Inilah 6 Khasiat Air Kelapa untuk Kesihatan

Manfaat air kelapa bukan hanya untuk menghilangkan dahaga, tetapi juga baik untuk kesihatan tubuh. Selain dapat mengatasi gejala dehidrasi ringan, pengambilan air kelapa juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Air kelapa sering menjadi pilihan minuman yang diminum semasa cuaca panas untuk menghilangkan dahaga. Selain rasanya yang menyegarkan, air kelapa juga mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan.

Dalam 1 cawan atau kira-kira 240 ml air kelapa dara, terdapat 46 kalori dan pelbagai nutrien, seperti:

  • Karbohidrat
  • Serat
  • Protein
  • Vitamin C
  • Mineral, seperti magnesium, kalium, dan kalsium
  • Antioksidan

Pelbagai Khasiat Air Kelapa untuk Kesihatan

Selain menghilangkan dahaga, air kelapa juga dapat memberikan pelbagai kebaikan untuk tubuh. Berikut adalah beberapa kelebihan air kelapa yang anda dapat:

1. Meningkatkan stamina badan

Tidak hanya memberikan kesan menyegarkan, air kelapa juga dapat meningkatkan stamina badan. Ini berkat kandungan karbohidrat dalam air kelapa yang dapat digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan tenaga, jadi anda dapat lebih bersemangat dalam menjalankan aktiviti.

2. Mencegah penyahhidratan

Air kelapa juga sering digunakan untuk memenuhi keperluan cairan tubuh dan mengatasi dehidrasi ringan. Namun, anda tetap disarankan untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi.

3. Kekalkan daya tahan

Air kelapa mengandungi pelbagai antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari terkena radikal bebas yang menyebabkan pelbagai penyakit. Walau bagaimanapun, kebaikan air kelapa masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Air kelapa diyakini memiliki efek yang dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah, sehingga dapat mengurangi pengumpulan lemak yang merupakan salah satu faktor risiko penyakit jantung dan serangan jantung.

5. Mencegah penyakit batu karang

Satu kajian mengatakan bahawa air kelapa dapat mencegah penumpukan kristal yang menempel pada buah pinggang dan bahagian lain saluran kencing. Ini menjadikan air kelapa dipercayai berkesan untuk mencegah batu ginjal.

6. Menurunkan tekanan darah

Manfaat air kelapa dianggap baik untuk menurunkan dan mengawal tekanan darah. Ini kerana air kelapa mengandung kalium yang terbukti dapat menurunkan tekanan darah pada orang dengan tekanan darah tinggi.

Namun, manfaat air kelapa untuk menurunkan tekanan darah masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Cara Mengonsumsi Air Kelapa Yang Betul

Untuk mendapatkan faedah maksimum air kelapa, anda harus mengambil air kelapa murni yang diperoleh terus dari kelapa. Di samping itu, anda juga disarankan untuk tidak menambahkan gula atau pemanis tiruan semasa memakannya.

Sekiranya anda menggunakan air kelapa bungkus, pastikan bungkusannya tidak rosak dan perhatikan kandungan nutrien di dalamnya. Sebilangan besar air kelapa botol tidak lagi suci dan berperisa atau ditambah gula. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, ia pasti tidak baik untuk kesihatan.

Anda boleh menyimpan air kelapa yang dibungkus di dalam peti sejuk agar sentiasa segar. Namun, ketika dibuka, segera minum air kelapa yang dibungkus sekurang-kurangnya dalam 24 jam.

Sekiranya anda mengalami aduan setelah memakan air kelapa, seperti mual, muntah, sakit perut, atau cirit-birit, berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found