Pemasangan Braces, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Pemasangan pendakap atau sanggur adalah prosedur untuk membetulkan susunan gigi yang tidak kemas atau kedudukan rahang tidak normal. Setelah dipasang, pendakap mesti digunakan sekurang-kurangnya 1-3 tahun untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Kedudukan rahang yang normal ketika menggigit adalah bahawa gigi atas sedikit di hadapan gigi bawah, dan geraham atas diselaraskan dengan geraham bawah. Kedudukan rahang dan gigi yang tidak normal boleh mengganggu proses mengunyah makanan, merosakkan gigi, malah mempengaruhi bentuk wajah.

Kelainan pada susunan gigi atau kedudukan rahang dapat muncul pada usia 7 tahun, ketika gigi kekal mulai tumbuh. Sekiranya anak anda mempunyai keadaan ini, berjumpa dengan doktor gigi. Kelainan pada susunan gigi atau kedudukan rahang yang tidak tergolong teruk boleh dirawat dengan pendakap gigi.

Jenis Pendakap gigi

Terdapat beberapa jenis pendakap atau sanggur, penggunaannya bergantung pada keadaan gigi pesakit, iaitu:

 • Pendakap konvensional

  Pendakap konvensional adalah pendakap kekal yang melekat pada bahagian depan gigi. Pendakap ini boleh dibuat dari logam, seramik, atau plastik.

 • Pendakap bahasa

  Pendakap bahasa Ini adalah pendakap kekal yang dilekatkan pada bahagian belakang gigi, sehingga tidak kelihatan dari depan.

 • penjajaran yang jelas

  penjajaran yang jelas Ini adalah pendakap plastik jernih yang menutupi gigi. Jenis pendakap ini boleh ditanggalkan dan harus dibersihkan secara berkala.

 • Pendakap ligat diri

  Pendakap ligat diri adalah sejenis pendakap yang menggunakan logam kecil pada kurungan, iaitu bahagian pendakap yang berfungsi sebagai penyokong.

Petunjuk untuk Pendakap

Doktor gigi akan mengesyorkan pemasangan pendakap atau pendakap dalam keadaan berikut:

 • Gigi tumbuh tidak normal, misalnya, gigi menumpuk atau terlalu longgar
 • Rahang atas atau gigi jauh lebih maju daripada rahang bawah atau gigi (tongos)
 • Rahang bawah atau gigi lebih maju daripada rahang atas atau gigi (cameh)
 • Kelainan pada kedudukan rahang yang menyebabkan gigi depan atas dan gigi depan bawah tidak bertemu

Amaran Pemasangan Braces

Untuk mendapatkan hasil yang diinginkan, pemasangan pendakap harus dilakukan pada usia 12-13 tahun. Ini kerana pada usia itu mulut dan rahang masih tumbuh.

Pada orang dewasa, pendakap tahan lebih lama daripada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, kadang-kadang hasil yang diperoleh pada orang dewasa tidak semestinya seperti yang diharapkan.

Pemasangan pendakap tidak dapat mengatasi keabnormalan kedudukan rahang yang teruk. Dalam kes seperti itu, pesakit harus menjalani pembedahan reposisi rahang.

Sebelum Pemasangan Pendakap

Sebelum melakukan pemasangan pendakap gigi, doktor akan memeriksa keadaan gigi pesakit. Selepas itu, sinar-X gigi akan diambil untuk menentukan struktur gigi pesakit.

Pesakit juga mungkin diminta untuk menggigit kesan gigi bertekstur lembut selama beberapa minit. Melalui corak acuan ini, doktor dapat menilai struktur gigi dan rahang pesakit.

Sekiranya gigi pesakit ditumpuk atau rahang terlalu ketat dengan penjajaran gigi, doktor boleh melakukan prosedur pencabutan gigi pada satu atau lebih gigi, untuk memberi ruang kepada gigi yang lain.

Prosedur Pemasangan Braces

Doktor menentukan jenis pendakap yang akan digunakan oleh pesakit berdasarkan pemeriksaan gigi sebelumnya. Biasanya, jenis pendakap yang disyorkan adalah pendakap kekal (pendakap tetap).

Prosedur memasang pendakap kekal terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 • Pemasangan kurungan pada permukaan luar atau dalam gigi.
 • Peletakan cincin di sekitar geraham. Sebelum cincin diletakkan, doktor akan membuat ruang dengan meletakkan sekeping getah yang sangat kecil di antara geraham. Selepas itu, tiub khas akan dilekatkan pada cincin pada molar terakhir untuk mengunci hujung pendakap.
 • Pemasangan wayar fleksibel yang menghubungkan masing-masing kurungan dan cincin pengunci untuk mengatur pergerakan gear.
 • Aksesori pemasangan, seperti tali elastik atau penutup kepala, untuk menjaga gigi pada kedudukan yang betul dan membantu pergerakan gigi.

Selepas Pemasangan Pendakap

Setelah pendakap dipasang, doktor akan membuat penyesuaian berkala pada pendakap dengan mengetatkan atau membengkokkan pendakap. Penyesuaian ini akan memberi tekanan pada penjajaran gigi dan secara beransur-ansur mengalihkan gigi ke kedudukan yang betul.

Sekiranya diperlukan, doktor gigi akan memberi tekanan pada rahang atas dan bawah menggunakan jalur elastik untuk membetulkan kedudukan rahang.

Selepas penyesuaian, rasa sakit ringan mungkin dirasakan di gigi dan rahang. Untuk melegakannya, doktor akan menetapkan ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen. Walau bagaimanapun, jika kesakitan berterusan atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor.

Setelah pendakap dilepaskan, pesakit akan melalui fasa terakhir, iaitu penggunaan penahan. Penahan berguna untuk mengelakkan penyusunan gigi kembali ke kedudukannya sebelum pemasangan pendakap gigi. Alat ini boleh digunakan secara kekal atau dapat dikeluarkan.

Risiko Pemasangan Pendakap

Melakukan pendakap adalah prosedur yang selamat, tetapi ia membawa risiko. Salah satunya adalah rongga dan penyakit gusi kerana sisa makanan yang tersisa di antara pendakap gigi. Risiko lain ialah gigi mudah bergerak kerana pemendekan akar gigi akibat tekanan yang disebabkan oleh pendakap.

Untuk mengurangkan risiko ini, pesakit disarankan untuk:

 • Gosok gigi dengan kerap, terutamanya selepas makan
 • Bersihkan jurang antara wayar dan gigi menggunakan benang gigi (benang gigi) secara berkala
 • Elakkan memakan makanan melekit yang dapat menempel pada kawat gigi, seperti permen karet, karamel, atau gula-gula
 • Elakkan makanan bertekstur keras, seperti kacang, kerana boleh merosakkan wayar
 • Lawati doktor gigi untuk pemeriksaan dan pembersihan pendakap berkala