Kenali Gejala Penyakit TB dari Permulaan

Gejala penyakit TB bukan hanya batuk, tetapi boleh berbeza-beza bergantung pada bahagian tubuh yang dijangkiti. Oleh itu, penting untuk mengenali gejala penyakit TB secara keseluruhan, agar penyakit ini dapat diantisipasi seawal mungkin.

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis. Bakteria ini disebarkan melalui udara dari orang ke orang. Oleh itu, apabila seseorang yang menghidap TB batuk, bersin, atau meludah, orang yang berada di dekatnya dapat menyedut bakteria dan menjadi dijangkiti.

Bakteria TB umumnya tumbuh di paru-paru, tetapi bakteria ini juga dapat menyerang pelbagai organ lain dalam tubuh, seperti kelenjar getah bening, ginjal, tulang belakang, otak dan saraf, sendi dan tulang, melalui aliran darah atau sistem limfa. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada orang yang sistem imunnya lemah.

Gejala Penyakit TB

Bakteria TB yang tumbuh di paru-paru boleh menyebabkan beberapa gejala penyakit, seperti:

 • Batuk berterusan yang berlangsung lebih lama (lebih dari 2-3 minggu)
 • Batuk berdarah
 • Sakit dada ketika bernafas atau batuk
 • Susah bernafas

Selain itu, gejala penyakit TB juga boleh:

 • Pengurangan berat
 • Lemah
 • Demam dan menggigil
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Tiada selera

Apabila TB berlaku di luar paru-paru, tanda dan gejala yang berlaku boleh berbeza-beza, sesuai dengan organ yang dijangkiti. Berikut adalah contoh gejala penyakit TB di luar paru-paru:

 • Sakit belakang pada tuberkulosis tulang belakang
 • Mengeluarkan darah dalam tuberkulosis buah pinggang
 • Kelenjar getah bening bengkak apabila terdedah kepada batuk kering
 • Sakit perut jika anda menghidapi batuk kering usus
 • Sakit kepala dan sawan ketika terkena TB membran otak
 • Sakit tulang dan sendi, sehingga tidak dapat bergerak, ketika bakteria TB menyerang tulang dan sendi

Bakteria TB boleh menyerang siapa saja, terutama di Indonesia, yang merupakan kawasan endemik TB. Namun, orang yang mempunyai sistem imun yang sihat mampu melawan bakteria TB dengan baik, sehingga gejala penyakit TB tidak muncul walaupun bakteria ada di dalam tubuh. Keadaan ini dikenali sebagai TB pendam.

Sementara itu, orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, seperti penderita HIV / AIDS, diabetes, penyakit ginjal yang teruk, atau kekurangan zat makanan, lebih rentan untuk mengembangkan TB aktif, yang merupakan jangkitan bakteria TB yang menyebabkan berbagai gejala penyakit TB seperti yang dijelaskan di atas.

Usaha Mencegah Gejala Penyakit TB

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah gejala penyakit TB:

1. Vaksin BGC

Sekiranya anda tidak pernah menghidap penyakit TB dan tidak pernah mendapat vaksin BCG semasa kecil, anda boleh mendapatkan vaksin ini untuk mencegah terjadinya TB. Namun, sudah tentu, setelah anda berjumpa doktor terlebih dahulu.

2. Gaya hidup sihat

Sekiranya anda tidak mempunyai gejala atau dinyatakan telah sembuh dari TB, selalu gunakan gaya hidup yang sihat untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh, sehingga risiko kambuh penyakit TB berkurang.

3. Antibiotik untuk mencegah TB

Sekiranya anda didiagnosis dengan TB laten, anda mungkin diberi antibiotik anti-TB selama 9 bulan. Ambil semua ubat secara berkala sehingga tempoh rawatan berakhir, supaya bakteria TB tidak aktif dan berjangkit.

Bagaimana jika saya Mengalami Gejala Penyakit TB?

Sekiranya anda mengalami gejala penyakit TB atau didiagnosis dengan TB aktif, anda mempunyai tanggungjawab untuk mencegah penyebaran penyakit ini. Hadkan hubungan anda dengan orang lain dan pakai topeng pembedahan semasa anda berada di sekitar orang lain. Juga, tutup mulut ketika anda ketawa, bersin, atau batuk.

Mengambil ubat antituberkulosis (OAT) secara berkala dapat mengatasi gejala penyakit TB. Namun, itu tidak bermakna anda boleh berhenti mengambil ubat ini setelah gejala anda mereda. Penggunaan ubat harus berterusan hingga selesai, mengikut arahan doktor.

Sebilangan besar kes TB dapat dirawat sepenuhnya, terutamanya jika doktor mengesan gejala penyakit TB lebih awal. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti kerosakan paru-paru kekal.

Oleh itu, segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala penyakit TB seperti yang disebutkan di atas, untuk mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found