Cara Semula jadi untuk Mengatasi Nafas Berbau

Nafas berbau sangat mengganggu dan sering mengikis keyakinan diri, terutama ketika bercakap di hadapan orang lain. Tetapi jangan risau, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi bau mulut secara semula jadi.

Nafas berbau, atau dalam istilah perubatan yang disebut halitosis, adalah keadaan yang dapat dialami oleh sesiapa sahaja. Jarang menggosok gigi atau tidak menjaga kebersihan mulut adalah penyebab bau mulut yang paling biasa.

Punca Nafas Berbau

Tidak menggosok gigi secara berkala setiap hari akan menjadikan serpihan makanan tertinggal di mulut. Bakteria akan tumbuh di serpihan, kemudian mengeluarkan sebatian berbau yang menyebabkan bau mulut.

Sekiranya dibiarkan, bakteria yang menyebabkan bau mulut akan membiak dan akhirnya membentuk plak gigi. Apabila itu berlaku, bau yang muncul boleh menjadi lebih teruk. Oleh itu, pembersihan gigi secara berkala sangat penting untuk menjaga kesihatan gigi dan mencegah bau mulut.

Selain jarang menggosok gigi, kekurangan air liur akibat mulut kering juga boleh menyebabkan bau mulut. Sebabnya, air liur berperanan membersihkan kotoran makanan dan benda asing di dalam mulut. Nafas berbau kerana mulut kering biasanya berlaku ketika kita baru bangun tidur, terutamanya jika kita sebelumnya tidur dengan mulut terbuka.

Selain itu, ada kemungkinan bau mulut yang anda alami disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

  • Merokok atau minum minuman beralkohol.
  • Makan makanan yang berbau kuat, seperti bawang dan petai.
  • Terdapat jangkitan atau keradangan pada hidung, rongga sinus, mulut, atau tekak, misalnya pada gingivitis, sinusitis, dan tonsilitis.
  • Menghidap penyakit asid perut, gangguan buah pinggang atau hati, dan barah mulut.

Mengatasi Nafas Berbau dengan Bahan Asli

Untuk mengatasi bau mulut, anda mesti rajin menggosok gigi dan menggunakan benang gigi untuk membersihkan sisa makanan yang menyebabkan bau mulut. Selain itu, kerana bau mulut juga disebabkan oleh mulut kering, disarankan agar anda minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

Selain menggosok gigi dan minum air secukupnya, anda boleh memanfaatkan bahan semula jadi berikut untuk merawat bau mulut:

1. Susu

Apabila anda makan makanan yang berbau pedas, seperti bawang putih atau bawang, minum susu selepas itu. Penyelidikan membuktikan bahawa susu mempunyai kandungan yang dapat menghilangkan bau mulut kerana memakan makanan yang berbau kuat.

Selain susu, produk tenusu seperti yogurt juga dapat membantu menghilangkan bau mulut. Ini kerana yogurt mengandungi probiotik yang dapat membantu mengurangkan bilangan bakteria yang menyebabkan bau mulut.

2. Jingga

Selain memiliki rasa yang menyegarkan, jeruk juga kaya akan vitamin C yang berfungsi untuk meningkatkan pengeluaran air liur. Dengan air liur yang meningkat, bakteria yang menyebabkan bau mulut akan dikeluarkan dari mulut. Terdapat juga penyelidikan yang menyatakan bahawa vitamin C berguna untuk mencegah radang gusi dan sariawan.

3. Teh hijau

Gteh reen Teh hijau telah lama diketahui mengandung zat yang bersifat antibakteri dan antioksidan, dan terbukti dapat mengurangi peradangan. Berita baiknya ialah teh hijau juga berkesan menghilangkan bau mulut.

Untuk memperkaya rasa teh hijau, cuba tambah daun pudina ke dalamnya. Sama juga dengan teh hijau, daun pudina dipercayai berkesan melawan bau mulut.

4. Daun sirih

Tumbuhan ini sering digunakan sebagai ubat herba, dan secara tradisional, daun sirih banyak digunakan dengan mengunyah. Menurut beberapa kajian, daun sirih mempunyai kesan antibakteria dan anti-radang yang dapat membantu menjaga kesihatan gigi dan mulut. Kesan ini juga baik untuk mengatasi masalah bau mulut.

5. Licorice

Licorice atau licorice adalah ubat herba yang biasa digunakan untuk merawat gatal-gatal, radang kulit, dan pedih ulu hati. Selain itu, liquorice juga mengandungi sebatian antibakteria yang diyakini dapat menghilangkan bau mulut, melegakan sariawan, dan mencegah kerosakan gigi dan gusi.

Ekstrak licorice boleh didapati dalam pelbagai produk perubatan herba, sama ada dalam penyediaan gel, lozenges, atau ubat kumur. Walaupun ramuan ini telah lama digunakan dalam perubatan tradisional, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan seberapa berkesan ramuan ini.

6. Saga daun

Satu kajian menunjukkan bahawa daun saga mengandungi sebatian antibakteria yang diyakini dapat membunuh bakteria yang menyebabkan bau mulut dan merosakkan gigi dan gusi. Selain itu, daun saga juga diyakini dapat mengurangi keradangan pada gusi dan mulut, sehingga dapat mengatasi bau mulut dan sariawan, walaupun penelitian lebih lanjut masih diperlukan.

Sekiranya bau mulut tidak hilang setelah menggunakan bahan semula jadi di atas, anda harus berjumpa doktor gigi untuk mengetahui punca sebenar bau mulut yang anda alami. Setelah penyebabnya diketahui, doktor gigi akan membantu anda menentukan rawatan yang sesuai.