Kutu kepala - Gejala, sebab dan rawatan

Kpotongan rambut adalah parasit yang hidup di kulit kepala dan penyebabnya kulit kepala gatal.Istilah perubatan untuk penyakit disebabkan oleh kutu rambut ini adalah pediculosis capitis.

Seseorang boleh mendapat kutu kepala daripada bersentuhan dengan kepala orang lain yang mempunyai kutu kepala. Ini berbeza dengan pendapat umum, bahawa kutu kepala timbul kerana kebersihan rambut dan kulit kepala yang buruk, atau akibat jangkitan dari haiwan.

Gejala Kutu Kepala

Gejala kutu kepala terasa gatal pada kulit kepala, yang boleh merebak ke leher dan telinga. Gatal ini berlaku kerana reaksi kulit manusia terhadap najis atau air liur kutu. Selain gatal, penderita juga dapat merasakan sesuatu merangkak di kulit kepala.

Gatal-gatal pada kulit kepala membuat penderita menggaru kepalanya secara berterusan. Gatal akan lebih ketara pada waktu malam, kerana kutu lebih aktif dalam keadaan gelap. Akibatnya, penghidapnya sukar tidur.

Menggaru kepala secara berterusan akan menyebabkan kulit kepala sakit, dan jika luka dijangkiti bakteria, nanah akan muncul.

Bila hendak berjumpa doktor

Kutu kepala boleh dirawat dengan sisir, serta cairan atau syampu pembunuh kutu yang dijual bebas. Sekiranya anda telah melakukan rawatan sendiri di rumah tetapi kutu kepala tidak hilang, segera berjumpa doktor.

Punca Kutu Kepala

Kutu kepala paling kerap disebarkan melalui hubungan langsung dengan kepala pesakit. Tanpa sentuhan langsung, kutu kepala tidak dapat bergerak dari satu kepala ke kepala yang lain. Ini kerana kutu kepala tidak dapat terbang atau melompat.

Walaupun mereka tidak dapat terbang atau melompat, kutu kepala dapat merangkak dengan cepat. Ini membolehkan kutu kepala melintas dari kepala pesakit ke kepala orang lain melalui objek yang digunakan di kepala, seperti topi, selendang, sisir, bantal, tuala dan fon kepala.

Penularan juga boleh berlaku jika seseorang menyimpan benda-benda ini di tempat yang sama dengan barang-barang pesakit, misalnya meletakkan pakaian di almari yang sama.

Diagnosis Kutu

Dari gejala gatal di kepala, kutu kepala dapat dikesan dengan melihat kehadiran kutu di kepala. Sekiranya kutu tidak dapat dilihat secara langsung, pesakit dapat menggunakan sisir serit, yang merupakan sisir khusus yang dapat menangkap kutu kepala dan nits.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakan sisir sisir:

 • Sikat rambut menggunakan sikat biasa terlebih dahulu, untuk melepaskan kusut.
 • Sikat rambut dengan sikat halus perlahan-lahan dari kulit kepala hingga ke hujung rambut, dan pastikan seluruh kawasan rambut disisir secara merata.
 • Periksa kutu atau nits yang tersangkut di sisir halus, pada setiap sisir. Gunakan kaca pembesar untuk melihat dengan lebih jelas.

Menggunakan sisir ini dapat membuat rambut anda kusut, jadi sebaiknya lakukan ini semasa rambut anda masih basah dan telah disapukan dengan perapi. Selain pemeriksaan, menyikat rambut dengan sisir juga dapat dilakukan untuk menghilangkan kutu kepala.

Cara Membuang Kutu

Seperti disebutkan di atas, salah satu cara untuk menghilangkan kutu kepala adalah menyisir rambut dengan sisir, sementara rambut Anda basah. Penggunaan serit sisir dilakukan setiap 3-4 hari, sekurang-kurangnya selama 2 minggu, untuk memastikan bahawa tidak ada lagi kutu di rambut. Penggunaan sisir ini boleh digabungkan dengan cecair atau syampu pembunuh kutu.

Terdapat syampu untuk kutu kepala yang dijual di kaunter tanpa resep, iaitu syampu yang mengandungi permetrin. Penggunaan syampu ini boleh dilakukan secara bebas di rumah, dengan langkah-langkah berikut:

 • Tanggalkan pakaian anda sebelum menggunakan syampu untuk kutu kepala.
 • Jangan gunakan perapi atau syampu dengan perapi sebelum menggunakan syampu kutu.
 • Gunakan ubat kutu kepala mengikut arahan pada bungkusan ubat.
 • Gunakan syampu di seluruh kulit kepala dan rambut anda, ketika rambut sudah kering.
 • Bagi penghidap yang mempunyai rambut panjang, gunakan 2 botol syampu untuk kutu kepala jika perlu.
 • Bilas rambut selepas 10 minit.
 • Jangan syampu sehingga 2 hari selepas itu.
 • Gunakan sisir halus untuk menghilangkan kutu mati.
 • Sekiranya selepas menggunakan syampu kutu kepala, anda masih merasakan pergerakan kutu, tidak perlu segera mengulangi rawatan. Penggunaan syampu kutu kepala perlu diulang 7-10 selepas rawatan pertama.

Oleh kerana syampu kutu kepala tidak membunuh nits, ia perlu diulang untuk menghilangkan kutu yang baru menetas.

Untuk menghilangkan kutu kepala dan telurnya, anda boleh menggunakan sisir semasa rambut masih basah. Sikat rambut anda setiap hari dengan sisir halus, sehingga 2-3 minggu, untuk memastikan semua kutu dan nits hilang.

Bukan hanya kepala yang dirawat, barang yang digunakan oleh pesakit juga harus dibersihkan dari kutu. Berikut adalah contoh barang yang perlu dibersihkan dari kutu, bersama dengan cara membersihkannya:

 • Pakaian, cadar, dan sarung bantal dicuci dengan air panas dan kemudian dikeringkan di bawah sinar matahari.
 • Sisir direndam dalam air panas selama 5-10 minit.
 • Lantai, permaidani, kerusi dan sofa dibersihkan dengan pembersih vakum (penyedut habuk).
 • Barang yang tidak boleh dicuci diletakkan di dalam beg yang tertutup rapat dan disimpan selama 2 minggu.

Perlu diingat, jangan gunakan semburan racun serangga, kerana akan berbahaya jika disedut atau diserap ke dalam kulit.

Sekiranya kutu kepala masih tidak hilang dengan rawatan di atas, segera berjumpa doktor kulit. Ahli dermatologi boleh memberi anda jenis cecair pembunuh kutu lain, seperti: malathion atau spinosad. Di samping itu, pakar dermatologi juga boleh memberi anda minuman co-trimoxazole untuk menghilangkan kutu.

Pencegahan Kutu

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mencegah kutu kepala. Langkah pencegahan ini juga harus dilakukan oleh orang yang terkena kutu kepala, agar tidak terjadi lagi. Beberapa langkah berikut adalah:

 • Elakkan sentuhan kepala semasa bekerja dengan orang lain.
 • Jangan berkongsi penggunaan barang peribadi, seperti pakaian, topi, tuala, dan bantal.
 • Jangan berbaring di sofa, permaidani, atau tempat tidur yang baru digunakan oleh pesakit, kecuali jika ia telah dibersihkan dengan pembersih vakum (vakum pembersih).
 • Basuh pakaian pesakit dengan air panas, kemudian keringkan di bawah sinar matahari.
 • Basuh barang yang digunakan oleh pesakit. Sekiranya tidak dapat dicuci dengan air, gunakan kaedahnya cucian kering atau masukkan barang ke dalam beg dan tutup rapat selama 2 minggu.