Sepsis - Gejala, sebab dan rawatan

Sepsis adalah komplikasi jangkitan yang berbahaya. Komplikasi jangkitan ini boleh menyebabkan tekanan darah turun secara mendadak dan merosakkan banyak organ. Kedua-dua perkara ini boleh menyebabkan kematian.

Pada masa jangkitan, sistem kekebalan tubuh akan aktif untuk melawan penyebab jangkitan. Sepsis berlaku apabila sistem kekebalan tubuh melawan jangkitan tidak terkawal.

Walaupun diklasifikasikan sebagai maut, sepsis masih boleh dirawat. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda mengalami penyakit berjangkit, terutamanya jika muncul gejala sepsis.

Simptom dan Sebab Sepsis

Gejala sepsis adalah gejala jangkitan. Salah satu gejala yang boleh berlaku semasa jangkitan adalah demam, sakit otot, dan cirit-birit. Selain itu, orang yang mengalami jangkitan perlu segera berjumpa doktor jika mereka mengalami berdebar-debar jantung dan sesak nafas.

Sepsis disebabkan oleh tindak balas sistem imun yang tidak terkawal terhadap jangkitan. Sepsis boleh berlaku akibat jangkitan bakteria, virus, atau kulat di mana-mana bahagian badan. Walau bagaimanapun, jangkitan yang paling kerap mencetuskan sepsis adalah radang paru-paru. Selain itu, keadaan pecahnya apendiks juga boleh menyebabkan sepsis.

Diagnosis dan Rawatan Sepsis

Doktor akan bertanya mengenai gejala anda dan melakukan pemeriksaan fizikal. Selain itu terdapat beberapa ujian tambahan untuk menentukan penyebab dan lokasi jangkitan, seperti pemeriksaan air kencing dan tinja, pemeriksaan dahak, pencitraan, dan biopsi.

Sepsis perlu dirawat dengan segera. Untuk merawat sepsis, doktor akan melakukan tindakan dengan tujuan berikut:

  • Mencegah dehidrasi dan kegagalan buah pinggang akut.
  • Mengekalkan tekanan darah agar tetap normal.
  • Mengekalkan aliran oksigen.
  • Mengekalkan tahap gula dalam darah yang normal.
  • Rawat jangkitan yang menyebabkan sepsis, misalnya dengan memberi antibiotik.