Seks Semasa Kehamilan: Kenali Cara Selamat dan Selamat Melakukannya

Sebilangan wanita hamil mungkin ragu-ragu melakukan hubungan seks semasa mengandung, kerana dianggap berbahaya bagi janin. Sebenarnya, jika dilakukan dengan betul, hubungan seks semasa hamil tidak berbahaya dan sebenarnya memberi faedah kepada wanita hamil dan janin.

Seks semasa mengandung sebenarnya selamat dilakukan, jadi wanita hamil tidak perlu risau sekiranya mereka ingin melakukannya. Walau bagaimanapun, terdapat banyak faktor yang sering membuat wanita hamil mengalami penurunan keinginan seksual.

Ini boleh disebabkan oleh pelbagai perubahan keadaan badan pada awal kehamilan, seperti perubahan hormon, kelembutan payudara dan kepekaan, sakit pagi, emosi yang tidak stabil, dan keletihan.

Selain itu, seiring bertambahnya usia kehamilan, ukuran rahim dan janin juga akan bertambah besar. Ini dapat membuat wanita hamil merasakan keluhan tertentu, seperti sakit belakang, sehingga mereka merasa kurang selesa untuk melakukan hubungan seks.

Namun, itu tidak bermaksud seks semasa kehamilan tidak dapat dilakukan. Ada juga wanita yang merasa lebih teruja semasa hamil. Sekiranya anda merasa demikian, wanita hamil tidak perlu takut untuk melakukan hubungan seks semasa hamil, selagi mereka selesa dan badan mereka berada dalam keadaan sihat.

Adakah selamat melakukan hubungan seks?s Semasa Hamil?

Selagi wanita hamil tidak menghadapi masalah ketika hamil, hubungan seks semasa hamil dianggap selamat. Aktiviti ini sebenarnya boleh menjadi lebih menyeronokkan dan memberikan banyak faedah.

Manfaat melakukan hubungan seks semasa hamil adalah peredaran darah yang lebih lancar, sehingga pengambilan oksigen dan nutrien untuk janin tidak terhambat. Ini tentunya baik untuk kesihatan ibu hamil dan perkembangan janin.

Sebenarnya, ada kajian yang menyatakan bahawa seks secara teratur semasa mengandung dapat mengurangkan risiko preeklamsia. Ini kerana kandungan protein HLA-G dalam sperma dapat meningkatkan sistem imun wanita hamil.

Aktiviti ini juga tidak akan mencederakan janin di dalam rahim. Di dalam rahim, janin dilindungi dengan baik berkat adanya cairan ketuban yang mengelilinginya dan perlindungan otot-otot rahim, pelvis dan perut. Selain itu, lendir di serviks juga mencegah jangkitan pada janin.

Kedudukan Selamat dan Selesa untuk menyambung Seks Semasa Mengandung

Wanita hamil boleh memilih posisi seks yang selesa dan menyesuaikan diri dengan perubahan dalam perut yang semakin besar. Namun, pastikan kedudukan yang dipilih tidak menekan terlalu banyak pada perut kerana boleh memberi tekanan pada rahim.

Semasa anda ingin melakukan hubungan seks semasa hamil, wanita hamil dan pasangannya boleh mencuba posisi seks berikut:

1. Kedudukan sudu

Kedudukan sudu Ini sangat sesuai untuk wanita hamil, terutamanya pada trimester ketiga. Dalam kedudukan ini, wanita hamil boleh tidur di sisinya dan pasangannya terbaring di belakang wanita hamil sambil menembusi. Untuk menjadikan wanita hamil lebih selesa serta memudahkan penembusan, wanita hamil boleh meletakkan beberapa bantal pada satu kaki.

2. Kedudukansisie bersebelahan

Kedudukan seks yang selamat dan selesa semasa mengandung adalahsebelah menyebelah. Posisi ini dilakukan dengan berbaring di atas katil, kemudian wanita hamil dan pasangannya saling berhadapan. Penembusan yang dilakukan dalam kedudukan ini dapat lebih mendalam.

Selain selesa, kedudukan ini dapat meningkatkan keakraban kerana wanita hamil dan pasangannya saling berhadapan.

3. Kedudukanwanita di atas

Wanita di atas adalah kedudukan yang selamat untuk dilakukan semasa mengandung kerana tidak membuat perut wanita hamil tertekan. Dalam kedudukan ini, wanita hamil dapat mengawal kelajuan dan kedalaman penembusan.

Apabila anda bosan bergerak, wanita hamil boleh meminta pasangannya menggerakkan pinggul, sementara wanita hamil memegang kaki mereka.

4. Kedudukangaya anjing

Seks dengan kedudukananjing kecil swarna dilakukan dalam keadaan melutut, maka badan membongkok dengan siku dan tangan menyokong badan itu sendiri seperti merangkak.

Posisi ini tidak memberi tekanan pada pundi kencing dan rahim, jadi selamat dilakukan semasa hamil. Penembusan dilakukan pada kedudukangaya anjing juga boleh pergi lebih mendalam.

Sebagai tambahan kepada empat posisi seks di atas, seks oral juga selamat dilakukan. Pastikan pasangan anda tidak meniup udara ke dalam vagina kerana boleh menyebabkan embolisme udara, iaitu udara yang menyekat saluran darah. Keadaan ini boleh membawa maut kepada wanita hamil dan janin.

Sementara itu, seks dubur tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan penyebaran jangkitan bakteria dari dubur ke vagina, terutama jika wanita hamil mengalami buasir.

Syarat bahawa Menjadikan Seks Semasa Hamil Harus Dielakkan

Walaupun secara amnya selamat untuk dilakukan, terdapat beberapa keadaan yang membuat wanita hamil dan pasangannya perlu mengehadkan atau bahkan menghindari seks semasa kehamilan, iaitu:

  • Sejarah pendarahan berat pada kehamilan sebelumnya
  • Sejarah keguguran atau kelahiran pramatang pada kehamilan sebelumnya
  • Keputihan atau pendarahan
  • Gangguan plasenta, misalnya plasenta previa
  • Kehamilan kembar
  • Pecahnya membran pramatang
  • Serviks sudah mula terbuka

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, wanita hamil juga tidak digalakkan melakukan hubungan seks semasa hamil sekiranya pasangannya mempunyai penyakit kelamin, seperti herpes, ketuat kelamin, klamidia, atau HIV. Ia dikhuatiri dapat menyebarkan penyakit ini kepada wanita hamil dan janin.

Penggunaan kondom juga disyorkan semasa hubungan seks semasa kehamilan untuk mencegah jangkitan dengan penyakit kelamin yang membahayakan wanita hamil dan janin mereka.

Seks semasa mengandung akan memberi banyak faedah kepada wanita hamil dan janin, asalkan dilakukan dengan betul dan dalam keadaan kehamilan yang sihat.

Sekiranya wanita hamil masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah dan risiko seks semasa kehamilan atau takut melakukan hubungan seks, jangan ragu untuk berjumpa doktor, iya .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found