Ketahui Punca Sinusitis dan Cara Mengatasinya

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan sinusitis, seperti jangkitan virus dan jangkitan bakteria. Sebilangan besar resdung sembuh dengan sendirinya dalam 1-2 minggu. Walaupun begitu, terdapat beberapa penyebab sinusitis yang memerlukan perhatian khusus.

Penyebab sinusitis boleh berbeza bagi setiap orang. Namun, secara umum, sinusitis boleh disebabkan oleh jangkitan dan kerengsaan. Kedua-duanya boleh menyebabkan dinding sinus menjadi radang dan membengkak, sehingga mengurangkan fungsi sinus.

Sinus yang sihat menghasilkan lendir untuk menjaga kelembapan sinus dan rongga hidung dan memerangkap habuk dan kuman. Rongga hidung dan sinus dihubungkan oleh bukaan kecil yang disebut ostium. Melalui ostium ini, udara yang memasuki hidung juga diedarkan ke dalam sinus untuk disaring.

Pelbagai Penyebab Sinusitis

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab resdung:

1. Jangkitan virus

Jangkitan virus adalah penyebab sinusitis yang paling biasa. Sinusitis yang disebabkan oleh jangkitan virus biasanya bermula ketika anda demam atau selesema. Jangkitan virus ini boleh menyebabkan dinding sinus membengkak, sehingga menyekat ostium yang seharusnya menjadi tempat lendir keluar. Akibatnya, lendir terkumpul di rongga sinus.

2. Jangkitan bakteria

Walaupun jarang berlaku, jangkitan bakteria juga boleh menjadi penyebab sinusitis. Bakteria yang memasuki hidung boleh menyebabkan pengeluaran lendir yang berlebihan sehingga terdapat penumpukan lendir yang sukar dikeluarkan di sinus. Keadaan ini akan menyokong pertumbuhan kuman pada sinus dan menyebabkan resdung.

3. Jangkitan kulat

Sinusitis kulat biasanya berlaku pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Sekiranya sistem imun anda lemah, lebih mudah tumbuh jamur, terutama di kawasan lembap badan seperti resdung, dan menyebabkan keradangan.

4. Alahan

Alergi terhadap habuk, debunga, tungau, dan bulu binatang boleh menyebabkan rhinitis alergi. Keadaan ini menyebabkan pembengkakan dinding hidung sehingga menyumbat ostium.

Selain itu, alahan juga dapat meningkatkan pengeluaran lendir. Gabungan kedua-dua keadaan ini menyebabkan lendir berlebihan menumpuk di sinus. Akibatnya, bakteria tumbuh dengan lebih mudah dan sinusitis berlaku.

5. Polip hidung

Polip boleh tumbuh di hidung atau sinus. Tidak kira lokasinya, jisim polip dapat menyekat ostium dan menyekat laluan lendir dari sinus. Penumpukan lendir ini boleh menyebabkan keradangan yang seterusnya mencetuskan sinusitis.

6. Pencemaran udara

Bahan pencemar di udara seperti habuk, asap rokok, pencemaran udara, dan bau yang kuat boleh menyebabkan kerengsaan saluran hidung. Keradangan dan pembengkakan yang disebabkan oleh kerengsaan ini dapat meningkatkan risiko sinusitis, terutama jika pendedahan kepada pencemaran udara panjang dan berat.

7. Udara kering

Udara kering boleh menyebabkan lendir menjadi pekat. Ini akan menyukarkan lendir keluar dari sinus. Penumpukan lendir ini akhirnya boleh menjadi penyebab sinusitis.

Cara Mengatasi Sinusitis

Sinusitis ringan biasanya boleh dirawat sendiri tanpa perlu berjumpa doktor. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil:

  • Cukup rehat
  • Minum banyak air, sekurang-kurangnya 2 liter sehari
  • Elakkan pencetus alergi, seperti bulu haiwan dan debunga tumbuhan
  • Jangan merokok atau menyedut asap orang lain
  • Bersihkan hidung dengan larutan air garam untuk melegakan bengkak
  • Gunakan pelembap untuk melembapkan udara di dalam bilik

Di samping itu, jika anda merasakan simptom kesakitan di pipi, mata, atau dahi, anda juga boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit yang boleh anda beli di farmasi tanpa preskripsi, seperti paracetamol.

Rawatan Sinusitis

Sekiranya cara-cara mengatasi sinusitis di atas telah dilakukan, tetapi gejala sinusitis, seperti hidung atau sakit kepala yang tersumbat dan berair, tidak hilang dalam 1 minggu, atau bahkan disertai demam dan batuk, anda harus segera berjumpa dengan doktor.

Gejala sinusitis boleh serupa dengan gejala COVID-19, yang kini merupakan pandemi. Sekiranya anda adalah salah satu orang yang berisiko dijangkiti virus Corona, anda harus mengasingkan diri dan menghubungi talian panas COVID-19 di 119 Ext 9 untuk arahan selanjutnya.

Namun, jika anda tidak berisiko atau berisiko rendah dijangkiti virus Corona, doktor anda mungkin memberi ubat untuk melegakan gejala yang timbul dari sinusitis.

Ubatnya adalah semburan hidung atau titisan, steroid atau efedrin untuk mengurangkan pembengkakan, antihistamin jika sinusitis disebabkan oleh alergi, dan antibiotik jika sinusitis disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Sekiranya sinusitis tidak membaik walaupun menggunakan ubat, doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar THT. Dalam beberapa kes, doktor juga boleh mengesyorkan pembedahan untuk membuang nanah dan memperbaiki aliran lendir dari sinus.