4 Khasiat Minyak Eucalyptus untuk Kesihatan

Di sebalik aroma yang menyegarkan, terdapat banyak manfaat kesihatan minyak kayu putih. Minyak ini, yang sering digunakan sebagai penghangat badan, mempunyai banyak nama lain, antaranya Kajuputi leucadendra, Aceite de Cajeput, Cajeputi aetheroleum, dan cajeput oil.

Minyak kayu putih adalah hasil pengumpulan wap dari daun segar dan ranting pokok kayu putih.Melaleuca leucadendra). Minyak kayu putih mengandungi bahan kimia yang disebut cineole, linalool, dan terpineol, yang memberikan sensasi hangat ketika disapukan pada kulit.

Pelbagai Khasiat Minyak Eucalyptus

Sekiranya anda menggunakan minyak kayu putih dengan cara yang betul, minyak ini dapat menjadi teman yang hangat dan mengurangkan rasa tidak selesa ketika badan merasa tidak sihat. Selain itu, terdapat banyak faedah minyak kayu putih yang anda dapat, termasuk:

1. Melegakan sakit kepala dan hidung tersumbat

Minyak kayu putih tulen dapat digunakan sebagai ubat untuk sakit kepala dan hidung tersumbat. Untuk mendapatkan faedah ini, gunakan minyak kayu putih sebagai aromaterapi dengan menuangkan beberapa tetes ke atasnya peresap atau menyedut aroma secara langsung.

2. Merawat luka kecil

Minyak kayu putih mempunyai sifat antiseptik, antibakteria dan antijamur yang baik. Jadi, minyak ini dianggap berguna untuk melindungi luka kecil dan dalam dari jangkitan sehingga dapat mempercepat penyembuhan luka.

3. Meningkatkan daya tumpuan

Satu kajian mendapati bahawa cineole dan linalool yang terdapat dalam minyak kayu putih dapat meningkatkan daya tumpuan dan ingatan semasa bekerja. Walaupun begitu, faedah ini perlu dikaji lebih lanjut, kerana belum ada percubaan langsung menggunakan minyak kayu putih.

4. Membantu mencegah jangkitan virus Corona

Satu kajian menunjukkan bahawa sebatian dalam minyak kayu putih, terutama terpineol dan linalool, berpotensi mencegah virus Corona masuk ke dalam tubuh manusia. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian manusia yang dapat mengesahkan manfaat ini.

Selama penggunaannya dalam batas normal dan sesuai dengan penggunaan yang disarankan, minyak kayu putih dapat digunakan sebagai upaya mencegah COVID-19. Namun, kaedah ini tetap tidak dapat menggantikan protokol kesihatan utama, yaitu menggunakan topeng, mencuci tangan, dan menjaga jarak.

Sebagai tambahan kepada empat faedah di atas, minyak kayu putih juga dipercayai digunakan untuk merawat sakit otot atau sendi, kutu kepala, sakit gigi, dan juga meredakan kegelisahan dan tekanan.Namun, serupa dengan manfaat minyak kayu putih untuk COVID-19, keberkesanan masih perlu diuji untuk dikaji lebih lanjut.

Kesan Sampingan Minyak Eucalyptus

Memakai minyak kayu putih yang mencukupi di permukaan kulit masih selamat. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan memakainya pada kulit yang mempunyai luka terbuka.

Pada sesetengah orang, penggunaan minyak kayu putih boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti:

alahan kulit

Sebilangan orang mungkin mengalami reaksi kulit alergi apabila terkena minyak kayu putih. Oleh itu, pada awal penggunaan, anda harus menggunakan sedikit terlebih dahulu. Tunggu beberapa saat dan lihat reaksi yang muncul. Sekiranya kulit berwarna merah, jengkel, dan gatal, hentikan penggunaan minyak kayu putih.

Gangguan pernafasan

Menghirup minyak kayu putih tulen tanpa bahan campuran berisiko menyebabkan masalah pernafasan atau bahkan serangan asma, kerana aroma minyak ini sangat kuat. Oleh itu, elakkan menghirup minyak kayu putih tulen terus dari botol, terutamanya untuk wanita hamil dan kanak-kanak.

Minyak kayu putih telah menjadi ubat alternatif yang disukai oleh hampir semua keluarga Indonesia. Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh minyak ini.

Selain itu, anda juga tidak disarankan untuk menggunakan minyak kayu putih dengan cara lain selain penggunaan produk ini yang disarankan, walaupun banyak orang telah melakukannya. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, tanyakan terlebih dahulu kepada doktor anda tentang cara menggunakan minyak kayu putih yang selamat untuk keadaan anda.