser endometrium

Pencegahan Sindrom Ovari Polikistik (PCOS)

PCOS sukar dicegah, tetapi dengan mengekalkan berat badan yang ideal, gejala dan risiko komplikasi dapat dikurangkan. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan berat badan yang ideal:

 • Hadkan pengambilan makanan manis
 • Tingkatkan penggunaan serat
 • Bersenam secara berkala

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found