Mengenali Jenis Orientasi Seksual

Orientasi seksual adalah istilah yang digunakan untuk tunjuk corak minat seseorang oleh seksual atau beremosi kepada individu lain dengan jantina tertentu.Terdapat pelbagai jenis orientasi seksual yang perlu anda ketahui. Dengarkan penjelasannya dalam artikel berikut.

Terdapat banyak perkara di sebalik orientasi seksual, seperti faktor persekitaran, emosi, hormon, dan biologi. Secara amnya, seseorang akan menemui orientasi seksualnya semasa remaja atau memasuki usia dewasa. Orientasi seksual boleh muncul tanpa pengalaman seksual sebelumnya.

Jenis Orientasi Seksual

Orientasi seksual biasanya dibahagikan kepada kategori berikut:

1. Heteroseksual

Heteroseksual adalah orientasi seksual yang paling biasa. Pada asalnya, ia adalah istilah yang hanya merujuk kepada tarikan seksual atau emosi kepada lawan jenis. Contohnya, seorang lelaki tertarik pada wanita dan sebaliknya.

Walau bagaimanapun, sekarang istilah heteroseksual juga digunakan untuk menggambarkan jika seseorang tertarik dengan orang transgender. Jadi, istilah orientasi seksual juga berlaku untuk:

  • Lelaki yang tertarik dengan wanita transgender (wanita trans)
  • Wanita yang boleh tertarik dengan lelaki transgender (transmen)

Istilah transgender itu sendiri merujuk kepada individu yang identiti jantinanya berbeza dengan jantina biologi mereka, sama ada mereka telah menjalani pembedahan seks atau perubahan badan atau tidak.

2. Biseksual

Biseksual atau sering disebut sebagai "bi" adalah orientasi seksual yang menggambarkan tarikan seseorang kepada 2 atau lebih jantina. Sebagai contoh, seorang wanita tertarik secara seksual atau emosi kepada lelaki dan wanita.

Seseorang yang biseksual juga dapat menarik perhatian orang dari jantina selain wanita dan lelaki. Ini menyebabkan biseksual disamakan dengan panseksual. Sebenarnya, terdapat perbezaan mendasar antara biseksual dan panseksual.

3. Homoseksual

Homoseksual adalah istilah yang merujuk kepada individu yang mempunyai daya tarikan seksual atau emosi terhadap individu lain yang sama jantina. Contohnya, seorang lelaki tertarik kepada lelaki (gay), atau seorang wanita tertarik dengan wanita (lesbian).

Selain itu, istilah homoseksual juga digunakan untuk:

  • Transwomen yang hanya tertarik pada wanita
  • Transmen yang hanya tertarik pada lelaki

4. Panseksual

Panseksual adalah istilah yang menggambarkan individu yang tertarik secara seksual atau emosi kepada sesiapa sahaja, tanpa mengira jantina atau orientasi seksual mereka.

Seorang panseksual dapat menarik minat wanita, lelaki, transgender, atau interseks (orang yang jantina tidak dikenali sebagai lelaki atau wanita).

Individu panseksual umumnya tertarik pada orang lain berdasarkan keperibadian atau watak orang itu, bukan berdasarkan jantina mereka.

5. Aseksual

Istilah ini merujuk kepada individu yang tidak mempunyai tarikan seksual terhadap orang lain dari mana-mana jantina. Walaupun mereka tidak mempunyai daya tarikan seksual, orang-orang aseksual tetap berminat dalam hubungan romantis.

Orang yang tidak berminat dalam hubungan romantis disebut aromatik. Seseorang boleh menjadi aseksual tanpa aromatik, tetapi juga boleh menjadi keduanya.

Selain pelbagai jenis orientasi seksual di atas, terdapat jenis orientasi seksual lain yang disebut demisexual. Orang yang mempunyai orientasi seksual ini hanya dapat merasa tertarik secara seksual kepada orang yang mempunyai hubungan emosional yang rapat dengan mereka.

Sementara itu, terdapat juga orientasi seksual lain yang disebut sapiosexual, iaitu tarikan kepada individu yang cerdas atau mempunyai IQ yang tinggi.

Perkara yang perlu difahami mengenai Orientasi Seksual

Di luar kemampuan untuk menghasilkan semula, orientasi seksual menentukan bagaimana seseorang melihat dirinya sendiri, serta bagaimana dia berhubungan secara fizikal dan emosi dengan orang lain.

Sebilangan pakar mengatakan bahawa orientasi seksual seseorang bukanlah pilihan dan tidak boleh diubah. Memaksa untuk mengubah orientasi seksual seseorang sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan pada orang itu, baik secara mental dan fizikal. Oleh itu, sangat penting bagi kita untuk menghormati orientasi seksual orang lain.

Sekiranya anda mengenali seseorang yang sukar menerima atau mengakui orientasi seksual mereka sendiri, jangan ragu untuk mencadangkan berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri. Dengan cara itu, dia boleh mendapatkan nasihat atau terapi sekiranya diperlukan.